Liigat

Ennakko: Espoon salibandyvaltikasta mitellään perjantaina – edellinen peli puhutti vielä viikkoja myöhemmin

06.02.
2020
Liigat

Espoossa väännetään perjantaina paikallistunnelmissa. Kuva: Jarmo Koskela

Espoon derby Esport Oilers-Westend Indians mitellään perjantaina klo 18.30 Tapiolan Urheiluhallissa. Joulukuinen (20.12.) jäähallispektaakkeli jätti kutkuttavat asetelmat helmikuiseen kamppailuun.

Mitä viimeksi tapahtui?
Joulukuun alla pelatusta derbystä ei uupunut draamaa kentällä ja paikan päälle peliä seuraamaan tulleet 2792 katsojaa saivat vastinetta rahoilleen. Tuolloin derby julistettiin Suomen parhaaksi salibandyderbyksi ja ansaitsee ennakkonoston tässäkin tapauksessa. Ottelun jälkeinen pikareportaasi kertoo laajemmin ottelun tapahtumista, mutta pieni kertaus on paikallaan tässäkin.

Indians piti ottelun näpeissään kaksi erää ja oli varsinkin pallollisessa pelissä edellä. Kolmannen erän avauskympillä Oilers käänsi 5-3-tilanteen 6-5-johtoon. Indians tasoitti viimeisellä vitosella, ja sai maukkaan tilanteen voittomaaliin päästessään ylivoimalla kaksi minuuttia ennen loppua. Matias Veikkola kuitenkin karkasi alivoimalla maalintekoon ja iski voitto-osuman vain puoli minuuttia ennen loppua. Oilersin kolmannen erän kova vire johtui ainakin osittain toimivasta korkeasta prässipelistä.

Ottelun jälkeen kohua herätti tilanne, jossa Oilersin Rasmus Kainulainen ja Indians Olli Arkkila törmäsivät. Indians teki aiheesta tutkintapyynnön kurinpitoon. Kurinpitäjä ei nähnyt tilanteessa pelikieltoon johtanutta rikettä, mutta kohua ei syntynyt varsinaisesta tilanteesta, vaan Oilersin tekemästä vastineesta.

Vastineessa Oilers kuvaili Arkkilan toimintaa ”oksettavaksi filmaamiseksi”. Oilers-pääluotsi Heikki Luukkonen myönsi tammikuun alussa olleensa vastineen takana. Hän kertoi Pääkallo.fi:lle, että kyseessä oli ”sarkastinen provokaatio”. Luukkosen mukaan Indians oli omassa lausunnossaan epärehellinen ja halusi, että kiinnitetään huomiota myös erinäisiin rikkeiden korostamisiin Salibandyliigassa.

Tämä episodi jätti varmasti ainakin jotain hampaankoloon myös Indians-leirissä.

Viretila ja sarjataulukko:
Oilers lähtee peliin sarjakakkosena ja on viimeisen kymmenen pelin otannalla liigan kuntopuntarin kärjessä. Indians-pelin jälkeen joukkue on pelannut seitsemän peliä ja kerännyt niistä 17 pistettä. Vuoden ainoa pistemenetys tuli viime viikolla, kun joukkue voitti Happeen rankkarikisassa. Oilers on tällä hetkellä tiukasti kiinni pudotuspelien kotiedussa, mutta kilpailun ollessa kovaa Oilers tarvitsee pelistä kolme pistettä asemansa säilyttämiseksi.

Kuudentena olevan Indiansin viretila on kymmenen pelin otannalla sarjan alempaa keskitasoa, mutta siihen vaikuttaa eritoten heikosti mennyt joulukuu. Derbyn jälkeen seitsemästä pelistä on tullut 15 pistettä. Indiansilla on vielä saumat kotietuun, mutta sen suhteen voitto Oilersista olisi erittäin tärkeä. Se on hävinnyt tämän vuoden puolella ErVille ja KrP:lle, joita vastaan se olisi tarvinnut pisteitä. Viimeisin kamppailu oli viime kuun lopun selkeä 9-3-tappio EräViikinkejä vastaan.

Seuraa häntä:
Kotijoukkueen Rasmus Kainulainen on löytänyt Espoossa loistokkaan viretilan ja valitiin juuri tammikuun pelaajaksi liigassa. Taitava ja viihdyttävä Kainulainen on iskenyt 16 pistettä enemmän (44) kuin joukkueensa toiseksi paras pistemies. Kainulainen on yksinkertaistanut pelitapaansa tällä kaudella ja on ehdolla MM-kotikisoihin.

Indiansin Aaro Astala oli edellisessä derbyssä huippuvireessä ja näytti taitotasoaan useaan otteeseen. Alkukaudesta loukkaantumisista kärsinyt Astala on naulannut 17 peliin 42 tehopistettä. Astala on parhaimmillaan pitelemätön hyökkäyspään pelaaja. Pitkänhuiskea sentteri on myös ehdolla MM-kotikisoihin.

Aiemmat derbyt:
Liigatasolla joukkueet ovat kohdanneet 13 kertaa. Oilers on voittanut näistä kahdeksan ja viimeiset kaksi kohtaamista. Varsinkin viimeiset pelit ovat olleet maalien valossa tasaisia, eikä historiasta ole helppoa leipoa selkeää ennakkosuosikkia peliin.

Kuinka käy:
Oilers lähtee Tapiolan kamppailuun ennakkosuosikkina. Sillä on takanaan hyvä vaihe, ja sairastupakin on tyhjentynyt pikku hiljaa. Oilersia suomittiin alkukaudesta otteiden epätasaisuuden vuoksi, mutta viime aikoina suorituksissa on löytynyt balanssi, eikä huipun ja pohjan ero ole niin iso. Oilersilta löytyy vahvaa pallollista osaamista, ja se pystyy paikoin puolustamaan erinomaisesti pallon kanssa. Ylimmältä hyökkäyskolmannekselta löytyy taitoa kaikkeen kolmeen kenttään.

Indians on pallollisessa pelissä paikoin sarjan kärkeä, mutta ei kokonaisuudessaan ihan kärkijoukkue. Puolustuspeli on kehinnyt huomasti ja Indians on päästänyt Classicin jälkeen vähiten maaleja sarjassa. Puolutuksen tae on eritoten vahva pallonhallintapeli. Espoon pikkuvelijoukkueen materiaali ei ole yhtä vahva kuin Oilersin, mutta kärkiyksilöt ovat sarjan huipputasoa.

Yksittäisessä ottelussa paukut ovat aika tasan, ja molemmille voitto on tarpeen. Oilers jatkaa hyviä otteitaan voittamalla kotonaan pelin 6-5.

Huom. Espoon derbyä ei lähetetä minkään striimauspalvelun kautta.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen