Näkökulma: MM-karsinnoissa nähtiin uusi pohjanoteeraus – onko viimeinenkin lamppu sammunut päättäjien päässä?

Norsunluurannikko osallistu MM-karsintoihin erittäin kapealla kokoonpanolla. Kuva: IFF

Norsunluurannikko osallistu MM-karsintoihin erittäin kapealla kokoonpanolla. Kuva: IFF

Katsoin juuri livelähetyksenä junaonnetto… ei kun siis Norsunluurannikko-Sveitsi salibandyn MM-karsintapeliä. Voin sanoa, että on täysin triviaalia miten ottelu oikeasti päättyy tai päättyi.

Nimittäin tasoero tässä pelissä oli sitä luokkaa, että kaljaliigan M55-sarjassakin on suurempi into ja poljento kuin mitä maailman kolmonen eli Sveitsi esitti. Silti Norsunluurannikko oli täysin väärässä paikassa.

Jotkut pelaajista eivät olleet ihan varmoja kuinka päin mailaa pitäisi pitää, minne juosta tai miten koskea palloon auttavalla tasolla. Kaiken kruunuksi Norsunluurannikolla oli matkassa kokoonpano johon kuuluu kuusi kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Ei ihmekään jos MM-karsintamatka maksetaan pelaajien omasta pussista, kuten suurimmassa osassa karsintamaista.

Tämä ei todellakaan ole Norsunluurannikon vika, jossa lajia vasta opetellaan kaiken perusteella ihan alkeista lähtien. Sveitsi on top 3-maa, jossa on pelattu salibandya yli 30 vuotta. Ajatus Norsunluurannikosta MM-karsinnoista sai itseni ensiksi epäuskoikseksi, mutta peliä katsoessa surulliseksi. Se oli parodiaa kilpaurhelusta, ja vieläpä lajissa, jossa haetaan uskottavuutta edelleen milloin missäkin yhteydessä.

Ironia ja epäusko oli oikeastaan ainoa tapa millä KalloCastissa ja Twitterissä asiaan on suhtauduttu. Salibandyihmisten sympatiat ovat tietysti ”norsujen” puolella, sillä maajoukkuehan on tässä urhean uhrin asemassa. On kuitenkin aika nostaa esille, että tämä täysin arvoton näytelmä on totaalinen rimanalitus Kansainväliseltä Salibandyliitolta.

Ensinnäkin on tietysti kiva ajatus, että Afrikan kolmosmaa pääsee osallistumaan MM-karsintoihin ja kohtaamaan eurooppalaisia maita. Se ei kuitenkaan ole minkään kilpaurheilun lainalaisuuksien mukaista toimintaa. Toisekseen: miten helvetissä MM-karsintoihin voi osallistua kokoonpanolla, jossa on mukana kuusi kenttäpelaajaa? Eikö alarajaa voisi asettaa vaikka kymmeneen pelaajaan ja varavahtikin olisi paikallaan?

IFF:n päättäjille tässä on tietysti yksi ylivoimainen hyöty yli muiden. Jollain laskutavalla MM-karsintamaat ovat nyt MM-kisoihin osallistuvia, ja näitä maita on tänä vuonna 35. Pohjois-Amerikasta, Aasiasta, Australiasta ja Euroopasta on tähän mennessä osallistunut maita karsintoihin. Tämän farssin kautta mukaan saadaan myös Afrikka, joka nostaa varmaan lajin markkina-arvoa jossain piireissä. Etelä-Amerikkaa ja Etelämannerta odotellessa.

On tietysti hienoa, että IFF:n jäsenmaita on 70 ja niistä puolet karsii kisoihin, mutta tasoerot ovat jo Euroopan sisällä megalomaanisia. Tämän päivän Norsunluurannikko-Sveitsi -pelissä ei ole järjen hiventä.

IFF on tehnyt hyvän päätöksen siinä, että Euroopan top 7 -maat pelaavat vuodesta 2023 lähtien EM-kisoissa, eivätkä enää karsinnoissa. Norsunluurannikon innon käyttäminen lajin keppihevosena on sen sijaan ala-arvoista.