Viikon top 5

Viikon top 5: Salibandyliigan kaikkien aikojen kapteenit

26.01.
2020
Viikon top 5

Petri Kauko pelasi hienon uran Salibandyliigassa. Arkistokuva: Esa Jokinen

Viikon top 5:ssa arvioidaan Salibandyliigan kaikkien aikojen kapteeneita.

5. Valtteri Kainulainen, Westend Indians

Saattaa olla jossain määrin listan yllättävin nimi, mutta toisaalta ei. 27-vuotias Kainulainen on loistava esimerkki kentällä ja sen ulkopuolella. On toiminut koko Indiansin liigauran seuran kasvoina ja maajoukkuetason miehellä olisi ollut varmasti tarjolla tonttia muuallakin. Monet ovat lähteneet houkutusten perään, mutta Kainulainen on pysynyt seurauskollisena, vaikka mitalitili ei ole Indiansissa karttunutkaan. Jonain keväinä on tuntunut, että Kainulainen on jopa ainoa huippupelaaja, joka jää seuraan. Kainulainen kaitsee taiten nuorekasta joukkoaan, ja osaa myös seuran mainostamisen sekä fanien huomioimisen esimerkillisesti.

4. Ville Kuusela, SPV

SPV on ollut 15 vuoden aikana erittäin menestyksekäs liigajoukkue ja kokonaisvaltainen sentteri Ville Kuusela, 34, on ollut yksi merkittävimmästä nimistä seuran tarinassa. Kuusela ei ole paistatellut useinkaan pistetilastoissa, mutta työmäärä ja pelisilmä ovat olleet aina priimaluokkaa. Onpa Kuusela iskenyt pisteitäkin lähes piste per peli tahdilla. SPV:ssä on riittänyt isoja persoonia ja huippupelaajia, mutta Kuusela on toiminut joukkueen kapteenina erittäin pitkään. Rauhallinen pohjalainen vaikuttaa esimerkilliseltä kapteenilta ulospäin ja pitkäkestoinen rooli kertonee olennaisen asiasta. Pelannut yli 500 liigapeliä, saavuttanut kolme SM-kultaa ja kaikki on tapahtunut tietenkin SPV:ssä.

3. Petri Kauko, Happee

Petri Kaukon, 40, pelaajaura päättyi viime keväänä ja siinä vaiheessa hän ei enää toiminut Happeen kapteenina. Profiloitui kuitenkin rooliinsa erittäin vahvasti 2010-luvulla ja Happeen menestysvuosina. Kauko oli joka tapauksessa nähnyt myös ne kuuluisat vaikeat vuodet, sillä liigaura alkoi Happeessa jo kaudella 1998-99. Pelasi urallaan lähes 700 peliä Happeessa ja vuonna 2014 Kauko pääsi vihdoin nostamaan mestaruuskannua. Kaukoa on kuvailtu joissain yhteyksissä ”kapteenien kapteeniksi”. Kaukon kohdalla on todettava sekin, että Happeen persoonallisessa ryhmän suhteen on varmasti kapteenillakin ollut erityisen paljon haastetta.

2. Jaakko Hintikka, Espoon Oilers

Jaakko Hintikka, 43, pelasi Oilersissa 1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Liigakausia kertyi ”vain” 11, mutta ne olivat erittäin menestyksekkäitä. Hintikan aikana Oilers juhlia kolmea SM-kultaa, kolmea SM-hopeaa ja kahta SM-pronssia. Osa menestyksestä henkilöityi juuri jämäkkään ja taitavaan Hintikkaan, joka paukutteli yli 300 liigapelin taipaleellaan lähes 700 tehopistettä. Hintikka on yleisesti arvostettu johtajapersoona ja toimi 2000-luvulla myös miesten maajoukkueen kapteenina.

1. Mikael Järvi, SSV

Mikael Järvi, 42, on listan ainoana pelannut liigaa muissakin joukkueissa kuin otsakkeessa mainitussa. Järven uralle mahtuvat vuodet VFT:ssä ja yksi kausi HIFK:ssa sekä LASB:ssa. Vuodesta 2000 vuoteen 2016 seura oli kuitenkin SSV (Viikingit) ja menestystä piisasi. Tuolle aikavälille mahtui kahdeksan kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssimitalia. Järvi oli kapteenin ilmentymä ja johti menestysjoukkojaan esimerkillään. Kun SSV oli ahdingossa niin se oli yleensä juuri Järvi joka nousi esiin kuin taikaiskusta. Erittäin arvostettu ja menestyksekäs Järvi latoi liigaurallaan lähes 1000 pistettä ja oli myös maajoukkueen kapteeni menestysvuosina.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen