Liigat

Ilmiliekkeihin roihahtanut SPV-hyökkääjä Sieppi: ”Tuntuu, että joukkueena pelataan parasta sählyä koko kaudella”

11.03.
2020
Liigat

Joni-Arttu Sieppi on ollut SPV:n tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Kuva: Juha Käenmäki

Seinäjoen Peliveljien Joni-Arttu Sieppi on liekehtinyt pudotuspeleissä. Tiistaina hattutempun EräViikinkien verkkoon taiteillut rovaniemeläinen on iskenyt tehot 5+2 ja jakaa pudotuspelien maalipörssin kärkipaikkaa.

Runkosarjassa Siepillä oli nihkeämpää. Viime kaudella hyökkääjä lapioi peräti 41 maalia, tällä kaudella lukema jäi 20:een, mikä toki sekin on hyvä lukema. Juonikas maalintekijä sanoo miettineensä pudonnutta maalimäärä paljon, mutta ei näe sen johtuneen mistään yksittäisestä asiasta.

– Omassa tekemisessä on ollut parantamista. Itsestä se homma lähtee liikkeelle. Jos kuitenkin vertaa viime kauden maalipaikkoihin, niin kyllä niitä silloin tuli enemmän kuin tällä kaudella, kun on otettu alempaa, Sieppi pohti Pääkallon haastattelussa.

– Nyt on pitänyt ajatella, että on jotakin muutakin annettavaa kuin tuloksen tekeminen. Pitää puolustaa ja tehdä töitä joukkueelle, että saa pelata. Kun kaikki painaa hommia yhteisen tavoitteen eteen, niin joku ne maalitkin tekee.

Sieppi on tietyllä tapaa kuin SPV pienoiskoossa. Runkosarjassa oli odotuksiin nähden nihkeämpää, mutta tosipeleissä on nähty selkeä tasonnosto ja kauden parasta antia. Sieppi sanoo huomanneensa saman asian itsekin.

– Tuntuu, että joukkueena pelataan parasta sählyä koko kaudella. Osaltaan vaikuttaa sekin, että kevät sytyttää.

”Korkea karvaus on toiminut”

Kolmannen pelin selkeä 9–4-vierasvoitto nosti SPV:n kuskin paikalle. Voitto oli samalla ensimmäinen vieraskentällä muita top8-joukkueita vastaan sitten lokakuun 11. päivän. Sieppi sanoo voiton maistuvan. Isojen vieraspelien muodostaman peikon olemassa olosta hyökkääjä ei ollut edes tietoinen.

– Luulisin, että ei tuota asiaa ainakaan pelaajat ole miettineet. Itse en ainakaan ole miettinyt, enkä siitä edes tiennyt, tuskin muutkaan. Tiedossa kuitenkin oli, että yksi peli pitää vieraissa voittaa. Työt ovat kesken, eikä tässä auta henkseleitä paukutella.

Ennen ErVi-sarjan alkua pelin kuvaa määrittäväksi tekijäksi nostettiin juuri SPV:n lähestyminen. Aktiivinen hönkiminen vaihtui runkosarjan vaikeilla hetkillä hyvinkin passiiviseen sumppuun. Kolmessa ensimmäisessä pelissä SPV on kuitenkin ollut aktiivinen. Taktinen valinta on ollut oikea. EräViikinkien puukätiseksi luonnehdittu alakerta on ollut helisemässä kovan paineen alla.

Ennakkokaavailuissa myös arveltiin, että juuri ErViä vastaan SPV:llä on parhaat mahdollisuudet välieriin. Siepin mukaan seinäjokisten leirissä odoteltiin vastustajaksi joko ErViä tai Oilersia, mutta varsinaista suosikkia ei ollut.

– Tiedettiin että molemmista tulisi iso haaste, koska runkosarja oli meille haasteellinen. Tietenkin lähdettiin nöyrällä asenteella liikkeelle, mutta tiedostettiin, että pitkässä sarjassa omalla tasolla pelaamalla voidaan voittaa kenet vaan.

SPV on onnistunut siinä, missä joukkueen on pitänytkin onnistua: se on saanut pelin virtaamaan. Aggressiivinen prässi on sitä kautta tuottanut toivottua tulosta.

– Jokainen pelejä nähnyt pystyy tulkitsemaan, että korkea karvaus on toiminut. Sitä kautta voi tietysti ajatella, että kiva juttu kun tuli ErVi vastaan. Sitähän ei pysty sanomaan, olisko karvaus toiminut samoin jotakin toista joukkuetta vastaan. On siellä työkalupakissa kuitenkin muutakin tarjolla.

Sieppi sanoo nauttivansa enemmän aktiivisemmasta pelitavasta. Hän myös kokee sen tukevan paremmin miehen omia vahvuuksia.

– Onhan se mukavaa, kun saa juosta, antaa painetta ja pääsee kamppailemaan. Vaikka pallolliset jaksot ei ole älyttömän pitkiä, niin ei ne sitten ole vastustajallakaan. Tämä pelitapa laittaa pelin virtaamaan ja tekee siitä reagointipeliä. Itse tykkään haastaa, niin tulee myös tiloja paremmin, kun vastustajan pakka ei ole niin organisoitunut.

Haukkala voittaa pistepörssin

Vaikka Sieppi on ollut liekeissä pudotuspelien avauspeleissä, ei hän omasta mielestään pelaa sen paremmin tai huonommin kuin aiemminkaan. Sähly on kuulemma edelleen kivaa ja hyvää liikuntaa, Sieppi tuumii.

– Kyllähän siihen vaikuttaa sekin, miten viisikon kanssa istuu kemiat yhteen ja miten viisikko operoi kentällä. Usein laiturit sitten pääsevät ratkomaan. Esimerkiksi Haukkalan Konsta pelaa tällä hetkellä ihan järkyttävän hyvin, luo tiloja ja maalipaikkoja, mikä on auttanut omaa tuloksentekoa.

– En ole ajatellut, että tällä hetkellä menee sen paremmin, vaan joukkue pelaa paremmin ja jokainen saa siitä lisää voimaa.

Viime vuosikymmenen menestysseuroihin lukeutuva SPV on kokenut pudotuspelijoukkue. Yksi todellinen kevään pelaaja on kuitenkin joukosta poissa, kun Tuukka Kiviranta lopetti uransa viime kauteen. Aikooko kovaan vireeseen yltynyt Sieppi napata Kivirannan viitan kevään pelaajana?

– Siinä on aika isot saappaat. Kiviranta en pysty olemaan, vaan omana itsenäni painan. Tuukka pitää viitan päällään katsomossa. Kivirannan ja (Harri) Karjalan kaltaisia johtajapersoonia kun poistuu, niin muiden täytyy ottaa vastuuta.

Sikäli, kun SPV:n lento säilyy yhtä vahvana jatkuu joukkueen kausi ainakin välieriin. Nykyvireessä Sieppi on varsin potentiaalinen pelaaja hätyyttelemään pudotuspelien pistepörssin kärkisijoja. Hän kuitenkin näkee, että playoffpörssin voitto menee ennemmin Siepin ja Ville Kuuselan kanssa SPV:n kakkoskentässä hyökkäävälle nuorelle Haukkalalle.

– Kyllähän Konsta sen voittaa. Syöttelee Urmaksen Henkalle ja se tekee maaleja semmoisella prosentilla, että huhhuijjakkaa.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira