Näkökulma: Kuihtuneen Champions Cupin voitolla on edelleen symbolista arvoa – jos sitä osataan hyödyntää

Classic juhli seurahistorian ensimmäistä Champions Cupin voittoa vuosi sitten. Kuva: IFF

Classic juhli seurahistorian ensimmäistä Champions Cupin voittoa vuosi sitten. Kuva: IFF

Champions Cup, Salibandyn ”Mestarien liiga” on kuihtunut vuosien saatossa. Turnaus ei herätä suurta kiinnostusta, mutta sen voitolla on symbolista arvoa.

Champions Cup kutistui 2010-luvulla neljän joukkueen kaksipäiväiseksi turnaukseksi. Mestaruuteen vaaditaan enää kaksi voittoa. Vielä vuosikymmenen alkupuolikkaalla päätyyn asti edenneet ryhmät tahkoivat välierien ja finaalin lisäksi kaksi alkusarjan ottelua.

Syyt supistumisen taustalla ovat pitkälti taloudellisia. Salibandyjoukkueen lennättäminen toiseen maahan ja majoittaminen miltei viikoksi hotelliin ei ole halpaa lystiä amatöörilajissa. Nykyinen varsin riisuttu formaatti lienee siis ainoa tapa ylipäänsä järjestää Champions Cup.

Turnauksen voitolla on kuitenkin edelleen merkittävää symbolista arvoa – etenkin Suomessa. Tampere Areenan uumenissa pitkään himoittu pokaali tarttui matkaan viime kaudella, kun Classic pyyhki lattiaa Ruotsin mestari Storvretalla Gävlessä pelatussa finaalissa.

Jos Classic uusii mestaruutensa, voi se julistaa olevansa – edelleen – maailman paras seurajoukkue. Urheilullisesta näkökulmasta titteli ei ehkä ole niin hohdokas, mutta markkinoinin ja brändinrakennuksen näkökulmasta erittäin käyttökelpoinen.

Eikä käyttökelpoisuus pysähdy pelkästään Classiciin. Tamperelaisten menestyksestä hyötyy myös liitto ja liiga – sikäli, kun kattojärjestöt ovat asian suhteen hereillä.

Suomi voi hyvällä omalla tunnolla julistautua maailman parhaaksi salibandymaaksi, kun maasta tulee maailman paras maa- ja seurajoukkue.

Suomen liiga on kulkenut pitkään Ruotsin varjossa, eikä hallitsevien mestarien yksittäinen ottelu ei välttämättä nosta Salibandyliigaa länsinaapurin Superliigan yläpuolelle. Markkinointimielessä tämä on kuitenkin yhdentekevää. Champions Cup on ainoa urheilullinen tasonmittaus eri liigojen välillä, joten mestarin kotoinen liiga voi väittää olevan lajin ykkössarja.

Ainakin paljon puhutulle liigan brändityöryhmälle tämä on kätevä työkalu.

Ja jos Classic häviää välierissä Wilerille tai finaalissa todennäköisesti vastaan tulevalle Storvretalle, ei silläkään ole niin väliä. Kuihtuneessa turnauksessa on tarjolla symbolista kunniaa. Sitä saa ainoastaan voittaja.