Ulkomaat

Oona Kaupista tuli yllättäen Ruotsin mestari: ”Oman peliuran kannalta olisi parempi jäädä tänne”

29.03.
2020
Ulkomaat

Oona Kaupin edustama IKSU voitti runkosarjan ja sitä kautta Ruotsin mestaruuden. Kuva: perwiklund.se

Pääkallo jututti Oona Kauppia, jonka edustama IKSU julistettiin Ruotsin mestariksi kabinettipäätöksellä.

Kauppi, 22, sanoo osanneensa odottaa kauden keskeytystä.

– Tuli sellainen ei nyt shokki, mutta sellainen mitä tässä tapahtuu -fiilis ja siihen päälle mestaruus, joten se tunne tuli kaksinkerroin. Edelleen tuntuu aika mielenkiintoiselta ja sekaiselta, Kauppi tuumaa kysyttäessä mestaruudesta.

Huippuhyökkääjä ei varsinaisesti ota kantaa siihen, olisiko mitalit pitänyt jättää jakamatta, mutta sanoo siitä olleen puhetta joukkueen sisällä. Päällimmäinen tunne on ollut ennen kaikkea pettymys.

– Tavoite oli pelata Globenissa kauden parasta salibandya ja nostaa pokaali siellä ilmaan. Ei saatu mahdollisuutta siihen, niin totta kai on erittäin pettynyt fiilis. Näen, että esiinnyttiin hyvin, pari häviötä toki tuli, mutta valmentajavaihdoksen jälkeen oltiin todella hyvässä iskussa.

Maailman parhaimpiin pelaajiin lukeutuva Kauppi pelasi vahvan kauden myös henkilökohtaisella tasolla. Tehot 34+15=49 oli pisteen enemmän kuin debyyttikaudella Ruotsin liigassa.

– Pisteiden valossa meni aika samaa latua, kuin viime kausi. Mutta näen, että tein isoja harppauksia omassa pelissä. Toki pidän itseäni edelleen maalintekijänä, mutta oma ajatus on ollut osaamisen laajentaminen ja siinä olen erityisesti kehittänyt.

– Tuntui, että Ruotsissa oltiin yllättyneitä, että mäkin osaan pelata. Kisoissa niille tuli ehkä semmoinen käsitys, etten ole hyvä pelkästään sen toisen Kaupin rinnalla.

Kauppi näkee kehittyneensä ennen kaikkea pallottomassa pelissä. Hän sanoo, ettei ole koskaan ollut pisteorientoitunut, mutta oma ajattelutapa on muuttunut. Nykyään hän pystyy analysoimaan omaa peliään paremmin.

– Jos lähtee liikkeelle siitä, kun tultiin Ruotsiin. Suomessa ja maajoukkueessa oma rooli on ollut aika samanlainen. Tapa, jolla täällä pelataan on erilainen. Esimerkiksi puolustussuunnassa on paljon enemmän roolitusta, Kauppi arvioi ja jatkaa.

– Pallottomaan peliin olen tyytyväinen ja siihen, miten pystyn tekemään myös pallolla vielä enemmän. En ole aina vain päättämässä niitä hyökkäyksiä vaan myös luomassa niitä, että toinenkin Kauppi saa maalipaikkoja.

Jatko auki, mutta Ruotsissa jatkaminen on Suomeen paluuta todennäköisempää

Oona Kaupin kaksoissisko Veeraa haastateltiin ruotsalaisessa Innebandymagazinetissa. Jutussa Veera Kauppi oli vielä vaitonainen tulevan kauden joukkueesta, mutta sanoi, että siskokset pelaavat samassa joukkueessa – oli se sitten IKSU tai jokin muu.

Oona Kauppi kertoo, ettei päätöksiä olla vielä tehty. Suomeen paluuta ei ole poissuljettu, mutta todennäköisemmin ura jatkuu Ruotsissa.

– Ajatuksena oli pelata vielä kuukausi pleijareita ja miettiä vasta sitten. Nyt ollaan pyritty ottamaan vähän etäisyyttä salibandysta, eikä olla ehditty miettimään jatkoa.

– Kerrotaan sitten, kun on kerrottavaa.

Kaupin mielestä myös Suomessa olisi hyviä vaihtoehtoja. Hän kuitenkin toteaa, että tasoero Suomen liigan ja SSL:n välillä on suuri.

– Oman peliuran kannalta olisi parempi jäädä tänne.

Länsinaapurissa jatkamista puoltaa myös se, että siskokset haluavat panostaa urheiluun. Opiskelukuviot ovat myös mielessä. Tällä hetkellä Oona suorittaa psykologian etäopintoja Jyväskylän avoimeen yliopistoon. Veeran opinahjo taas on Vaasan avoin yliopisto ja viestintätieteet.

– Itselle – ja tiedän Veeran olevan samaa mieltä – opiskelut on tärkeitä. Tällä lajilla ei hirveän pitkälle elä. Nyt meillä on kuitenkin tilanne, jossa voidaan tehdä arjessa salibandystä ykkösasia. Suunnitelmissa on ottaa opiskelua enemmän mukaan tulevaisuudessa. En ole vielä päättänyt milloin, mutta jossain kohtaa.

Kauppi kertoo etäopintojen sujuneen hyvin tähän asti. Tenttejä on pystynyt tekemään joustavasti. Myös opiskelu Suomen ulkopuolella on mahdollista.

– (Ruotsin) kieli on tarttunut hyvin, mutta olisi siinä harkinnan paikka, onko se vielä sillä tasolla, että pystyisi opiskelemaan. Jos kuitenkin pari vuotta täällä vielä ollaan, niin siinä vaiheessa varmasti pystyisi, tuore Ruotsin mestari pohtii.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira