Liigat

Panokset huipussaan Salibandyliigan päätöskierroksella: kotietu, suora säilyjä ja suora putoaja vielä auki – pörssivoittajat selvillä

28.02.
2020
Liigat

Steelers pyrkii välttämään suoraa putoamista, Tiikerit karsintoja. Kuva: Jari Järvenpää

Miesten Salibandyliiga päättyy runkosarjan osalta lauantaina. Ohessa ennakkokatsauksemme päätöskierrokselle.

LASB ja EräViikingit ottivat keskiviikkona varaslähdön runkosarjan huipennukseen. Vieraiden jatkoaikavoitto tarkoitti sitä, että runkosarjan kärkikolmikko ja sen keskinäinen järjestys sinetöityi. Classic varmisti runkosarjan voiton jo tovi sitten. Oilers on varmuudella toinen ja ErVi kolmas.

Runkosarjan kärkikaksikon lisäksi Oilersin Tapiolassa kohtaava OLS pelaa panoksetta. Oululaiset sijoittuvat kymmenenneksi. Näin ollen panoksia riittää viidessä ottelussa.

Häntäpäässä panokset ovat huipussaan

Päätöskierroksen suurin mielenkiinto kohdistuu putoamiskamppailuun. Suoran putoajan paikalla majaileva ÅIF isännöi Nokian KrP:tä Sipoossa. ÅIF tarvitsee varsinaisen peliajan voiton ohittaakseen Steelersin. Toinen ÅIF:n kahdesta suorasta voitosta tosin tuli juuri Nokiaa vastaan. Kotonaan ÅIF ei kuitenkaan ole voittanut sitten syyskuun lopun.

Kaksi pinnaa sipoolaisia edellä olevat Teräsmiehet matkaavat Seinäjoelle SPV:n vieraaksi. Steelersin voittosarakkeessa on yksi suora voitto enemmän, joten hämeenlinnalaisille riittää yksikin piste suoran putoamisen välttämiseen. Seinäjoki on ollut vuosien saatossa suotuisa paikka Steelersille. Kolmelta edelliseltä Pohjanmaan vierailulta matkaan on tarttunut kaksi voittoa.

Myös seuraavalla viivalla käydään kovaa kamppailua suorasta säilymisestä. Tiikerit ja Welhot ovat tasapisteissä ja molemmilla on samaiset viisi varsinaisen peliajan voittoa. Tällä hetkellä etu on Tiikereillä, jonka maaliero on kaksi maalia parempi.

Molemmat kohtaavat vieläpä viime kevään finalistit, joten suora säilyjä saattaa hyvinkin olla se, kumpi häviää nätimmin. Welhot köröttelee Classicin vieraaksi, Tiikerit taas kohtaa TPS:n Tikkurilassa.

Tikkurilassa panoksia riittää myös TPS:llä. KrP:n otteista riippuen turkulaiset voivat nousta vielä neljän sakkiin. Pisteen Näätiä perässä oleva TPS nousisi nokialaisten ohi mikäli joukkueet päätyisivät tasapisteisiin.

Myös Happeeta isännöivällä Indiansilla on ohut mahdollisuus nousta neljänneksi. Se tosin vaatisi, ettei kumpikaan KrP tai TPS voittaisi omaa otteluaan varsinaisella peliajalla ja Heimo ottaisi suoran voiton Hirvistä.

SPV ja Happee ovat varmuudella sijoilla 7. ja 8. Joukkueiden välinen piste-ero on kaksi pistettä, joten järjestys saattaa vielä muuttua. Järin todennäköistä se ei kuitenkaan ole, sillä Happeen takana pitääkseen SPV:lle riittää yksikin piste Steelersiä vastaan.

MAHDOLLISET LOPPUSIJOITUKSET:

Classic 1
Oilers 2
ErVi 3
Nokia 4-6
TPS 4-6
Indians 4-6
SPV 7-8
Happee 7-8

LASB 9
OLS 10
Tiikerit 11-12

Welhot 11-12
Steelers 13-14

ÅIF 13-14

Pörssivoittajat selvillä

Yksilötasolla päätöskierros ei tarjoa juurikaan jännitettävää.

52 maalia ja 73 pistettä takonut Sami Johansson tulee voittamaan piste- ja maalipörssin. Lähin uhkaaja kummassakin kategoriassa on yhdeksän pisteen ja yhtä monen maalin päässä kärkkyvä joukkuekaveri Ville Lastikka. Myös tehotilaston voitto päätyy todennäköisesti Johansson nimiin, sillä lukeman +77 kellottaneen Classic-hyökkääjän perässä kyttäävät ketjukaverit Nico Salo (+75) Eemeli Salin (+73).

Syöttöpörssi taas menee erittäin suurella todennäköisyydellä – jälleen kerran – Sami Koskelle. 39 osumaa alustanut SPV-hyökkääjä on seitsemän passia Henri Johanssonia karussa.

Niin ikään puolustajien pistepörssi alkaa olla taputeltu. Welhojen Riku Tuononen on summannut tehot 21+11=32. Pakkipörssin kakkossijaa jakavat Antti Suomela ja Jyrki Holopainen 25 pisteellä.

Sami Johansson on tämän kauden pörssihai. Kuva: Esa Takalo

Käytännössä päätöskierroksella on enää jaossa kaksi hyvin kyseenalaista titteliä: jäähykuningas ja pakkasukko. Tiikerien Leevi Loippo on 56 minuutilla neljä minuuttia Näätien Vili Liposta edellä. Pakkaspörssiä johtaa ÅIF:n kokenut Jan Qvickström-Helling, -37. Perässä seuraa joukkuekaveri Anton Ylä-Autio lukemalla -34.

Joukkueiden parhaat pistemiehet ovat pitkälti selvillä. Indiansin Aaro Astala 21+28=49 ja Valtteri Kainulainen 25+23=48 kisaavat vielä Heimon Tupla-lätkästä. Myös OLS:n riveissä käydään kovaa kamppailua parhaan pistemiehen tittelistä. Tuukka Kivioja ja Matti Viitajyljä ovat identtisillä 16+8=24 tehoilla tasoissa ennen päätöskierrosta. Valtteri Parviainen kyttää kahden pisteen päässä. TPS:n riveissä Nokian verkkoon neljä maalia latonut Eero Jalo on neljä pistettä Mikko Hautaniemeä perässä.

Kaikki ottelut alkavat klo 17.

Ruutu+ näyttää ottelut: ÅIF–Nokian KrP, SPV–Steelers, Tiikerit–TPS sekä Indians–Happee.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira