Maailman ensimmäinen salibandymuseo avaa ovensa ensi viikolla Lempäälässä

Lasse Riitesuo (vas.) lahjoitti omia varusteitaan museolle. Oikealla kuvassa Jari Kinnunen. Kuva: Jari Kinnunen

Lasse Riitesuo (vas.) lahjoitti omia varusteitaan museolle. Oikealla kuvassa Jari Kinnunen. Kuva: Jari Kinnunen

Tiistaina 25.2. tehdään salibandyhistoriaa, kun maailman ensimmäinen salibandymuseo avaa ovensa Lempäälän Ideaparkissa.

Museon taustalla on Suomen Salibandymuseo ry, jonka lajiaktiivit Jari Kinnunen, Pekka Mukkala, Kurt Westerlund ja Tapio Hämeen-Anttila perustivat kesällä 2019. Kinnunen toimii yhdistyksen puheenjohtajana ja ”museopomona”.

Museotilana toimii 60 neliön lasiseinäinen huone, joka sijaitsee Ideaparkin Sport-alueella.

– Museo on ollut pitkäaikainen haaveeni. Vaikka 35 vuotta ei ole paljon, niin mielestäni nyt on oikea aika alkaa järjestelmällisesti taltioimaan lajihistoriaa esineiden ja tarinoiden muodossa.

– Vielä tällä hetkellä lajivälineistöä on melko hyvin saatavilla. Samoin kuin tarinoita, kun lajipioneerit ovat vielä pääosin hengissä ja muisti pelaa. Uskon, että jälkipolvet sadan vuoden kuluttua kiittelevät, kun tämä historian taltioiminen aloitettiin riittävän ajoissa.

– Onhan tämä ollut vähän raskasta, kun tätä oman toimen ohella ja vapaa-ajallaan puuhaa, Kinnunen kertoi Salibandyliiton uutisessa.

Välineistöä ja muistoesineitä on lahjoitettu sen verran hanakasti, että kaikki tavarat eivät mahdu kerralla näytille. Näyttelyä tullaan siis vaihtamaan muutaman kuukauden välein.

– Salibandy-yhteisö on ollut erittäin myötämielinen lajivälineiden lahjoittamisessa.

– Kotiväki on vitsaillut, että olen kuin huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kierrellessäni ihmisten kotona ja milloin missäkin hakemassa erilaisia salibandyvälineitä. Erona toki on, että näillä tavaroilla ei ole hintaa. Ne kun ovat korvaamattomia. Osa on lahjoittanut rakkaita salibandytarvikkeitaan museolle omaksi, osa lainannut ne museon käyttöön, Kinnunen kiitteli lajiväkeä.

Lue lisää aiheesta