Liigat

Jope lyö KrP:n puolesta peliin koko harrastajanäyttelijän sielunsa – ”Parhaat ideat tulevat suihkussa”

19.02.
2020
Liigat

Halloween-teemaottelussa Jouni Iivonen oli pukeutunut Jokeriksi. Vieressä valmentajat Jarmo Härmä KrP:sta ja Miro Mäkelä Tiikereistä. Kuvakaappaus Youtubesta.

Jouni Iivonen heiluu Youtube-videoilla mitä eriskummallisimmissa asuissa, esittää lehdistötilaisuuden juontajana persoonallisia kysymyksiä ja niiden päälle kaivaa muovikassista yllätyslahjoja valmentajille ja pelaajille. Kuka on tämä Nokian KrP:n huuliveikko?

Salibandyliigan mediamannerlaatat liikkuivat parisen vuotta sitten tammikuussa 2018, kun Nokian KrP:n tilille Youtubeen ilmestyi uusi video. Siinä ennakoitiin EräViikinkejä vastaan pelattavaa kotiottelua tavalla, jota ennen ei ollut nähty – ainakaan liigatason joukkueelta.

– Porukka naureskeli, että video oli kuin pikkulapsen tekemä. Repliikit keksittiin minuuttia ennen, eikä meillä ollut mitään editointiohjelmaakaan. Se oli niin huono, että se oli hyvä, naureskelee Jouni Iivonen nyt.

Jo sitä ennen joulukuussa 2017 hän oli vilahtanut kännykällä kuvatulla spontaanilla hassutteluvideolla, jossa Iivonen hyppi joukkueen harjoituksissa puusarvet päässä – vieraaksi kun oli tulossa Happee.

Tämä oli alkusoittoa ilmiölle, josta on sittemmin tullut osa Nokian KrP:tä. Nyt ennakkovideoita on tehty kaikkiaan 23 ja niillä on Youtubessa 30 000 näyttökertaa.

Laitteet ja niiden käyttötaidotkin ovat kehittyneet. Viimeisimpien joukossa on julkaistu Jouluyö Raholassa – varsin omalaatuinen tarina sekin.

Videolla ”Jope” on muun muassa kutonut villasukat Henri Johanssonin pelinumerolla. Kuvakaappaus Youtubesta.

Teatterimies tarttui mikkiin

Iivonen tunnetaan nykyään salibandymaailmassa nimellä ”Jope”.

– Olen ollut Jone tai Jonte, mutta en koskaan Jope. Alkuun se särähti korvaan, mutta olen tottunut siihen.

Lempinimen takana ovat samat miehet, joista on syyttäminen myös sitä, että Iivonen alunperin edes eksyi Nokian KrP:n toimintaan: liigajoukkueen valmennusryhmään kuuluvat Jaakko Inha ja Mika Myllyniemi.

– Jaakko on työkaveri 10 vuoden ajalta, ja kaudella 2014-15 rupesin käymään Raholassa katsomassa pelejä. Kun ”Mylly” siirtyi mukaan valmennuskolmikkoon kaudelle 17-18, eikä toiminut enää pressien vetäjänä, siihen jäi aukko. KrP:n taustoilla Jaakko sanoi, että hän tietää tyypin, josta voisi olla siihen. Ensimmäinen kerta jännitti kyllä hirveästi, Iivonen kertaa.

Heittäytymiskykyä häneltä mitattiin jo ennen Nokian KrP -pestiä kesällä 2017, kun mies nousi yli viidenkymmenen vuoden iässä kesäteatterin lavalle ensimmäistä kertaa.

Nokialla Siuron Koskiteatterin Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -näytelmässä vedetty rooli luutnantti Keuhkosena oli koetinkivi, jonka jälkeen kynnys Salibandyliigan otteluiden lehdistötilaisuuksien pitäjäksi oli jo matalampi.

– Olin siellä esityksestä toiseen 200 katsojan edessä boksereissa.

Korneri pystyyn

Vaikka esiintymisvietti on päässyt julkisesti roihuamaan kunnolla vasta viime vuosina, hän kertoo olleensa koko ikänsä ulospäin suuntautunut.

– Se on ollut aina sisällä. On sattumaa, että näin myöhään löytyi tämä kanava, jota pitkin se pääsee purkautumaan. Sukujuuret ovat Karjalasta ja isänikin oli aika hassuttelija.

Tätä nykyä Nokian KrP on nimennyt otteluidensa jälkeiset lehdistötilaisuudet Jopen Corneriksi.

Presseissä Iivonen on yllättänyt haastattelussa olleita muun muassa lottokupongeilla, villasukilla ja karkkipusseilla. Yhden tulevan ottelunkin lahjan Iivonen jo paljastaa: TPS:n valmentajalle Janne Kainulaiselle on luvassa kotiinviemisiksi hunajaa.

– Halusin tilaisuudet rennommiksi. Välillä kysyn joukkueen taustoilta ja pelaajilta vinkkejä, joista pystyn saamaan lisää tarinoita ja kiinnostavaa sisältöä presseihin.

Iivosen kanssa KrP:n videoita tekee Simo Korkiakoski. Kuvakaappaus Raholan Jouluyö -videolta.

Ei yhden miehen show

Iivosella on mittava ja rikas työhistoria: hän on paiskinut hommia muun muassa rakennuksilla sekä esimerkiksi sijaistanut niin vanginvartijaa, mielisairaanhoitajaa kuin opettajaakin.

Nyt hän on jo pidempään ollut töissä rautakaupassa. Töissään mies on tavannut erilaisia ihmisiä – heidänkin tyylistään tarttuu usein jotain mielikuvituksen polttoaineeksi.

– Parhaat ideat tulevat suihkussa tai kun ajan töihin, ja yölläkin herään joskus laittamaan niitä ylös.

Hän haluaa kuitenkin painottaa, että huumori pyritään pitämään tyylikkäänä, eikä ketään ole tarkoitus vetää alta lipan. Hänen kanssaan tärkeässä roolissa ennakkovideoilla on Simo Korkiakoski, jonka merkitystä ”Jope” korostaa haastattelussa useaan otteeseen.

– Hän on meistä analyyttisempi, itse olen enemmän improilija. Täydennämme toisiamme. Simosta voi nähdä vilauksen myös parissa elokuvassa (Juice, Olen suomalainen) ja puheroolia leffaan odotan hänelle lähivuosina, Iivonen velmuilee.

Korkiakosken lisäksi ”Jope” haluaa mainita Jaana Segerbergin, joka on auttanut kaksikkoa tekniikassa alusta asti.

Poikkeuksellinen paikallisottelu

Iivosen rooli Nokian KrP:ssä ei rajoitu ainoastaan videoilla heiluvan huuliveikon tehtäviin. Hän on nykyisin myös yksi joukkueen kolmesta huoltajasta.

Tähänkin hän ajautui ikään kuin sattuman kautta: hän meni auttamaan ensin huoltajana kakkosdivarin Nokian KrP Akatemiaa ja siirtyi sieltä edustusjoukkueen puolelle, ensin tuuraamaan ja sitten pysyvämmin.

Hän on pelannut itse jalkapalloa ja lentopalloa alasarjoissa, ja myöntää viihtyvänsä joukkueen lähellä.

– Se on etuoikeus. Siinä elää vähän kuin uudestaan omaa nuoruuttaan, kun kuuntelee juttuja treeneissä. Tappiot ja voitot koetaan yhdessä. Meidän taustaryhmässä on hauska ja raisu huumori.

Sydämeltään siurolaiselle Iivosellekin koittaa kova juttu perjantaina, kun Nokian KrP pelaa kymmenen vuoden tauon jälkeen liigaa kotikaupungissaan. Kotiottelu Classicia vastaan viedään Nokian jäähalliin.

– Tallinnan cup-finaali oli meiltä heikompi esitys, mutta sitä edelliset pelit Classicin kanssa ovat olleet tiukkoja. Uskoni KrP:n joukkueeseen on vahva. Meillä on hyvä ikärakenne ja sopivan erilaisia persoonia.

Iiro-Pekka Airola
Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola