Raikamo ratkaisi derbyavauksen jatkoajalla: ”Ei siitä voinut muuta kuin laittaa sisään”

Sylvester Raikamo (toinen oik.) nousi ensimmäisen derbyn sankariksi. Kuva: Esa Takalo

Sylvester Raikamo (toinen oik.) nousi ensimmäisen derbyn sankariksi. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers ja Westend Indians mittasivat toisiaan perjantai-iltana ensimmäisen puolivälieräderbyn merkeissä Tapiolan Urheiluhallissa. Indians tasoitti pelin vielä 14 sekuntia ennen loppua, mutta voiton vei Oilers Sylvester Raikamon jatkoaikamaalilla ajassa 61.41.

Totuudenmukaisesti oli pienoinen ihme, että Indians sinnitteli jatkoajalle asti. Tulos siis mairitteli vierasjoukkuetta. Oilers oli selkeästi niskan päällä lukuunottamatta päätöserää, jossa pelin aaltoillessa Indians sai juonesta kiinni. Indians oli huomattavan tehokas Oilersiin nähden ottelussa ja viimeisellä kolmella minuutilla se nousi kahden maalin takaa tasoihin.

Avauserässä Oilers tuli peliin todella hyvällä otteella. Se piti palloa ensin lähes kolme minuuttia, kunnes Indians sai oman pallonhallintajakson. Oilersin korkea prässi teki Indiansille tiukkaa varsinkin avauskympillä, mutta toinen kymppi oli jo tasaisempi. Avauserä oli hyvinkin shakkimaista peliä, ja käännöt olivat vähissä. Äkkiseltään Oilers olisi voinut johtaa ensimmäisen kaksikymppisen jälkeen useammalla maalilla, mutta erätauolle mentiin lukemissa 1-1.

– Ei siinä mitään ihmeellisempiä ollut. Yritettiin vain pelata omaa peliä. Ensimmäiset kymmenen minuuttia onnistuttiin siinä ja sitten luovutettiin palloa kaverille vähän liikaa. Tietenkin paremmalla viimeistelyllä olisi voinut olla eri lukemat avauserän jälkeen, sankariksi noussut Raikamo kertoo ohjatun venyttelyn lomassa.

Toisen erän Oilers vei 3-1 nimiinsä. Siinä Indians 2-2-tasoituksen jälkeen teki melko hätäisen ratkaisun ja tiivisti kokoonpanon kahteen kenttään. Varsinkin Oilersin kaksi ensimmäistä maalia olivat kuitenkin yksilövirheistä lähteneitä osumia, mutta tiiviimmällä peluutuksella Indians ajautui jopa pahemmin köysiin kuin avauserässä.

Raikamo oli markan asiantuntijan kanssa eri mieltä ja näki kakkoserän tasaisempana.

– Omasta mielestäni se toinen erä oli ihan tasainen ja kyllähän kaverillakin hyviä tontteja oli. Kyllä he hyvistä keskisektorin paikoista pääsivät laukomaan, joten siinä pitää olla sunnuntaina vähän tarkempi.

Koko pelin ratkaisu oli äkkiseltään Oilersin erinomaisen prässipelin lisäksi sen parempi pallollinen peli. Joukkue ei tehnyt sellaisia virhteitä kuin Indians, ja pumppuprässi ajoi myös westendiläiset ahtaalle verkkaisessa avauspelissään.

Yleensä on kuitenkin kyse myös simppeleistä jutuista.

– Kliseisesti teimme enemmän maaleja, Raikamo kertoo joukkueiden välisestä erosta naurahtaen ja venytystä vaihtaen.

Tätä derbykohtaamista oli odotettu ja siitä oli kohkattu ennakkoon. Paikalla oli 1070 katsojaa ja häkki oli niin sanotusti täynnä. Yleisö sai pelistä varmasti juuri sitä mitä halusikin. Tunnetaso pysyi melko hyvin kurissa molemmilla joukkueilla, vaikka Indiansin leirissä näkyi pientä turhatuneisuutta toisessa erässä.

– Ihan hyvin oli tunnetta. Täällähän oli mökki ihan täynnä ja aika varmasti peli oli loppuunmyyty. Enempää ei voi tietysti toivoa. Kyllä tässä sarjan edetessä tunteetkin varmasti vähän kasaantuu yleisössä ja pelaajissa, Raikamo linjaa.

Runkosarjan lopussa Raikamo ei pelannut päätöspelissä ja ei ollut täydessä pelikunnossa. Vuosien varrella erinäiset loukkaantumiset ovat olleet haaste Raikamolle, mutta perjantai-illassa viiletti mies raikkaalla jalalla.

– Kondis on hyvä. Ei muuta kommentoitavaa.

Nyt eletään niitä pelejä, joita varten pelaajat harjoittelevat pitkät vuodet. Pudotuspeliottelun ratkaiseminen jatkoajalla on varmasti monille yksi uran tavoitteista, ja tänään lisänä oli vielä kotikenttä sekä paikallisvastus.

– Tänään pääsi niin tyhjiin laukomaan, että ei siitä voinut muuta kuin laittaa sisään, jatkoaikasankari kuvaa vaatimattomasti.

Sarja on nyt siis vasta 1-0, mutta Oilers sai avausvoiton lisäksi alleen hyvän esityksen. Välieriin pääsy vaatii neljä voittoa. Sarja jatkuu sunnuntaina Otahallissa ja naapurileiriin ei lähde tällä kertaa isompaa Rapalaa, mutta jotain terveisiä kuitenkin:

– Ei mitään ihmeitä. Pelataan hyvä matsi!

Oilers juhli Indiansin kustannuksella derbyavauksessa. Kuva: Jarmo Koskela

Ottelutilastot Oilers-Indians 7-6 ja.
Jarmo Koskelan ottelukuvat

Päivän muut tulokset:
Classic-Happee 7-9 Happee johtaa sarjaa 1-0.
EräViikingit-SPV 5-3 ErVi johtaa sarjaa 1-0.