Näin maailman parhaan salibandypelaajan valinta toimii – ”Äänillä on totta kai isoin merkitys”

Anna Wijk (keskellä kuvaa) valittiin maailman parhaaksi naispelaajaksi 2019. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Anna Wijk (keskellä kuvaa) valittiin maailman parhaaksi naispelaajaksi 2019. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Maailman parhaat salibandypelaajat valittiin viime viikolla ruotsalaislehti Innebandymagazinetin toimittaman äänestyksen avulla. Miesten parhaaksi valittiin Emil Johansson ja naisten puolen ykköseksi Anna Wijk.

Molemmat valinnoista olivat ruotsalaisia pelaajia, joten Suomessa valinnat aiheuttivat ainakin jonkin verran keskustelua. Joka tapauksessa ruotsalaislehden tekemiä listauksia on aika ajoin kyseenalaistettu suomalaisten salibandyvaikuttajien toimesta.

Innebandymagazinetin Henrik Jansson avasi Pääkallo.fi:lle listan tekemistä ja siihen osallistuvia osapuolia.

Kuinka moni ihminen osallistuu maailman parhaan pelaajan äänestykseen?

– Noin 20 ihmistä.

Vastaajina on ilmeisesti journalisteja ja valmentajia vai kuinka?

– Tämän vuoden äänestyksessä oli mukana toimittajia isoimmista salibandymaista. Ääniä annettiin Innebandymagazinetista (Ruotsi), Pääkallo.fi:sta (Suomi), Unihockey.ch:sta (Sveitsi), Florbal.cz:sta (Tshekki) ja Innebandyavisen.no:sta (Norja).

– Tämän lisäksi äänensä antoivat maajoukkueiden päävalmentajat. Kaikki viime MM-kisoihin osallistuneet maajoukkuevalmentajat saivat mahdollisuuden äänestää, mutta kaikista pienemmistä maista ääniä ei aina vain tule. Isommista maista varmistamme, että äänestys tapahtuu, ja äänestäjiä oli noin 20.

Kuinka monta prosenttia äänestäjistä oli ruotsalaisia? (Esimerkkinä lisäksi, että kuinka monta prosenttia vastaajista oli suomalaisia?)

– Noin 15 % vastaajista oli ruotsalaisia (Innebandymagazinet ja maajoukkueiden pääluotsit). Jos lasketaan David Jansson (Sveitsin pääluotsi ja Mikael Karlberg (Tanskan pääluotsi) niin ruotsalaisvastaajia on noin 20 %. Suomestakin vastaajia on noin 15 % ja noin 20 % jos lasketaan mukaan Australian Seppo Pulkkinen sekä Tshekin Petri Kettunen.

Voisiko äänet ilmoittaa jatkossa julkisesti siten, että tietäisi esimerkiksi äänimääriä tarkemmin pelkän listauksen sijaan?

– Joskus meillä on ollut sellainen tapa, mutta nyt osa valmentajista haluaa ehdottomasti antaa äänensä täysin anonyymisti. On tärkeää tietää, että äänestystulos ei ole pelkästään äänimäärien summa. Esimerkiksi isoista maista tulleille äänille annetaan isompi painoarvo kuin pienemmistä maista. Äänillä on totta kai isoin merkitys, mutta mukana on myös harkintaa ja erinäistä reflektiota. Kaiken kaikkiaan se on kuitenkin Innebandymagazinetin jakama palkinto.

Saavatko pelaajat mitään varsinaista palkintoa kyseisestä kunniasta? Jos saavat niin missä ja miten?

– Tämän suhteen on ollut vaihtelua eri vuosina. Aiempina vuosina on ollut fyysisiäkin palkintoja, mutta ei tänä vuonna, Jansson päätti.