Maajoukkueet

Kettusella vaikea tilanne Tshekissä – muu valmennusryhmä vaihtui, tähtikapteeni kieltäytyi maajoukkue-edustuksista

10.01.
2020
Maajoukkueet

Tshekin maajoukkuevalmennus meni lähes kokonaan uusiksi Suomen EFT:n jälkeen. Kuva: Esa Jokinen

Tällä viikolla Tshekin salibandyrintamalta on kuulunut kummia koskien miesten maajoukkueen päävalmentajaa Petri Kettusta ja hänen asemaansa. Tshekin MM-karsintajoukkueesta uupui melko kovan luokan nimiä, eikä kyse ollut pelkästään loukkaantumisista.

Samalla kerrottiin, että Kettusen uusina apuluotseina toimivat jatkossa Akseli Ahtiainen ja Karo Kuussaari. Kokonaistapaus ei ole ihan simppeli ja sen vuoksi vuoksi on järkevää kerrata hiukan pidempi aikajana, joka avaa taustoja nykytilanteen osalta.

Lähteinä jutussa on käytetty florbal.cz -sivuston artikkeleita, ruotsalaista corren.se-sivustoa sekä tshekkiläistä anonyyminä pysyttelevää lähdettä. Tshekkilähteen kommentoidessa ilmoitetaan erikseen kuka kommentoi mitäkin.

Petri Kettusta ei tavoitettu puhelimitse artikkelia varten. Aihepiiri esiteltiin Kettuselle tekstiviestitse, mutta hän ei halunnut kommentoida asioita. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan Kettunen ei ole kommentoinut tapausta muillekaan medioille. Tähän liittyen tshekkilähteen mukaan sopimuksenalaisia asianosaisia on kielletty kommentoimasta näitä asioita toistaiseksi julkisuudessa.

MM-kotikisojen jälkeen

Joulukuussa 2018 Tshekki pelasi MM-kotikisoissaan Prahassa ollen neljäs turnauksessa. Joukkueen suoritukseen oltiin jokseenkin pettyneitä tuolloin. Tshekin liiton maajoukkuasioista vastaava David Zlatnik kommentoi televisiolähetyksessä tilannetta vuoden 2018 lopussa seuraavasti:

– Yksi vaihtoehto oli vaihtaa tshekkiläiseen valmentajaan ja toinen jatkaa ulkomaisella, joko Petri Kettusen kanssa tai muulla ulkomaisella vaihtoehdolla. Analyysilla kokonaistilanteesta MM-kisojen ja niiden valmistautumisen osalta olemme päätyneet siihen, että tshekkiläinen valmentaja on ykkösvaihtoehto.

Tuolloin kerrottiin, että ykkösvaihtoehto jatkajaksi Ludek Benes, joka tshekkilähteen mukaan olikin varsinkin maajoukkueasioista vastaavan Zlatnikin ykkösehdokas. Lähteen mukaan Tshekin Salibandyliiton hallitus päätti kuitenkin toisin, sillä Benes ei halunnut sitoutua tehtävään täyspäiväisesti mukaan. Vasta toukokuussa 2019 julkaistiin Kettusen Suomen kisoihin ulottuva jatkosopimus.

Suomen EFT:n jälkeen alkoivat vaikeudet

Tshekki leireili kesällä jokseenkin normaalisti. Ongelmat alkoivat Suomessa marraskuussa pelatun EFT:n jälkeen. Tshekki esiintyi vaisusti ja hävisi Suomelle, Ruotsille ja Sveitsille jääden turnauksen viimeiseksi.

Osa pelaajista ryhtyi kapinoimaan. Lähteen mukaan Tshekin joukkueen henki oli heikentynyt, eikä taktiseen puoleen oltu lainkaan tyytyväisiä kaikkien osalta. Tilanne kärjistyi siten, että Tshekin liitto ja maajoukkueen valmennusjohto kokoontuivat avoimeen palaveriin joulukuussa. Lähteen mukaan asioista puhuttiin hyvin suoraan tapaamisessa.

Tuolloin Tshekin liiton johto oli halukas siirtämään Pavel Brusin maajoukkueen päävalmentajaksi. Brus toimii myös Vitkovicen miesten joukkueen pääluotsina, eikä suostunut luopumaan seurajoukkueen valmentamisesta, koska oli tehnyt juuri pitkän jatkosopimuksen Vitkovicen kanssa. Lopulta tilanne eteni siten, että sekä Brus että valmennustiimin muut tshekkiläiset Milan Fridrich ja Michal Rybka jättivät pestinsä maajoukkueessa.

Brus kertoi tällä viikolla florball.cz-sivustolle, että ongelmat alkoivat EFT:n jälkeen ja ongelmia joukkueen sisällä oli eritoten kommunikaation ja luottamuksen suhteen. Hän koki myös, että muut valmentajat eivät päässeet vaikuttamaan tarpeeksi joukkueen sisällä, ja jättivät siksi pestinsä. Hänen mukaansa kaikesta sovitusta ei myöskään pidetty kiinni siten kuten oli ajateltu.

Brusin mukaan joukkueen sisälle tuli epäluottamuksen kautta myös kuppikuntia, jota hän pitää huonona asiana. Hän arvioi, että osa asioista kärjistyi myös viime MM-periodin heikompien kokemusten vuoksi. Samalla Brus muistutti, että vaikka hän olisi ottanut valmennusvastuun niin pelaajiston suhteen olisi tuskin nähty suurempia muutoksia. Hänen mukaansa maajoukkue ei ole myöskään paikka pelaajakehityksellä, vaan se työ tehdään muualla.

Brus vahvisti myös haastattelussa, ettei lähtenyt pääluotsiksi nimenomaan seurajoukkuepestin vuoksi, vaikka tarjous houkuttelikin.

Epäluottamus johti kieltäytymisiin

Valmennusryhmän muutokset johtivat lisäongelmiin. Tammikuussa julkaistiin myös Tshekin maajoukkue tuleviin MM-karsintoihin Latviaan. MM-karsinnat tuskin ovat Tshekillekään mikään haaste, joten huippupelaajien puuttuminen ei pitäisi haitata. Ongelma on siinä, että osa pelaajista on joko lopettanut maajoukkueuransa tai kieltäytynyt edustamasta maajoukkuetta Kettusen alaisuudessa.

Kylmimmän kiven heitti kapteeni Matej Jendrisak, joka kommentoi asiaa corren.se-lehdelle.

– Niin kauan kuin Kettunen on päävalmentajana niin minä en pelaa maajoukkueessa.

Jatkokysymys oli, että ”mitä on tapahtunut?”.

– Siihen minä en kommentoi.

– Tshekin liitto on päättänyt, että Kettunen jatkaa MM-kisoihin asti, joten minä en pelaa, Ruotsin liigan Linköpingiä edustava tshekkitähti linjasi.

Tshekin maajoukkueen kapteeni Matej Jendrisak on kieltäytynyt pelaamasta maajoukkueessa. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik — www.instagram.com/ansik

Lähteen mukaan pelaajat ovat varovaisia erityisesti liiton kanssa tehtyjen sopimusten vuoksi, mutta MM-kisojen jäleen maajoukkueen ulkopuolella ollut Alligator Malansin Lukas Veltšmíd oli avoimempi kommenteissaan florbal.cz:lle. Hänellä ei ole sopimusta paikallisen liiton kanssa.

Hän kertoi, että on vältellyt maajoukkuekomennuksia loukkaantumisiin vedoten. Joulukuussa hän oli myös kieltäytynyt maajoukkuekutsusta. Hänen mukaansa julkisuudessa väitetyt syyt pelaajien poissaoloille eivät pidä paikkaansa, vaan syynä ovat ainakin paikoin erimielisyydet.

Puolustaja kertoi avoimesti, että hänen mielestään Kettusen aikana pelilliset asiat ovat olleet sekavia tai liian improvisoituja. Veltšmíd vertasi Kettusen aikaa aiempaan pääluotsiin Radim Cepekiin, jonka kanssa sävelet olivat selkeämpiä. Hän sanoi kuitenkin, että kyse on nimenomaan erimielisyyksistä pelillisissä asioissa, eikä hänellä ole mitään muuta Kettusta vastaan.

Tshekkilähteen mukaan tyytymättömiä maajoukkuetason pelaajia on esiintynyt julkisuudessa ainakin kaksi, mutta hänen mukaansa kyseessä on isompi joukko. Osa ei ole kuitenkaan lopettanut maajoukkueessa, eikä kaikkien mielipide ole niin vahva asiassa. Lähteen mukaan varsinkin Vitkovicen ja Mlada Boleslavin pelaajilla on hankauksia pääluotsin suhteen. Myös Veltšmíd nosti näiden joukkueiden pelaajat esille kommenteissaan.

Valitun joukkueen näet täältä ja sitä voi verrata vaikkapa EFT-joukkueeseen. Nimimiehiä uupuu, vaikkei listan vaihtuvuus kaikkea kerrokaan. Lähteen mukaan Pixbon Marek Benes olisi yksi kunniasta kieltäytyjistä. Osalla on toki ihan muitakin päteviä syitä olla pois MM-karsinnoista.

Tilanne avoin tällä hetkellä

Kuten alussa todettiin niin valmennustiimi on nyt täysin suomalainen ja mukana ovat Ahtiainen ja Kuussaari. Ahtiainen kuului valmennustiimiin myös viime MM-periodilla. Lähteen mukaan tilanne on vielä hiukan avoin tällä hetkellä muun muassa tämän viikon tapahtumien vuoksi. Tshekin liitto on tietysti hankalassa asemassa, koska MM-kisat ovat jo joulukuussa ja osa tärkeistä pelaajista puuttuu vahvuudesta.

Lähteen mukaan liitto tekee lopullisia päätöksiä seuraavien viikkojen aikana. Moni ei uskonut kapinoinnin menevän näin pitkälle ja tilanteen nykyisenlaiseksi. Jos Kettunen tiimeineen saa jatkaa pestissään niin tilanne on tulevan kannalta kiistattoman vaikea.

Suomen maajoukkueen peräsimessä Kettunen saavutti kaksi MM-hopeaa sekä MM-kultaa joulukuussa 2016. Tuolloin hänet valittiin myös Vuoden Valmentajaksi. Sen jälkeen hän toimi Salibandyliiton huippu-urheilujohtajana ennen Tshekin pestiään.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen