Pääkirjoitus: Runkosarjassa pitäisi sijoittua kärkikolmikkoon mikäli mielii finaaleihin

Indians ja SPV ovat mukana taistelemassa kotiedusta. Kuva: Juha Käenmäki

Indians ja SPV ovat mukana taistelemassa kotiedusta. Kuva: Juha Käenmäki

Miesten Salibandyliigan runkosarjaa on jäljellä noin kolmannes. Pudotuspeleihin näyttää matkaavan tuttu kahdeksikko, mutta loppusijoitusten suhteen riittää runsaasti panosta.

Classic menee menojaan, mutta tamperelaisten takana on äärimmäisen tasaista. Sijoja 2. ja 7. miehittävien EräViikinkien ja TPS:n välinen piste-ero on vain viisi pistettä. Kahdeksannen sijan Happee alkaa jäämään kelkasta. Hirviryhmä on turkulaisia viisi pinnaan perässä.

Lopullisten runkosarjasijoitusten suhteen puhutaan yleensä kotiedusta. Ennemmin kannattaisi puhua kärkikolmikkoon pääsystä. Näin siksi, että suuri ja mahtava Classic tulisi vastaan aikaisintaan finaaleissa. Tamperelaisten kaataminen yksittäisessä runkosarjaottelussakin on työn ja tuskan takana – puhumattakaan paras seitsemästä pelattavan sarjan voittamisesta.

Vaikka kärki on tietyllä tapaa laajentunut viime vuosikymmenen loppua kohden, on kotietu ollut valttia pudotuspeleissä. Runkosarjan neljännen ja viidennen väliset kohtaamiset ovat olleet odotusten mukaan tasaisia, mutta muut kolme paria ovat menneet lähes poikkeuksetta ennakkosuosikille.

Viimeisen reilun viiden vuoden aikana kärkikolmikon joukkue putosi vain kahdesti puolivälierissä. Tapanilan Erä (8.) pudotti Classicin (3.) keväällä 2015. Indians (6.) yllätti EräViikingit (3.) vuonna 2018.

Ylipäänsä koko 2010-luvulla nähtiin ainoastaan yksi runkosarjan kärkinelikon ulkopuolelta mitaleille noussut joukkue. Viidentenä pudotuspeleihin lähtenyt Koovee juhli pronssia keväällä 2012.

Toki on huomioitava, että tämä kausi näyttäisi olevan Classicin haastajajoukon osalta poikkeuksellisen tasainen. Esimerkiksi SPV, Indians ja Oilers kohtasivat kaikki toisensa parin viikon sisään. Oilers voitti Indiansin, Indians SPV:n ja SPV Oilersin.

Äkkiseltään on äärimmäisen vaikea arvuutella, minkälaisiksi puolivälieräparit muodostuvat. Jos kuitenkin tutkii historiankirjoja, niin finaaliin päästäkseen sijoitus runkosarjan kärkikolmikkoon on lähes välttämättömyys. Keväällä 2018 Superfinaalin päätteeksi hopeaa pokannut Happee on ainoa kärkikolmikon ulkopuolelta finaaliin yltänyt joukkue 2010-luvulla.