Koponen SPV:n runkosarjasta: ”Tällä kaudella ne kasvukivut tulivat todellisuudessa vastaan”

Kokenut kehäkettu Tommy Koponen (oik.) tuskin päästää pudotuspeleissä varsinki kokematonta Bengt Lodeniusta (toinen vas.) kovin helpolla. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Kokenut kehäkettu Tommy Koponen (oik.) tuskin päästää pudotuspeleissä varsin kokematonta kollegaansa Bengt Lodeniusta (toinen vas.) kovin helpolla. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Seinäjoen Peliveljet oli yksi menneen vuosikymmenen parhaista liigaseuroista. Se saavutti 2010-luvulla kolme kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia.

Kaudella 2019-20 runkosarja oli melko takkuinen. Joukkue eteni kuitenkin pudotuspeleihin loppusijalta seitsemän ja kohtaa kolmanneksi yltäneen EräViikingit. SPV:n kokenut päävalmentaja Tommy Koponen edusti seuraa pudotuspeliparien valintatilaisuudessa yhdessä Eero Kososen kanssa.

Runkosarja päättyi lopulta seitsemänteen sijaan. Kuinka tyytyväinen siihen voi olla?

– Ei missään nimessä voi olla tyytyväinen ja se ei ollut meidän tavoite. Oltaisiin haluttu olla siellä kotietujoukkueiden keskuudessa. Se oli siis pettymys, Koponen myönsi.

SPV ja EräViikingit kohtasivat samassa vaiheessa viime kaudella, ja silloin pohjalaisjoukkue eteni välieriin ja aina pronssille asti. Runkosarjan pelit menivät tällä kaudella EräViikingeille kahdella kahden maalin voitolla.

– Pelattiin heitä vastaan viime vuonna puolivälieräsarjassa ja nyt kohdattiin kahdesti runkosarjassa. Viime kaudella hävisimme heille vain kerran runkosarjakin huomioiden. Nyt ollaan hävitty kahdesti, joten haaste on kova.

– Toisaalta pojat vähän toivoi EräViikinkejä vastaan, että vaikka heille hävittiinkin niin meillä oli heitä vastaan kaksi tasaista peliä, jotka EräViikingit pystyi ratkomaan kolmannen erän viimeisellä kympillä. Senkin vuoksi meillä on revanssihenkeä, sillä tuntui siltä, että ne pelit lipsahtivat heidän hyväkseen.

– Runkosarjasta ei sinällään saa mitään mukaan, mutta sellainen tunne jäi jatkoa ajatellen. Sen perusteella on hyvä, että päästään katsomaan sitä, että onko asia tosiaan niin, ettei pärjätä heille, Koponen pohti vastustajaa.

Päätylankku ei ole enää ainoa vaihtoehto

SPV pelasi viime kaudella äärirohkeaa prässipeliä ja se tuotti hyvää tulosta. Tällä kaudella puolustusruuvia on jouduttu kiristämään kesken kauden ja myös prässitason vaihtelua on harjoitettu. Paikoin SPV saattaa vetäytyä täysin kilpikonnapuolustukseen, jonka murtaminen on todella haastavaa, kuten Nokian KrP sai Seinäjoella kokea.

Koposen mukaan muutokset juontavat itse asiassa jo vuoden taakse.

– Kyllä ne ovat nämä pallopelien yleiset lainalaisuudet, mitkä ovat muutoksiin vaikuttaneet. Mukavaahan se toki olisi painaa ihan päätylankusta kiinni. Vuosi sitten pudotuspeleissä jo huomattiin se, että jos on yhden tavan varassa niin pitkissä sarjoissa se voi olla tietynlainen etu vastustajalle. Nämä kliseiset pelin monipuolistamisasiat ollaan tässä jouduttu nöyrästi ottamaan vastaan.

– Tokihan nyt on itsekin tiedetty mistä on kyse. Yleisesti ottaen se on niin, että ei niitä mestaruuksia pelkästään hyökkäämällä voiteta. Puolustaakin siis pitää. Muutosta mietittiin jo vuosi sitten, mutta se oli vähän vaikeaa ja ajateltiin siirtää sitä eteenpäin. Tällä kaudella ne kasvukivut tulivat todellisuudessa vastaan.

– Toinen puoli asiassa on se, että rupesimme viime vuonna miettimään asiaa vasta pudotuspeleissä, eikä meillä oikein ollut mitään muuta tarjolla. Nyt ne kasvukivut on käyty läpi runkosarjassa. Nyt nähdään kumpi oli fiksumpaa, Koponen kertoi.

SPV on aiempina vuosina kärsinyt paikoin avainpelaajien loukkaantumisista. Varsinkin maaliruisku Jari Hankkiolle kaudet ovat olleet useimmiten enemmän tai vähemmän repaleisia. Tällä kaudella palstat valloitti Kososen polvivamma, joka pitää miehen poissa kaukalosta loppukauden.

SPV sai Kososen paikkaajaksi jo pari kautta sitten lopettaneen Jarno Ihmeen, joka on lähtökohtaisesti Rasmus Hasun kakkosmies, mutta kiistatta kova nimi joukkueen vahvuuteen.

– Itse asiassa meillä on ollut hyvä kausi siinä mielessä, että jos Kosonen lasketaan pois niin loukkaantumisia on ollut ennätysvähän. Ihan pieniä yksittäisiä loukkaantumisia on ollut Kososen lisäksi. Esimerkiksi viime viikonloppuna Hankkiolle iski vatsapöpö ennen peliä ja hän jäi siksi pois. Hänen kohdallaan poissaoloja on yhdistetty loukkaantumisiin, mutta kyse ei ole ollut loukkaantumisista, vaan sairasteluista.

– Kososen poisjäänti on tietysti iso juttu. Sen varmaan kaikki ymmärtää, että maajoukkueen ykkösvahdin jokainen haluaisi pitää maalillaan. Onni onnettomuudessa on toki se, että Jarno Ihmeen muodossa saatiin mukaan jotain isompaa kuin pelkkä maalivahti. Se on hieno juttu.

– Ei ole suinkaan sattumaa, että hänkin on jokusen mestaruuden urallaan jo voittanut. Hän on luonteeltaan vähän jotain muutakin kuin pelkkä pallojen pysäyttäjä. Se sisäinen johtajuus ja valmennukselle tuotu tietotaito on tärkeää. Olisi pidetty hänet muutenkin mukana, mutta maalivahtiosastolle paluu on kaikkiaan hieno juttu, Koponen suitsutti.

Joka toinen kausi vaikeaa – miten käy nyt?

SPV:n saagassa vuodet 2011-2015 olivat makoisia. Joukkue pelasi vuosina 2011-13 ja 2015 finaaleissa voittaen kolme mestaruutta. Perättäisten 2012 ja 2013 mestaruuksien jälkeen menestys on tullut joka toisena vuonna, ja joka toisena puolivälieräpelit ovat jääneet kauden viimeisiksi. Keväiltä 2017 ja 2019 mukaan tarttui pronssia.

Mikä on valmennuksen näkemys siitä, että miksi näin on käynyt?

– Nämä ovat vain valistuneita arvauksia tietenkin. Yksi urheiluun liittyvistä faktoista on se, että pärjääminen aiheuttaa tietynlaista kylläisyyttä. Useimmiten se ei ole hyväksi jatkon kannalta. Meidän täytyy se myöntää, että olemme olleet jollain tavalla kylläisempiä.

– Ei me varmasti kenenkään silmissä olla puhtaasti taidolla tai pallollisen pelin hienouksilla niitä mestaruuksia voitettu. Kyllä siinä aika paljon on sitä, että ollaan yhdessä joukkueena tehty asioita hyvin. Olemme olleet todella yhtenäisiä kentällä ja sen taistelun sekä tunteen kautta olemme pystyneet tietyllä tavalla enempään, kuin meiltä on osattu odottaakaan.

– Sitä asetta on pystytty hyödyntämään, mutta sitten taas kun siitä otetaan vähän pois niin tulos on juuri tällainen, Koponen arvioi.

Neljällä voitolla se välieräpaikka aukeaisi taas SPV:lle. Sarjaa ajatellen Koposen papereissa nousee yksi seikka yli muiden.

– Kyllä meillä eväät ErVin kaatoon on. Lähes täysin on kyse siitä, että miten henkinen valmius riittää pelistä toiseen. Pelilliset eväät on hyvinkin olemassa. Jos katsoo joukkueiden välisiä eroja niin, jos olisi toinen peli heitä vastaan voitettu runkosarjassa, niin pisteiden valossa olisi oltu aika lailla tasoissa. Aika tasainen pari siinä mielessä. Heillä on tietysti tänä vuonna hiukan parempi henkinen kapasiteetti kuin vuosi sitten, kun heillä on alla nuo runkosarjan voitot. Uskon, että tuohon seikkaan tämä sarja aika pitkälti kiteytyy, Koponen päätti.