Pääkalloennakko: Pirkkain pudotuspelijuna ei pysähdy Pirkanmaan asemalla

Pirkkalan Pirkat on vetänyt flow-tilassa tämän kauden Divarissa. Kuva: Esa Takalo

Pirkkalan Pirkat on vetänyt flow-tilassa tämän kauden Divarissa. Kuva: Esa Takalo

Pirkkalan Pirkat (2.) ja Tampereen Koovee (5.) mittelevät Divarin puolivälierien paikallisarjassa. Divarin välieriin etenee kahdella voitolla.

Lähtökohdat:
Liigasta pudonnut Koovee onnistui välttämään monen muun aiemman putoajan kohtalon – pudotuspelien ulkopuolelle jäämisen ja jopa putoamisen. Kesä jo toki antoi viitteitä, ettei joukkueen kokoonpanossa nähdä samanlaista tasonpudotusta kuin esimerkiksi Karhuilla alkukauteen lähdettäessä ja Salballa vuosi aiemmin. Koovee vahvistui kesän aikana usealla rutinoituneella liigapelurilla (mm. Jere Oksanen, Aki Hietanen ja Ville Kangasmäki) ja lähti kauteen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista yhdessä FBC Turun kanssa.

Kooveen kausi ei ole kuitenkaan tarjonnut mitään säkenöivää ilotulista. Joukkue on raapinut kyllä tasaisesti pisteitä, ja oli vuodenvaihteessa parhaimmillaan viiden ottelun voittoputkessa, mutta kokonaisuudessaan runkosarjasta jäi varsin tasapaksu fiilis. Latvialaiskaksikolla Peteris Treksellä ja Klavs Jansonsilla on ollut iso ruutu virkamiesmäisen joukkueen sytyttämisessä.

Edellisestä seitsemästä ottelustaan Koovee on voittanut kolme, joissa mukana päätöskierroksen selkeä kotivoitto panoksetta pelanneesta putoajasta Loviisasta. Seitsemän viimeisen ottelun otannassa Koovee onnistuikin pudotuspelijoukkueista voittamaan vain Rangersin ja senkin rangaistuslaukauksilla, joten missään valtavassa lennossa joukkue ei puolivälieräsarjaan lähde.

Pirkat jatkoi kakkosesta nousseiden joukkueiden vahvaa rynnistystä Divarin kärkisijoille. Mikään kokematon koulupoikajoukkue ei ole nousija Pirkatkaan, mutta se sijoitettiin kausiennakoissa sarjan häntäpäähän.

Pirkat on kuitenkin osoittanut, että Divarin tasaisuus antaa nousijoille realistisen mahdollisuuden menestyä, kun pelisapluuna toimii ja joukkue pääsee positiiviseen kierteeseen.

Pirkkalassa ei ole lähdetty keksimään pyörää uudelleen, vaan joukkue puolustaa kärsivällisesti ja kyttää paikat iskeä terävästi vastaan. Koovee tulee ottelusarjassa olemaan se joukkue, jonka täytyy pystyä tuottamaan enemmän maalipaikkoja itse organisoitua puolustusta vastaan. Pirkat taas malttaa puolustaa ja käy terävän kärkensä (Tommi Ahola 28+17 ja Mika Salo 27+12) johdolla kuittaamassa Kooveen tarjoamia vastahyökkäyksiä maaleiksi.

Runkosarjassa molemmat voittivat kotiottelunsa 10-6. Siihen peilaten oli pienoinen yllätys, että Pirkat valitsi kakkosena runkosarjan viidenneksi sijoittuneen Kooveen. Mutta kolmesta jäljellä olleesta joukkueesta se hävisi runkosarjan molemmat kohtaamiset Rangersille ja O2:n kanssa voitot menivät Kooveen tapaan tasan 1-1.

Pirkat ovat varmasti arvottaneet matkustuskuorman ja kulujen minimoinnin ratkaisevaksi tekijäksi, kun isoa eroa valittavana olevien joukkueiden voimasuhteissa ei ollut. Eikä varmasti haittaa yhtään, että paikallispelien voi olettaa kiinnostavan yleisöä.

Knopit:
Pirkat pelasi Salibandyliigassa yhden vuoden ajan kaudella 2006-07. Jo tuolloin joukkueen riveissä viiletti nuori lahjakkuus nimeltä Tommi Ahola. Ahola on kiertänyt urallaan Tampereen ja Pohjanmaan seuroissa aktiivisesti ja häneltä löytyy useamman kauden ajalta taustaa myös puolivälierävastustaja Kooveesta. Kaksi SM-kultaakin SPV:n paidassa voittaneen laiturin uralla voisi sanoa ympyrän sulkeutuvan, jos hän olisi tänä vuonna kokeneena pelaajana mukana nostamassa Pirkkoja takaisin liigaan 13 vuotta putoamisen jälkeen.

Taistelupari:

Mika Salo (Pirkat) – Antti Naskali (Koovee)

Kesken kauden Kooveen riveihin siirtynyt Naskali ei viihdy hyökkäysalueella kovin kaukana vastustajan maalista. Läheltä maalia hän luutii suuren osan osumistaan ja livauttaa patenttituuletustaan. Kausi ei ole ollut Naskalinkaan osalta mitään ilotulista, sillä kokeneen hyökkääjän tehotilasto on pakkasella ja 18 otteluun syntyivät tehot 7+6. Mutta Naskali on hieman vanhempaa koulukuntaa pelaajana ja osaa käyttää kroppaansa hyödyksi esimerkiksi erikoistilanteissa blokaten vastustajien puolustajia ja tätä kautta avaa tilaa muiden ratkaisuille. Hirveästi ei yllättäisi, jos juuri kokenut Naskali onnistuisi nostamaan tasoaan kevään peleihin ja talikkotuuletusta nähtäisiin runkosarjaa tiheämpään tahtiin.

Salo on puolestaan pelannut tehojen valossa upean kauden. Kooveessa juniorivuosinaan esiintynyt kärkikarvaaja pyrkii pakottamaan vastustajan avauspelin tiloihin, joista Pirkat pääsee riistämään ja iskemään vastaan. Ja niissä hetkissä Salo ampuu pystyyn. Naskalin tavoin ei mikään pikkupoika ja vanhan seuran kohtaaminen voi tuoda sopivasti ekstralatausta derbyyn.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
Pirkat-Koovee 10-6
Koovee-Pirkat 10-6

Näin pelataan:
06.03.2020 19:00 Pirkkalan vapaa-aikakeskus Pirkat – Koovee
08.03.2020 15:30 AutoCenter Areena Koovee – Pirkat
10.03.2020 19:00 Pirkkalan vapaa-aikakeskus Pirkat – Koovee (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Tästä parista ennakoimme Pirkkojen menevän jatkoon voitoin 2-0. Vaikka Koovee on materiaaliltaan parempi ja joukkueessa on enemmän taitoa sekä paljon nähnyt päävalmentaja ”Japi” Riihimäki, tulee Pirkat jatkamaan välieriin kliseisesti tahtotilan turvin. Kooveessa on paljon pelaajia, jotka ovat jo liigakentät nähneet. Pirkat vaikuttaa ulospäin yhtenäiseltä nipulta ja vaikka siltäkin löytyy Aholan tapaan liigakentillä rutinoituneita pelureita, juuri unelma olla nousemassa Pirkkojen kanssa liigaan kantaa ohi Kooveen.