Divarit

Työryhmät esittivät liigaan 13 joukkuetta – Salibandyliiton hallitus päätyi eri ratkaisuun

27.03.
2020
Divarit

Risto Kauppinen vastaili Pääkallo.fi:n kysymyksiin. Kuva: salibandy.fi

Salibandyliitto päätti tänään kauden 2019-2020 lopullisista tuloksista ja ensi kauden joukkueista eri sarjoissa. Päätöksistä voit lukea laajemmin täältä.

Päätöksentekoprosessiin luotiin ohjausryhmän, jonka alaisuudessa toimi erilaisia työryhmiä. Ohjausryhmä teki esityksen kilpailuvalikunnalle, joka ei vei esityksen Salibandyliiton hallitukselle. Hallitus teki tämän prosessin päätteeksi lopulliset päätökset.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen vastaili Pääkallo.fi:n kysymyksiin perjantaina.

Olivatko tänään julkaistut päätökset parhaita mahdollisia käytettyjen resurssien ja tietojen valossa, Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen?

– Uskon, että päätökset olivat aika lailla parhaat mahdolliset. Hallitus teki pääosin päätökset työryhmien esitysten mukaisesti, mutta poikkesi yhdessä merkittävässä asiassa.

Mikä se merkittävä asia oli missä poikettiin työryhmien linjauksista?

– Se, että liigaa pelataan 14 joukkueella. Esityksessä oli 13 joukkueen liiga, mutta sarjajärjestelmä päätettiin jo kuukausi sitten. Siksi miesten liigaan tulee 14 joukkuetta ja samoin Divariin.

Johtiko tämä myös siihen, että Divariin nostettiin joukkue kakkosesta?

– Tässä oli sama periaate.

Liigapaikan suhteen ensimmäisenä jonossa on Nurmon Jymy, joka voitti Divarin runkosarjan ja eteni välieriin pudotuspeleissä. SC Hawks on Divarin paikan suhteen ensimmäisenä jonossa. Jonotustapa oli erikoinen, sillä kakkosdivarissa on kahdeksan lohkoa ja sieltä Hawks nostettiin parhaalla pistekeskiarvolla ykköseksi.

Miten niin tärkeä asia kuin pääsarjaan nouseminen voidaan päättää pistekeskiarvolla sarjassa, jossa joukkueet pelaavat eri lohkoissa eri joukkueita vastaan?

– Kun mitään karsintasarjoja ei voida järjestää niin se on paras tapa. Karsinnat voisi toisaalta järjestää, mutta aikatauluista ei ole mitään tietoa.

Eri työryhmien kokoonpanoja ei ole julkaistu. Se on myös herättänyt paljon keskustelua. Salibandyliiton hallituksen kokoonpano on taas täysin julkinen.

Miksi näiden työryhmien kokoonpanoja ei julkaistu?

– Haluttiin saada työrauha. Mukana oli liiton sekä eri valiokuntien henkilöitä. Näitä ei julkaistu siksikään, että näihin henkilöihin ei pääsisi vaikuttamaan.

Kuinka mahdollisena pidät sitä, että päätöksiin olisi voinut vaikuttaa ulkopuolelta?

– En näe, että olisi voinut vaikuttaa tähän hallituksen päätökseen. Jos sellaista syyttää niin jotenkinhan se pitäisi myös osoittaa. Hallituksen linjahan poikkesi näistä työryhmien päätöksistä osin. Toivoisin myös, että näiden eri ryhmien pohdinnat julkaistaisiin niin hälvenisi kysymyksiä.

Oliko hallituksen päätökset yksimielisiä?

– Yksimielisiä toki, mutta eri päätöksissä eri henkilöt joutuivat jääväämään itsensä. Jääväystä oli paljon tällä kertaa.

No kuinka paljon esimerkiksi liigan kohdalla?

– Merkittävä osuus hallituksesta. En voi sen tarkemmin sanoa tässä.

Viimeisenä uutisessa kerrottiin, että sarjamaksuja ei olla palauttamassa sarjoissa pelanneille seuroille, vaikka kausi katkesi kesken.

Tämä ei liity enää sarjapaikkoihin. Jutussa oli myös sarjamaksujen palautuksista (joita ei siis palauteta). Onko totta, että sarjamaksut nousevat ensi kaudeksi?

– Kyllä, mutta ne linjattiin jo ennen koronaa. Raha-asioiden osalta tilanne tarkentuu kevään edetessä, kun saadaan tarkemmat näkymät raha-asioista. Siinä vaiheessa punnitaan vastaantulomahdollisuuksia. Tämän kauden osalta tilanne on näin.

– Kyllä tämä tilanne on merkittävällä tavalla riski myös liiton taloudelle siinä missä seurojenkin. Kassa ei ole ehtymätön, eikä liikkumavaraa juuri ole. Kesällä kassa on alimmillaan ja silloin rahaa on noin miljoona euroa. Koronan vaikutusta kassaan selvitellään.

– Tilannetta katsotaan siinä vaiheessa kun tiedetään paremmin. Menneen kauden rahojen palauttamisessa olisi paljon ongelmia, sillä pelejä on pelattu eri määriä ja niin edelleen. Tässä vaiheessa pitääkin katsoa eteenpäin. Tämä kaikki tässä on nyt kuitenkin vain spekulaatiota, enkä osaa sanoa varmaksi miten asiassa edetään.

Artikkelia täsmennetty 27.3. klo 17.51.
Tilikauden tuotoista kirjoitettiin virheellisesti, että kassa on kesällä parhaimmillaan. Jutussa piti kuitenkin lukea, että se on alimmillaan. Rahamääriä tarkennettu myös.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen