Liigat

Lipsanen keskittyy seuratyöhön ja yrittää tukkia pelaajavuodon – ”Lähtijät ovat kokeneet, ettei OLS ole menossa eteenpäin”

17.02.
2020
Liigat

Jani Lipsaselle riittää kaksi kautta OLS:n penkin takana. Hän myöntää haluavansa irti ilta- ja viikonloppuruljanssista. Kuva: Esa Jokinen

Liigapaikkansa viikonloppuna varmistaneen OLS:n edustusjoukkueen päävalmentaja vaihtuu ensi kaudeksi. Jani Lipsanen keskittyy lajivastaavan työhönsä seurassa.

Lipsanen kertoi asiasta lauantaina sanomalehti Kalevassa.

– Tämä on ollut aika lailla varmaa joulukuusta asti, joten oli hyvä tulla asian kanssa julki. Pelaajat ja muut tiesivät jo, joten sitä ei ollut syytä pantata, Lipsanen kertoi puhelimitse Pääkallo.fi:lle.

Lipsasella on päättymässä nyt toinen kausi OLS:n miesten liigajoukkueen päävalmentajana seuran lajivastaavan työnsä ohessa.

Hän tietää, että monet liigakoutsit ovat tismalleen samassa tilanteessa: päivät menevät töissä ja illat oto-valmentajana.

– Halusin päästä irti jatkuvasta ilta- ja viikonloppuruljanssista. Aika monta vuotta on menty minun aikataulujen ehdoilla ja poikani on kasvanut siinä sivussa. Ennen kuin hän lähtee kouluun, haluan, että isikin ehtisi välillä kotiin.

Jatkaja on jo tiedossa

Uuden päävalmentajan kanssa OLS:lla on ollut sopimus tehtynä jo jonkin aikaa, mutta nimeä ei vielä kerrota julkisuuteen. Viikonloppuna asia sinetöityi lopullisesti, koska tulevan päävalmentajan sopimuksessa oli klausuuli, joka olisi oikeuttanut purkamaan diilin, jos OLS olisi pudonnut liigasta.

– Hän tulee olemaan oto-päävalmentaja, eikä ole seurassa töissä, Lipsanen valottaa.

Oulussa on nähty miesten Salibandyliigan pudotuspelejä viimeksi keväällä 2016 – kahden puolivälierien kotiottelun verran, kun OLS yllätti Classicin kertaalleen. Sen jälkeen neljänä kautena peräkkäin OLS on päätynyt liigassa sijoille 9.-10. Alaspäinkään ei ole tarvinnut karsia, mutta sijoitukset ovat jääneet junnaamaan.

– En voi sanoa, että olisin itsekään täysin onnistunut. Näen, että tämän kauden joukkueella oli aito mahdollisuus pelata pudotuspelipaikasta, Lipsanen myöntää.

Hän ei halua mennä loukkaantumisten taakse, mutta muistuttaa poissaolijoiden listasta – isoimpina esimerkkeinä Mikko Saarnio, Lauri Tiira ja maalivahti Ville Mestari.

– Se on iso määrä. Kertaakaan ei ole saatu lähellekään sellaista rosteria kasaan, että kaikki äijät olisivat olleet käytössä. Se on isomman analyysin paikka, mistä loukkaantumiset johtuvat, mutta niillä on ollut vaikutus tämän kauden tulokseen.

Päävalmentajana inhottava neuvotella

Lipsanen haluaa jatkossa pystyä paneutumaan entistä paremmin tehtäviinsä OLS:n salibandyn lajivastaavana. Valmentamisen ja muun seuratyön yhdistäminen ei käytännön syistä ole onnistunut optimaalisesti esimerkiksi kotiottelupäivinä.

– Valmentamisen kanssa saman aikaan minun täytyisi keskittyä urheilupuolen ja taustojen ja muun kehittämiseen. Kun pelipäivät olen käytännössä henkisesti ja fyysisesti kiinni valmennushommassa, ottelutapahtuman kehittäminen ja erilaisten juttujen luominen siihen on jäänyt selvästi taka-alalle. Haluan pystyä panostamaan siihen puoleen enemmän, hän selventää.

– Päävalmentajana pelaajasopimusten neuvotteleminen on ollut myös aika inhottava tilanne. Mieluummin jaetaan vastuuta niin, että päävalmentaja valmentaa ja minä toimin taustalla rakentamassa paketin. Päävalmentajan ei tarvitse olla se, joka soittelee pelaajia läpi ja kartoittaa sopimuksia.

Tuoli jonka ympäriltä miehet viedään

OLS on törmännyt vuosi toisensa jälkeen samaan tilanteeseen: kun joukkueen riveistä uusia pelaajia on lyönyt liigatasolla läpi, kärkimiehet ovat hyvin herkästi karistaneet Nallikarin hiekat jaloistaan. Vastaavasti pelaajien saaminen toiseen suuntaan on ollut käytännössä tekemätön paikka.

– Puhelin on laulanut aika lailla, mutta totuus on se, että Etelä-Suomessa on monta seuraa, jotka maksavat pelaamisesta kohtuullisia summia. Jotta saisimme pelaajan Etelä-Suomesta valitsemaan Oulun, meidän pitäisi lyödä siihen hemmetisti euroja päälle.

Lipsanen kuvaa OLS:n toimintatapaa niin, että päätökset on tehty talous edellä niin, ”ettei 140-vuotias seura ole yhtäkkiä kusessa”.

Toisaalta hän myöntää, ettei raha ole tärkein syy pelaajien lähtöön.

– He ovat kokeneet, ettei OLS ole menossa eteenpäin. Pelaajat haluavat pelata pudotuspelejä ja taistella mitaleista. Sitä lähdetään hakemaan muualta, jos omassa toimintaympäristössä se ei ole mahdollista.

Merkkejä paremmasta?

Lipsasen mukaan OLS:n on tässä tilanteessa laitettava paukkuja junioripolkuun ja pelaajakehitykseen, ja kyettävä osoittamaan sieltä nouseville omille kasvateilleen, että seura on menossa eteenpäin myös edustusjoukkueen osalta.

– Meidän täytyy pystyä kasvattamaan pelaajat itse, mutta heidät täytyy onnistua pitämään paremmin sitten, kun jätkät rupeavat olemaan maajoukkueen kynnyksellä. Meidän on pystyttävä tarjoamaan uskottava urheilullinen haaste. Silloin ei tarvitse maksaa muuttolisää.

Tulevaisuuden osalta Lipsanen näkee valoa tunnelin päässä. Siitä kielii hänen mukaansa se, että tulevan kauden liigajoukkue OLS:lla on ollut kasassa jo joulukuussa.

– Jätkät aistivat sen, että joukkueella on iso potentiaali. Pelaajilla on ollut halukkuutta jatkaa projektissa ja on oltu valmiita kirjoittamaan pitkiä sopimuksia. Jos siviilikuviot eivät tätä keikauta hirveästi, niin runko on aika hyvin kasassa. Se kertoo positiivista signaalia, että jotakin asioita on tehty oikein, Lipsanen uskoo.

Iiro-Pekka Airola
Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola