Divarit

Urheiluoikeuden asiantuntija sarjapaikkojen jakamisesta: ”Harkinnassa joudutaan etenemään tapauskohtaisesti”

15.03.
2020
Divarit

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kun kausi keskeytettiin ja kaikki sarjat jäävät pelaamatta loppuun koronavirusepidemian vuoksi, liitolla riittää pähkäiltävää, miten ensi kauden sarjapaikat jaetaan ja joukkueiden sarjatasot ratkaistaan.

Jo aiemmin päättyi kausi junioreissa ja alemmissa sarjoissa, ja nyt myös pääsarjojen kausi on päätetty lopettaa.

Salibandyliitto kertoi tiedottavansa pelikauden ennenaikaiseen päättymiseen liittyvistä toimenpiteistä ja seurauksista maaliskuun loppuun mennessä. Keskeisiä kysymyksiä on muun muassa, miten sarjojen pysäyttäminen vaikuttaa loppusijoituksiin sekä sarjanousuihin ja -putoamisiin.

Sama pähkäily sarjapaikkojen ja muun suhteen on edessä salibandyn lisäksi myös lukuisissa muissa lajeissa, joiden pelikaudet päättyivät niin ikään.

Ns. force majeure -syystä kesken päätetty kausi aiheuttaa todella poikkeuksellisen tilanteen, eikä ennakkotapauksia tai case-esimerkkejä löydy ainakaan kovin läheltä historiasta.

Helsingin ja Turun yliopistojen yhteisenä urheiluoikeuden professorina työskentelevä Antti Aine myöntää, että kysymys kauden keskeytymisen vaikutuksista on mielenkiintoinen.

– Minulla ei ole tiedossani viimeaikaisia tapauksia, joissa eri lajien pääsarjojen sarjakausia olisi jouduttu peruuttamaan tai keskeyttämään ylivoimaisen esteen vuoksi. Ajallisesti kaukaisena esimerkkinä voidaan mainita II maailmansodan vaikutukset sarja- ja kilpailutoimintaan. Noina aikoina sarja- ja kilpailutoiminta oli Suomessakin eri tavoin katkonaista, Aine pohtii.

– Koska kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta, ei eri lajien kilpailumääräyksissä tai -säännöissä ole tyypillisesti mitään asiaa koskevia määräyksiä. Harkinnassa joudutaan siten etenemään tapauskohtaisesti ja kunkin lajin erityispiirteet huomioon ottaen, Aine arvioi.

Urheiluoikeuden yhdistyksen sihteeri Olli Rauste kertoo, että hänen tiedossaan ei ole aiempia vastaavia tapauksia.

– Jostain luin, että NHL:n mestaruus on viimeksi jäänyt ratkaisematta 1919 Espanjan-taudin takia. Suomessa sarjat eivät ole pyörineet niin pitkään, Rauste muistuttaa.

– Keskeytystilanteessa ja sarjapaikkojen jakamisessa noudatetaan kunkin lajin omia kilpailusääntöjä. Niissä on sääntöjä sarjapaikkojen täydentämisestä. En osaa tutkimatta sanoa, onko tämänkaltaiseen tilanteeseen niissä otettu kantaa. Eikä oikein ole nyt aikaa tutkia, kun tulvii niin paljon kysymyksiä vastattavaksi joka suunnalta, Rauste summaa.

Salibandyliiton kilpailusäännöistä ei löydy kohtaa, joka soveltuisi ja josta saisi suoraan tukea tällaiseen tilanteeseen. Kilpailusäännöissä määritellään, millä perusteella määritellään joukkueiden järjestys sarjassa. Vapautuneen sarjapaikan täyttämisestä sanotaan, että ”pääsarjojen osalta päättää liittohallitus, muiden sarjapaikkojen osalta päätöksen tekee liittohallitus tai muu sen osoittama toimielin”.

Iiro-Pekka Airola
Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola