Liigat

”Kriisijoukkue” Classicin päävalmentaja Samu Kuitunen: ”Pahinta olisi ollut mennä pleijareihin ilman yhtään vastoinkäymistä”

28.01.
2020
Liigat

Samu Kuitunen kertoi Pääkallolle, että Classic on tehnyt tällä kaudella asioita hieman eri tavalla. Kuva: Esa Jokinen

Innokkaimmat ovat ehtineet jo pohtimaan olisiko Classicin dynastia murtumassa. Se lienee liioittelua.

Kohina tamperelaisten tappioista ei sinällään yllätä. Joukkue ehti voittaa 18 peliä peräjälkeen ennen kuin EräViikingit katkaisi voittoputken. Classicin päävalmentaja Samu Kuitunen sanoo Pääkallon haastattelussa ymmärtävänsä hyvin miksi ihmiset innostuvat.

– Koko kausi on arvuuteltu kuka voittaa Classicin ja se taitaa olla liigan sloganikin. Jos Therese Johaug kaatuisi alamäessä, niin kaikki pomppisivat tasajalkaa. Itse en kuitenkaan näe urheilua sillä tavalla. Johaug täytyy saada kiinni, eikä toivoa, että hän kaatuisi, puhelimitse tavoitettu Kuitunen pohtii.

Kuitunen myös huomauttaa, että kilpaurheilullisessa mielessä täytyy olla rehellinen: kaikkia pelejä ei voi voittaa. Classic-käskijä näkee, että nihkeämpi vaihe tuli otolliseen saumaan.

– Ratkaisevaa on se että, miten näistä nousee. Pahinta olisi mennä pleijareihin ilman yhtään vastoinkäymistä ja sitten jonkun sarjan keskellä olisi tullut vastaavia ongelmia.

Classicin nihkeä jakso on osunut heti pahaan pettymykseen päättyneen Champions Cupin jälkeen. Ottaen huomioon, että runkosarjan voitto on käytännössä jo ratkennut, ei voi olla pohtimatta, koettiinko Tampereella pieni ulospuhallus. Tähän Kuitunen ei ota suoranaisesti kantaa, mutta toteaa reissun jättäneen jossiteltavaa.

– Champions cupissa on kovia jengejä, jotka haluavat mestaruutta. Se on ennemminkin mahdollisuus ja se me jätettiin käyttämättä. Matti Nykänen sanoi: anna tsäänsille mahdollisuus ja me ei nyt sitä annettu. En näe sitä sen kummallisempana. Joukkue ei ollut tarpeeksi valmis ottaakseen riittäviä askelia.

Pallollisesta pelistä lähtevä ketjureaktio

Classic on totuttu näkemään niin sanottuna kellokorttijoukkueena. Se tekee hommansa kentällä varmasti ja laadukkaasti, kliinisesti. Notkahduksia ei nähdä edes pelien sisällä. Viime peleissä tamperelaisten tekeminen on kuitenkin ollut epäclassicmaista. Pallollinen peli on ollut hidasta, huolimattomuusvirheitä on sattunut ja omissa kolissut.

Kuitusen mielestä pelin yskähtely on ketjureaktio, joka juontaa juurensa juuri heikkoon pallolliseen peliin. Hän myös lisää joukkuepelaamisen olleen aavistuksen hajallaan viime peleissä.

– Usein on niin, että kun pelillinen pohja ja tasapaino, ajoituksineen ja yhteistyömalleineen ei ole ihan parasta, niin vaikeudet alkavat. Kun pelaajat ennakoivat tai myöhästyvät ja syötöt eivät napsu kohdilleen, alkavat pallot pomppimaan.

– Sitten kun peli alkaa olla paremmin kuosissa, niin pallokin liikkuu paremmin. Taitotaso ei kuitenkaan putoa parissa viikossa. Pelitempo täytyy saada paremmaksi ja raikkaammaksi.

Ennen Champions Cupia Classicin päästettyjen maalien keskiarvo pyöri 3,5 maalin tuntumassa ottelua kohden. Ensimmäisen 18 pelin aikana ainoastaan Oilers onnistui yllättämään puolustavat mestarit enemmän kuin viisi kertaa. Tämäkin ”tapaturma” tapahtui marraskuussa. Viimeiseen kolmeen otteluun Classic on päästänyt peräti 21 maalia.

Kuitunen sanoo, että vaikeudet omassa päässä ovat seurasta heikosta pallollisesta pelistä. Classic on antanut luotsin mukaan liikaa ilmaisia vastaiskuja.

Myöskään maalivahdit eivät ole onnistuneet paikkaamaan ylempänä tapahtuneita epäonnistumisia. Ykkösvahti Lassi Toriseva yllätettiin EräViikinkejä vastaan viisi kertaa yhdeksällä laukauksella ja OLS:ia vastaan kuudesti 11 laukauksella.

– Heikko tekeminen näkyy kaikista eniten maalivahtipelissä. Kun hallitaan palloa 65-70 prosenttia pelistä ja sitten kun se hukataan, niin kylmällä veskarilla on aika hankalaa.

Kuitunen myös kertoo, että Toriseva on käynyt pienessä polvioperaatiossa ja alkaa pääsemään takaisin huippukuntoon.

OLS yllätti Classicin sunnuntaina ja aiheutti mestareille kauden toisen tappion. Kuva: Ari Arola

Kokeellinen syksy

Toista kautta Classicia päävalmentajana johtava Kuitunen kertoo, että joukkue on tehnyt tällä kaudella asioita hieman erilailla. Kuitusen mukaan ikkunat on avattu.

– Ruvettiin tutkimaan hommaa tarkemmin ja lähestyttiin sitä ammattimaistumisen kautta. Ajatuksena on osallistaa ihmiset voimakkaammin kuin ennen. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kuusi valmentajaa rupesi pohtimaan ja tonkimaan juttua omasta ruudustaan. Sama koski myös pelaajia.

Kuitunen kuvailee lähestymistapaa osallistavaksi vapaudeksi. Syksy on ollut sitä kautta vaativa ja raskas, mutta on tuonut tekemiseen uusia tuulia – sekä hyviä että huonoja asioita.

– Kaikki joutuivat menemään epämukavuusalueelle. Hyvä puoli on ollut se, että meidän pankki on isompi: energia, pelimallit ja yksilöiden motivoituneisuus ovat olleet korkealla tasolla. Toisaalta vastustajat ovat ruvenneet laittamaan meille miinoja. Nyt meidän täytyy ruveta kevättä kohden pelaamaan paremmin joukkueena ja purkamaan niitä miinoja.

– Laskettiin että Champions Cupin jälkeen täytyy lähteä ajamaan parhaimpia löydöksiä ja karsia turhat pois. Joukkueen pelillisen pohjan täytyy olla paremmin kasassa ja jäntevämpi.

Lähestymistapa on sysännyt vastuuta myös pelaajille, mutta tämä ei sinällään ole Classicissa uutta. Pelaajat ovat saaneet aiempinakin vuosina sopia pelillisiä asioita kentittäin. Kuitunen myöntää, että Sami Johanssonin ja Janne Lammisen puuttuminen viime peleistä on sekoittanut pakkaa. Classic-käskijä kuitenkin huomauttaa, että poissaoloja on jokaisella joukkueella.

Seuraava askel Classicin tämän kauden prosessissa on pelitavan kehittäminen joukkueena. Syksyllä Classic meni pitkälti kenttäkohtaisesti, mutta nyt Kuitunen sanoo, että oppimisen täytyy tapahtua enemmän joukkueena.

– Kevätpuolen juttu on se, että pelillinen pohja saadaan kuntoon läpi koko linjan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vaikka joku puuttuu, niin kaikki pelaavat samalla tavalla.

Mitä pelillisen pohjan kunnostaminen sitten pelaamisen tasolla tarkoittaa? Kuitunen haluaa puolustuspelin olevan tiiviimpää ja hyökkäämisen suoraviivaisempaa.

Pelitavan hinkkaaminen on luonnollisesti helpompaa, kun koko arsenaali on käytettävissä. Kuitunen kertoi odottavansa lääkärinlausuntoja Lammisen ja Johanssonin tilanteista juuri haastatteluhetkellä.

– Vammat eivät ole pahoja, mutta ei haluta ottaa mitään riskiä, että jotain tapahtuisi. Nämä tilanteet avaavat aina muille saumoja onnistua. Nyt muiden pitäisi tulla pois puun takaa ja näkyviin.

Classic-päävalmentaja paaluttaa runkosarjan lopun tavoitteeksi sen voittamisen ja pelin parantumisen. Ensimmäinen on käden ulottuvilla. Toisena majailevan Oilersin pitäisi voittaa kaikki loput ottelunsa ja Classicin hävitä vähintään neljä kuudesta ottelustaan.

Pelin kehittämisen näkökulmasta lähipäivät ovat haastavia. Suomessa tahkotaan Salibandyliigaa vaikka kansainvälisessä kalenterissa on maajoukkueviikonloppu. Maajoukkue leireilee Eerikkilässä keskiviikosta perjantaihin ja Classic kohtaa lauantaina TPS:n.

– Jotakin siellä on varmaan sattunut, kun liigapelejä on tähän väliin lipsahtanut. Nyt kun tilanne on tämä, niin ei sitä kannata pohtia, vaan mennään nyt näin.

Maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Kuitunen myös lisää, että kotikisoihin valmistautuvan ryhmän leiriä kevennettiin puoleen alkuperäisestä.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira