Divarit

Seurafuusio etenee taustalla – Hawks ja HaKi jahtaavat Divari-paikkaa kahdella rintamalla

27.02.
2020
Divarit

AC HaKi paahtaa kaukaloissa viimeistä kautta ennen fuusiota Hawksin kanssa. Kuva: Juhani Järvenpää

Pari viikkoa sitten pääkaupunkiseudulta putosi salibandyn uutispommi, kun Hawks ja AC HaKi kertoivat lyövänsä hynttyyt yhteen. Millä ajatuksilla yhdistymistä kohti mennään?

Käytännössä HaKin toiminta siirtyy Hawksin alaisuuteen kaudelle 2020–21 ja uusi fuusioseura jatkaa nimellä Hawks.

Hawksin toiminnanjohtajan Laura Luotolan mukaan heidän seurassaan ”palaute on ollut kauttaaltaan positiivista ja innostunutta”.

Luotola vastasi Pääkallo.fi:n kysymyksiin sähköpostitse.

– Olemme muodostaneet molemmista seuroista kootun projektiryhmän, joka tapaa joukkueet ja muut seura-aktiivit sekä muita asiasta kiinnostuneita. Tavoitteena on kartoittaa jäsenistön tarpeita ja odotuksia sekä antaa heille aito mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin asioihin, Luotola kertoo.

Miesten edustusjoukkueiden osalta tilanteen tekee mielenkiintoiseksi, että Hawks ja HaKi pelaavat samassa lohkossa Etelä-Suomen kakkosdivarissa. Molemmat ovat myös matkalla kevään pudotuspeleihin ja sitä kautta tavoittelemaan paikkaa Divari-karsintoihin: Hawks on tällä hetkellä lohkon kärjessä, HaKi kolmantena.

Yksi omalla tavallaan hauska anekdootti on, että Hawks ja HaKi kohtaavat kakkosdivarin runkosarjan päätöskierroksella 14.3. Myllypurossa. Joukkueiden kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen päättyi Hawksin 7–3-voittoon.

Millaisia miesten joukkueiden sarjatasoja Hawks tavoittelee ensi kaudeksi, yksi joukkue Divariin ja yksi joukkue Suomisarjaan?

– Tavoitteenamme on, että seuralla on miesten edustusjoukkue pääsarjatasolla tulevalla kaudella. Muista sarjapaikoista tehdään ratkaisut vasta hieman myöhemmin, Luotola vastaa.

Jos Hawks saavuttaisi ensi kaudeksi paikan Divarissa, kotiottelut pelattaisiin Luotolan mukaan seuran omalla nimikkokentällä Arena Center Myllypurossa.

Luotolan mukaan tuleva, yhdistymisen jälkeinen Hawks haluaa olla koko perheen salibandyseura, joka ”toteuttaa laadukasta edustusjoukkue- sekä juniorien kilpailutoimintaa, mutta samalla tarjota sen rinnalla laajasti erilaisia harrastetoiminnan vaihtoehtoja”.

Luotola työskentelee toiminnanjohtajana, ja seura on jo kertonut Mikael Laxin palkkaamisesta junioripäälliköksi.

Ollaanko fuusion yhteydessä palkkaamassa lisää kokoaikaisia työntekijöitä?

– Se on mahdollista, mutta päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, sanoo Luotola.

Tommi Vappulalle (oikealla) AC HaKi on ollut erittäin tärkeä seura. Kuva: Juhani Järvenpää

”Se oli aika shokki”

Jos Hawksin jäsenet olivat fuusiouutisesta positiivisia ja innostuneita, vantaalaisen HaKin riveissä se aiheutti nieleskelyä.

– Ennen kuin se julkaistiin, meidän taustaihmiset, jotka olivat tehneet päätöksiä, soittivat minulle. Se oli aika shokki hetken aikaa, myöntää Tommi Vappula, AC HaKin edustusjoukkueen nykyinen kapteeni.

– Aloitin oman urani 19 vuotta sitten HaKissa. Aina olen tullut HaKiin takaisin, eikä sille ollut edes vaihtoehtoja. Syyt ovat järkitasolla ymmärrettävät, mutta tunnetasolla se on kova paikka, ettei HaKia enää jatkossa ole.

Vappula on pelannut liigaa paitsi HaKissa, myös Oilersissa, Erässä ja SSV:ssä. Liigauransa lopettamisen jälkeen hän palasi kakkosdivariin HaKiin, jossa pelaa nyt viidettä kautta.

Kun mennään niihin aiemmin mainittuihin järkisyihin, niiden olemassaolon Vappula myöntää. Hänen mukaansa jo monen vuoden ajan on ollut hieman hakemista se, mitä HaKi haluaa seuratasolla olla. Joukkue on pyörinyt kakkosdivarin kärkikahinoissa ja ollut myös pitkällä kevään nousukarsinnoissa Divariin, mutta organisaatiotasolla nousun hakeminen ei ole ollut todellista.

– Budjetit eivät olisi riittäneet, ei halli, eikä oma junnutuotanto. Viimeistään B-junnuista parhaat pelaajat on viety heti isompiin seuroihin ja A-junnuilla on ollut vaikeaa, Vappula ymmärtää.

Karsinnoissa kaasu pohjaan

Kolikolla on aina kääntöpuolensa. Tässä tapauksessa se on, että koska seurafuusio on joka tapauksessa tulossa ja HaKin tulevaisuus on Hawksin sateenvarjon alla, kevään nousukarsinnoissa voi huoletta painaa kaasua.

– Se organisaatio, mihin tästä mennään, haluaa sitä Divari-paikkaa. Nyt on tilaisuus mennä ihan päätyyn asti, ja saa tosissaan mitata itseään. Näyttöhalut ovat kovat näyttää ehkä viimeisiä kertoja, että vanhoiltakin starboilta onnistuu, Vappula myhäilee.

Samaa puhuu AC HaKin toinen konkari Tom Strömsten, jonka saavuttamasta 600 ottelun rajapyykistä Pääkallo juuri uutisoi.

– Nyt vedetään tämä loppukausi HaKin kanssa ja yritetään raahata se tuonne Divariin, niin ei jää ainakaan meistä kiinni.

Strömsten on kokenut urallaan jo kertaalleen fuusion, kun Erä ja SSV yhdistyivät EräViikingeiksi. HaKin pukukopista löytyy pari ”kohtalotoveria”.

– Kosken Ilen (Ilkka) ja Rosendahlin Tommin kanssa just naureskeltiin, onko montaa tyyppiä, joka on ollut kahdessa fuusiossa mukana.

Se, nähdäänkö Vappulaa tai Strömsteniä tulevaisuudessa haukkapaidassa, onkin sitten eri juttu.

– Divari ei missään nimessä kiinnosta, mutta jos seurassa olisi Suomisarja-jengi, johon pystyisi lähtemään omilla ehdoilla sillä sitoutumisella mihin pystyy, niin sitten ehkä, Strömsten linjaa.

Vappula oli ajatellut aiemmin, että niin kauan kuin hän kilpatasolla vielä pelaa – jollaiseksi vielä kakkosdivarin laskee – edustaa HaKia loppuun asti ja lopettaa siellä sitten, kun aika on sopiva.

– Ehkä vielä tähän kauteen ei olisi ollut sopiva, mutta nyt pitää harkita, Vappula pureskelee.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola