Pääkalloennakko: Amppari voi pistää kauden ennakkosuosikin kesälomalle

Onko O2-Jyväskylä kantonen kaskessa FBC Turun nousuhaaveille? Kuva: Juhani Järvenpää

Onko O2-Jyväskylä kantonen kaskessa FBC Turun nousuhaaveille? Kuva: Juhani Järvenpää

FBC Turku (runkosarjan 3.) ja kohtaa Divarin puolivälierissä O2-Jyväskylän (6.). Välieriin pääsee kahdella voitolla.

Lähtökohdat:

FBC Turku pääsi, tai pitäisikö jopa sanoa, että joutui, tekemään valintansa O2:n ja Rangersin väliltä. Turkulaiset päätyivät valitsemaan O2:n, vaikka hävisivät joukkueelle molemmat runkosarjakohtaamiset. Liekö BeeCeen Kirkkonummella kärsimä 7-8-tappio runkosarjan päätöskierroksella jättänyt sellaisen muistijäljen, ettei Rangersin kanssa haluttu lähteä tanssiin.

BeeCee lähti kauteen sarjan suurimpana ennakkosuosikkina. TPS:sta tuli Divari-tasolle kovan statuksen pelureita ja joukkue vahvistui vielä kauden aikana Juho Sorrilla. Materiaalin puolesta ei pitäisi olla siis kahta puhetta, kumpi joukkueista on tämän ottelusarjan suosikki.

Turkulaiset ovat pelanneet hirvittävän määrän 1-2 maalin erolla suuntaan tai toiseen päättyneitä pelejä. Kaikki runkosarjan seitsemän viimeistä ottelua menivät tuohon marginaaliin. BeeCee käänsi noista seitsemästä ottelusta nimiinsä viisi, joten voittotahti on pienestä nuhaisuudesta huolimatta ollut kova. Se ei kuitenkaan ole sitä, mitä sarjan kärkimateriaalilta voisi odottaa.

Mikä on sitten tehnyt Turusta pienten marginaalien ryhmän? Joukkueessa on jatkettu viime kaudella valmentaneen Perttu Kytöhongan opeilla. Kytöhonka on varmasti ottanut prosessin ensimmäisenä vuotena ehdottoman linjan sen suhteen, mitä asioita hän kentällä haluaa nähdä.

Kun on alkuun ottanut kaikki langat pelistä käsiinsä, siitä on parempi lähteä löysäämään ja tuomaan nyansseja lisää. Sitä kautta tiukoista raameista pystytään jalostamaan tuottavaa salibandya, kun yksilöiden tilanteiden tunnistaminen pelitavan sisällä paranee.

NST:ssä Kytöhongan toinen kausi näytti tuon tien mahdollisuudet ja NST pelasi todella hyvää hyökkäyspeliä. Turussa näin ei ole kuitenkaan käynyt ja osasyynä voi olla, että kesällä vaihtunut valmennus on jatkanut liiaksi viime kauden askelmerkeillä, kun peliä olisi pitänyt pystyä kehittämään vahvojen rakenteiden päälle. Peli näyttää liian usein johtoasemapelaamiselta, vaikka pitäisi takoa maaleja. Murtavien ratkaisujen tunnistaminen on puutteellista.

Osaltaan tähän vaikuttaa myös, että joukkueessa oli jälleen iso vaihtuvuus. Osan kanssa prosessia olisi voinut viedä eteenpäin ja osan kanssa on taas pitänyt aloittaa alusta.

Kova materiaali ja vankka pallottoman pelin sapluuna on pitänyt huolen, että BeeCee on pysynyt tuloksellisesti sarjan kärjen tuntumassa. Jotta joukkue menestyisi keväällä, pitäisi pallolliseen peliin saada lisää sävyjä ja voittaa marginaaleja puolelleen.

Turun tilanteessa on kuitenkin aiheellista nostaa esille sama kysymys kuin Kooveen kohdalla. Millaisella intohimolla liigakentät jo muissa seuroissa nähneet ratkaisupelaajat ovat hilaamassa juuri BeeCeetä liigaan?

O2 pelasi tuloksellisesti melko odotetunlaisen runkosarjan. Joukkue sijoittui nyt toista kertaa peräjälkeen runkosarjassa kuudenneksi. Pudotuspeleihin lähdettäessä joukkue on voittanut edellisestä kahdeksasta ottelustaan kolme. Edelliseen 10 otteluun mahtuu vain yksi voitto toisesta pudotuspelijoukkueesta.

Yksi osasyy vaisumpaan loppukauteen löytyy loukkaantumisista, mutta sillä osastolla pitäisi jo helpottaa ja se oli yhtenä osasyynä vaikuttamassa, miksei esimerkiksi Nurmo halunnut lähteä jyväskyläläisiä haastamaan.

Amppareiden valmennustiimi on tuonut Joonas Kaasalaisen ja Pauno Kajoksisen johdolla varsinkin hyökkäyspelaamiseen aiempaa enemmän yhteistä ajatusta. Ja parhaimmillaan joukkue pystyy käyttämään kentän neliöitä hienosti hyväkseen.

Oman haasteensa hyökkäyspelin kehittymiselle on tuonut loukkaantumisista ja sairasteluista seurannut repaleinen loppukausi harjoittelun osalta. Tuloksellisesti vaisu jakso on selkeä seuraus siitä, että ehjät harjoitusviikot ovat olleet vähissä.

Mutta on ”amppareiden” kauteen mahtunut hyvääkin. Yksi iso valopilkku on hyökkääjäksi siirtynyt Markus Manninen. Rightin patukka laukoi runkosarjassa peräti 28 maalia. Parannusta edelliskauteen tuli peräti 22 maalin verran.

Mannisen siirto hyökkääjäksi voikin osoittautua O2:n kauden kannalta parhaaksi oivallukseksi. Nyt joukkueella on uskottava maalinsylkijä. Manninen pystyy vielä hakemaan maalipaikkoja puolustavan viisikon kannalta vaikeasti merkattaviin sektoreihin, sillä rightin laukaus on todella tehokas kauempaakin.

Ja vaikka torjuntaprosentit puhuvat toista, ei BeeCeen vahvuus missään nimessä löydy tolppien välistä. Jos Mannisen lapa on sarjassa kuumana, joutuu BeeCeen puolustaminen isoon testiin, sillä turkulaisten pienikokoinen ykkösmaalivahti Aleksi Sillantaka ei missään nimessä ole vahvoilla kaukaa läpi tulevien kutien torjujana.

Knopit:

FBC Turun nimilistaa kun katsoo, huomaa joukkueen käyneen läpi lyhyessä ajassa ison muutoksen. Kun tämän kauden joukkuetta vertaa vaikkapa kauden 2017-2018 joukkueeseen, löytyy melko vähän samoja nimiä ja vielä harvempi noistakaan nimistä pelaa tämän kauden joukkueessa isossa roolissa.

Nopealla tahdilla on tapahtunut iso muutos pelaajistossa ja samaan aikajanaan on mahtunut kolme eri päävalmentajaa. Kuinka yhtenäiseksi joukkue Turussa on muodostunut ja ovatko yhteiset arvot ehtineet rakentua riittävän vahvoiksi?

Taistelupari:

Jaakko Hautamäki (FBC Turku) – Kasperi Kantonen (O2)

Turkulaistaustainen Kantonen on kotiutunut Happeen kautta O2:seen. Kenttien ja katsomoiden väriläiskältä löytyy vastustajan riveistä pitkä pino tuttuja ja Kantonen tulee aivan varmasti nauttimaan ottelusarjasta täysin palkein. Viitteitä tästä saatiin jo runkosarjassa, kun O2 haki vierasvoiton Turusta. Kantonen vei ottelun jatkoajalle ilman maalivahtia syntyneellä osumalla ja viimeisteli myös jatkoilla voiton joukkueelleen.

Rankkarispesialisti Hautamäkikään ei ole se pelikentillä harmaaseen massaan sulautuva peruspuurtaja. Kumpi väriläiskistä onnistuu varastamaan shown tavalla, joka vielä tuottaa positiivista energiaa omalle joukkueelle? Hautamäki näytti viime keväänä TPS:n paidassa, että panosten kovetessa häneltä löytyy ylimääräinen vaihde peliin.

Jos joku pystyy sytyttämään hieman kaavamaisen Turun, niin Hautamäki. Sen tapahtuessa, Turkua voi olla vaikea keväällä enää pysäyttää. Jos taas Kantonen pääsee viemään showta, on ottelusarjassa yllätys täysin mahdollinen ja ennakkosuosikki Turun kausi päättyy jo puolivälierissä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:


FBC Turku – O2 5-6
O2 – FBC Turku 9-5

Näin pelataan:

07.03.2020 13:30 Kupittaan ph FBC Turku – O2-Jyväskylä
08.03.2020 15:30 Palokan koulukeskus O2-Jyväskylä – FBC Turku
10.03.2020 18:30 Kupittaan ph FBC Turku – O2-Jyväskylä (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

Vaikka Joonas Kaasalainen toimii päävalmentajana vasta ensimmäistä kauttaan O2:ssa ja on valmennustaipaleensa alussa, tietää hän pelaajauraltaan, mitä voittaminen vaatii. Ja Kaasalainen, jos kuka, pystyy virittämään joukkonsa keväthurmioon.

Ympäripyöreä pari, vaikka Turku lähteekin hienoisena ennakkosuosikkina O2:n heikon runkosarjan lopun vuoksi. Tässä ottelusarjassa yksittäiset peliteot voivat nousta arvaamattoman suureen rooliin ratkaistaessa sitä, kumpi joukkueista lähtee viemään otteluparia henkisellä puolella.

Varovainen veikkaus on, että O2 vie ottelusarjan kolmanteen otteluun Kupittaalle, jossa jyväskyläläiset pääsevät juhlimaan välieräpaikkaa voitoin 2-1. Jos Kantonen ratkaisee, Pääkallolle Vuoden kristallipallo-palkinto jo tässä vaiheessa.