Liigat

Oilersin reppuselkään ottanut Rasmus Kainulainen: ”Olen pyrkinyt yksinkertaistamaan peliä”

27.01.
2020
Liigat

Rasmus Kainulainen on noussut tällä kaudella liigan terävimpään kärkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Rasmus Kainulainen niittasi pallon tyhjään SPV-rysään minuutti ennen ottelun loppua lauantaina. Tehopiste oli Kainulaiselle illan neljäs. Tai jos tarkkoja ollaan, viides. Sylvester Raikamo ”varasti” yhden syöttärin, Kainulainen huomautti Pääkallon haastattelussa ottelun jälkeen.

Hetki ennen Kainulaisen tyhjiin tekemää 12–8-maalia nähtiin, miksi Kainulainen on niin poikkeuksellinen pelaaja. Lähes täydessä vauhdissa ollut Oilers-hyökkääjä kesytti pitkän kaaripallon kontrolliinsa suoraan ilmasta. Eikä pelkästään kesyttänyt, vaan käänsi reikäpallon kohti keskustaa ja jätti liigan parhaisiin puolustajiin lukeutuvan Jyrki Holopaisen niin sanotusti kahville. Viimeistely-yritys kuitenkin painui hiukan takakulmasta ohi ja kenties kauden upein maali jäi syntymättä.

Juonikkaana ja ilmiömäisenä pallonkäsittelijänä tunnetulta Kainulaiselta on totuttu näkemään sirkustemppuja. Hyökkääjä kuitenkin kertoo pyrkineensä yksinkertaistamaan pelaamistaan. Juuri tässä hän kokee menneensä tällä kaudella eteenpäin.

– Olen pyrkinyt yksinkertaistamaan peliä – pelaamaan vähän simppelimpää peliä, vähän helpompaa. Sokkoratkaisuja ei tule ainakaan niin paljoa, mitä joskus aiemmin, Kainulainen kertoo.

Pelityylin ohella Kainulainen kertoo myös fysiikan kehittyneen.

– Urheilijan elämää on vietetty tässä jo tovi, niin kehitystä on tapahtunut joka osa-alueella.

Huolettomana persoonana tunnettu Kainulainen arvelee, että poistuminen Lahden tutuilta kulmilta ja sitä kautta mukavuusalueelta on kehittänyt häntä niin urheilijana kuin pelaajana. Elämä Espoossa on maistunut ”pirun hyvin”, Kainulainen sanoitti.

– On löytynyt uusia ystäviä. Saatiin myös uusi kämppä pari viikkoa sitten, muutettiin vähän parempaan. Aiempi oli 26-neliöinen rotanloukku ja nyt on 57,5 neliötä, niin siinä on huomattava ero. Tyttöystävä opiskelee Joensuussa, mutta käy täällä usein.

Piste-ennätys haarukassa

Tapiolan lauantai-illassa Oilers nappaa 13–8-voiton. Lukemat olisivat voineet olla selvemmätkin, jos peliä selvästi hallinneet espoolaiset olisivat pelanneet päätöskympin huolellisemmin.

– Meni ihan hyvin. Seinäjoen pojilla ei riittänyt tänään. Oltiin mielestäni aika paljon parempi joukkue. Pelattiin fiksusti pallolla ja tehtiin tarvittavat maalit, Kainulainen kuvailee peliä.

Voitto nosti Oilersin sarjataulukon toiselle sijalle. Espoolaiset ovat olleet vahvassa lennossa viime aikoina. Joulukuun puolivälissä tulleen TPS-voiton jälkeen Oilers on voittanut yhtä vailla kaikki yhdeksän otteluaan.

Vire on yllättänyt monet. Loka-marraskuussa Oilersilla oli vaikeaa. Ahdinkoa syvensi ykköstähti Justus Kainulaisen kauden päättänyt polvivamma. Rasmus Kainulainen kertoi veljen loukkaantumisen olleen kova paikka.

– Kyllähän siinä meinasi itku tulla itse kullekin. Harmitti tietysti itseni ja joukkueen puolesta. Ei ollut hyvä mieli, mutta kyllä siitä on nyt noustu hymyssä suin.

Kainulainen on tehnyt alkuvuoden kuuteen otteluun 14 pistettä. Kuva: Juha Käenmäki

Rasmus Kainulainen kantoi Oilersin tuplapaitaa jo alkusyksystä, mutta etenkin pikkuveljen loukkaantumisen myötä hän on ollut Oilersin ylivoimaisesti terävin syömähammas. Juonikas laituri on summannut 17+26=43 pistettä. Öljymiesten toiseksi tehokkain pelaaja on 9+16=25 tehot iskenyt Markus Markkola.

Ainoastaan Happeessa sisäisen pistepörssin kärkinimien ero on isompi, mitä tosin selittää Peter Kotilaisen 12 ottelun sairasloma. Tehojen valossa Kainulainen on sarjan tärkein pelaaja omalle joukkueelleen.

Lienee siis perustelua väittää, että Kainulainen on noussut tällä kaudella liigan terävimpään kärkeen. Koko sarjan pistepörssissä hollolalaislähtöinen peluri on sijalla 7.

– Hyvin on räpsynyt. Juurannon ja Holopaisen kanssa on toiminut hyvin, vaikka Justus ei siinä olekaan. Kiva flow-tila on päällä tällä hetkellä. Pari peliä oli vähän hiljaisempaa, mutta nyt onneksi taas räpsyi.

Kainulainen on enää neljän pisteen päässä toissa kaudella syntyneestä piste-ennätyksestä, 47 pisteestä. Uusi ennätys kuulemma tulee ihan varmasti. Nykyinen tahti tietää 56 pisteen kautta.

Top2 Kainulainen

Huhujen mukaan Kainulainen on kova tekijä myös keittiössä. Pitää paikkansa, nuori mies tokaisee huvittuneena.

– Bravuureja on ainakin sellainen valmis pinaattikeitto. Tänään vedin semmoisen ennen peliä parin kananmunan kanssa. Mitäs muita hyviä mulla olikaan? Makaronilaatikko koskenlaskijajuustolla. Se on hyvä.

Ruokareseptit ovat toimineet tällä kaudella, sillä Kainulainen on tällä hetkellä liigan tehokkain Kainulainen – ensimmäistä kertaa urallaan. Pääkallon aiemmin julkaisemalla – TPS-päävalmentaja Janne Kainulaisen ”farssilistaksi” kuvailemalla – Top5 Kainulaiset -listalla Rasmus Kainulainen miehitti kolmatta sijaa.

– Justus on vähän surkeampi tällä hetkellä sen polvensa kanssa, kun sillä on se tosiaan melkein irti. Ehkä Justuksen päihitän ainakin. Kyllä laittaisin itseni top2:een tällä hetkellä.

Kainulaisen nimi löytyi maajoukkueen tuoreesta leiriryhmästä. Kun muut pelaavat MM-karsintoja, kokoontuu Suomi Eerikkilään tällä viikolla. Kotikisat ovat luonnollisesti Kainulaisen tähtäimessä, se on selvää. Kiinnostavampaa on kuulla, mitä nuori mies arvelee, että kisapaikan valtaaminen vaatisi.

– Varmaan just sitä simppeliyttä pelaamiseen. Samalla kuitenkin röyhkeyttä, mutta helppoa pelaamista. Hommia pitää tehdä totta kai, mutta uskoisin, että ihan oikealla suunnalla tässä ollaan, Kainulainen päättää ja poistuu pukuhuoneeseen.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira