Pääkalloparlamentti: Pudotuspelipöhinäkiiman saturaatiopiste: ”Toivottavasti tutkintapyyntöjä pukkaa”

Räjäyttääkö Jarmo Härmä (toinen vas.) Youtuben? Parlamentti seuraa tilannetta. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Räjäyttääkö Jarmo Härmä (toinen vas.) Youtuben? Parlamentti seuraa tilannetta. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Pääkalloparlamentissa ollaan pudotuspelipöhinäkiimassa ja käydään läpi ajankohtaisia aiheita.

Vastuullisina kommentoijina tuttuun tapaan Toni ”Ylijohtava” Lötjönen, Tuomo Reponen, Iiro-Pekka Airola, Jaakko Tiira ja Joel Siltanen.

Helou helou. Runkosarja taputeltiin menemään jo ajat sitten ja mennään jo kohta pudotuspeleissä, mutta palataan silti hiukan taaksepäin. Mainitse joku sellainen pelaaja, joka jäi kaikkien tutkien ja keskustelujen ulkopuolelle, mutta hänestä pitäisi puhua enemmän?

Ylijohtava: Muutamakin nimi tule mieleen, mutta haluan nostaa Happeen Joel Lahden. Pallollistakin osaamista on, mutta on jossain mielessä “vanhan liiton” puolustava puolustaja. Jos liigassa ihan oikeasti tilastoitaisiin peittoja niin uskoisin, että Lahti olisi piikkipaikalla. Ei ole sattumaa, että pelaa useimmiten Peter Kotilaisen kentän alla jolloin börssit mielessä kiitävä laituri voi olla jo toinen kinttu hyökkäykseen lähdössä.

Iiro-Pekka: Nostetaan tähän niin ikään puolustaja: Lauri Alkki, Nokian KrP. Kooveen pudottua liigasta Alkki siirtyi näätäpaitaan ja pelaa KrP:n kolmospakkiparissa uransa viimeistä kevättä vetävän kapteeni Matti Koskelan rinnalla. Ei loista pistetilastoissa, mutta tarjoaa työnteon määrää ja asennetta, jolla on kevään peleissä iso arvo.

Tuomo: Helou. Hyviä nostoja siellä edellä. Nostan itse Ville(-Martti) Laineen TPS:n riveistä. Painoi runkosarjassa ennätystehonsa. Pudotuspeleissä arvo korostuu. Rouhii, raastaa ja räppää maalin siellä täällä. Varmasti ikävä vastapeluri, kun linja usein keväällä on hieman sallivampi.

Jaakko: Perttu Järvinen. Debyyttikausi toissa vuonna oli vahva, viime kausi haastavampi. Nyt löysi paikkansa ErVin ykkösviisikosta ja räpsytteli mukavat 22 pistettä. Plussaakin tuli 25 maalia. Kokenut ykköshyökkäyskenttä keräsi otsikot, mutta Järvinen-Tuomas Aho oli ainakin omissa papereissa yksi koko sarjan parhaista puolustajapareista.

Joel: Tietysti vain yhden pelin pelannut OLS:n Aapo Rantaniemi (s.2003), joka osui kauden päätöspelissä. Maali per peli oli siis koko kauden tahti. Siksi pitää nostaa tässä, että kun lomailin pari päivää niin kauden viimeinen Veteläinen, Karvonen ja Rantaniemi -show jäi välistä. Nyt olisi ollut Rantaniemi bros. tarjolla. Ehkä ensi kaudella sitten.

Pitääkö olla huolissaan, että toistaiseksi koko kaudella melkein eniten pöhinäkiimaa aiheuttanut asia oli se, että runkosarjan kakkonen valitsi kutosen puolivälieriin vastaansa?

Ylijohtava: Toki pitää ottaa irti kaikki pöhinä mitä otettavissa on. Mutta eniten tuo kertoo myös siitä, että Espoossa ja koko PK-seudulla on ollut pitkä suvantovaihe. Saadaan mennä pitkälti yli 10 vuotta taaksepäin kun SSV ja Oilers, ja miksei myös SSV ja Eräkin ottivat kiimaisissa pudotuspeliderbyissä mittaa toisistaan.

Iiro-Pekka: Espootahan on morkattu identiteetin puutteesta ja tästä on syytetty myös kaupungin kaatuneita urheiluyritelmiä. Nyt nukkumalähiöt saavat kaivattua yhteisöllistä liimaa! Saa nähdä haihtuuko sen haju jo kesätuulten mukana, mutta nyt on dippainsseille aikainen vappu tiedossa. Seuraavat viikot Suomen salibandypääkaupunki on kaupunki, jossa ei ole keskustaa. Vastaus: Ei tarvitse olla huolissaan.

Tuomo: Pöhinäkiimaa, ok. Kiimaa tosin Espoossa riittänee. Ei olla huolissaan. Nautitaan vaan.

Jaakko: Siinä mielessä varmaan pitää, että lajihan uhkaa livahtaa kaupungeista suburbioihin. Jään mielenkiinnolla odottamaan kiilaako ErVin ja Tiikerien välinen Derby della Vantaa toisen nukkumalähiöderbyn haastajaksi.

Joel: Koska näin molemmat Espon derbyt niin odotan todella paljon tuolta parilta. Mulle peleinä ne ovat olleet kauden kohokohtia tähän mennessä (pari kertaa tästä kirjoitellutkin) ja kehotan kaikkia kykeneviä paikan päälle. Olen siis kiitollinen, en huolissani.

Puolivälierät ja miten sarjat menevät numeroiden valossa? (poistan kaikki pidemmät vastaukset)

Ylijohtava: En muista edes enää mitä sanoin KalloCastissa. Mutta kai jotain tämän suuntaista Rapalaa etenkin Pohjanmaalle heitin.

Classic – Happee 4-0
Oilers – Indians 2-4
ErVi – SPV 4-0
Nokia – TPS 1-4

Iiro-Pekka: Classic-Happee 4-0, Oilers-Indians 4-2, ErVi-SPV 4-2, KrP-TPS 3-4.

Tuomo: Classic-Happee 4-0, Oilers-Indians 3-4, ErVi-SPV 4-2, KrP-TPS 2-4.

Jaakko: Classic-Happee 3-0 (Iiro-Pekan vinkistä), Oilers-Indians 4-3 (Oilers voittaa kaikki jäähallipelit, kuten tähänkin saakka), ErVi-SPV 4-0 (Jos Hannes Hannula maalissa, niin 0-4), Näätä-TPS 1-4.

Joel: Classic-Happee 4-1, Oilers-Indians 3-4, KrP-TPS 2-4 ja ErVi-SPV:ssä rupean pikku hiljaa kääntämään tuulitakkia siihen suuntaan, että nähdään pohjalaisten ansa ja sarja menee seiskapeliin asti, mutta sen vie ErVi kaikesta huolimatta.

Mikä kohuaihe puhuttaa puolivälierissä?

Ylijohtava: Toivottavasti tutkintapyyntöjä pukkaa. Kyllä ne tuo väriä ottelusarjoihin. Ja olisihan joku tuomariparin hyllytyskin pitkästä aikaa maukas juttu.

Iiro-Pekka: Kasvoihin ja ”kasvoihin” tulleet mailat ja niistä tulleet tai tulematta jääneet 5-minuuttiset.

Tuomo: Pöhinäkiima ja kohuaihe. Siltanen on raikkaalla jalalla liikenteessä, hyvä niin. Luulen, että Jarmo Härmä toteuttaa vihjailunsa ja räjäyttää YouTuben. Pakollisia pelikieltoja tulee 2-3. Ja olisiko vuosien tauon jälkeen aika kysellä myös liiton vastuuta jonkin asian suhteen?

Jaakko: Toivottavasti joku tekisi vihdoin lajikulttuuriteon ja viuhahtaisi kentällä autenttiseen tyyliin ilman vaatetusta. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla jokunen vuosi sitten Valioliigassa nähty episodi, jossa Everton-fani kahlitsi itsensä käsiraudoilla kiinni maalitolppaan.

Joel: Liigapelissä on vihahdettu jo joskus kauan sitten, joten se ei olisi uutta. Koronaviruksen vuoksi kielletään kaikki yli 1000 katsojan yleisötapahtumat, mikä on sählylle voitto ja muille lajeille tappio.

Playoutit käynnistyvät myös pian. Kumpi joukkue kärsii lisää liigapaikastaan?

Ylijohtava: Henkien taistoja nämä ottelut. Hallihuhut kertovat, että Steelersin kärkipelaajat ovat jo vahvasti matkalla uusiin osoitteisiin ensi kaudeksi ja mielenkiintoinen nähdä löytyykö sydäntä ja palleja vielä näihin karkeloihin. Welhot omissa papereissa piirun edellä.

Iiro-Pekka: Steelers pelaa pitkän kevään.

Tuomo: Welhot säilyy.

Jaakko: Sama.

Joel: Koska Steelersin runkosarjan 105 kunnian päivää (Raine Laineen papereissa talvisota) ei mennyt nappiin niin edessä on vielä jatkosota kuopiolaisia vastaan ja lopuksi Lapin sodassa joukkueen pitää yrittää ajaa Divari-joukkue pois liigan laidunmailta.

Mikä joukkue voittaa Divarin?

Ylijohtava: Kuten viime kevätkin osoitti niin Divarin pleijareissa voi tapahtua mitä vain. Olisihan se hienoa että #Niittaritliigaan-hashtagi trendaisi, mutta en laita pahitteeksi vaikka Suomen ylivoimaisesti komeimman päävalmentajan, mieskarkki Jarmo Eteläahon Jymy astelisi liigaporteista. Eli vastaan, että Koovee.

Iiro-Pekka: Nurmon Jymy. Notta ristus!

Tuomo: FBC Turku nousee ja Ande Vääri pääsee suunnittelemaan iskevää tekstiä pipoihin nousujuhlia varten.

Jaakko: Tekisi mieli vetää kotikaupunkiin päin ja sanoa Liminka, mutta junttiseuran käyrä on ollut laskeva. Pirkkojen nousussa taas olisi jotain todella romanttista. Jos miettii rationaalisemmin organisaatiotasolla, niin toivon mukaan nousija löytyisi kaksikosta FBC Turku ja Koovee. Olen kuitenkin vedellyt aika vahvasti liigakuplassa, joten kompetenssini on hyvin ohkainen.

Joel: Koska sijat 6-8 jäi mainitsematta, vaikka Divarissa aina kuuluisi, niin sarjan voittaa joko O2, Rangers tai M-Team. Melko varmasti Rangers.

Selittäkää Toeplitzin konjektuuri lyhyesti?

Ylijohtava: Kuulostaa joltain kurinpidon kaavalta millä pelikiellot määräytyvät.

Iiro-Pekka: Startup-markkinointiviestintästrategiatoimistojen seminaarin salaisissa kammioissa kehitetty teoria, jonka perusteella nimetään uusi tapahtuma-areena Tampereelle, jalkapalloliiga naisille ja Posti, ennen kuin se päättää palata takaisin Postiksi.

Tuomo: Tähän se Löden usein käyttämä gif, jossa vilkutetaan ja lähdetään liukumäen laskuun. Ja tuo ei ollut se selitys.

Jaakko: Tämä on varmaan se lottokone, jolla arvotaan pelikiellot, KrP:n kentälliset, erotuomariasettelut ja ErVin yleisömäärät. Logiikasta ei ole kenelläkään mitään hajua, mutta jotakin sieltä tulee aina ulos.

Joel: Se on matemaattinen ja topografinen ongelma, jota ei ole toistaiseksi ratkaistu. Koska ette osanneet tätä pähkinää puraista niin ette ole päteviä avaamaan naisten liigan sarjajärjestelmää isommalle yleisölle.