Liigat

Viikon flop 5: Miesten liigakauden pahimmat pettymykset

29.03.
2020
Liigat

Nokialta ja Happeesta löytyi alisuorittajia. Kuva: Esa Jokinen

Viime viikolla esitimme arviomme miesten liigakauden parhaista pelaajista. Tällä viikolla vuorossa ovat kauden pahimmat pettymykset. Listalla painotettiin etenkin tämän kauden otteita suhteessa edellisten kausien tekemiseen ja niiden asettamiin odotuksiin.

5. Iiro Lankinen, Happee

Toissa kaudella Welhojen paidassa peräti 36 pistettä takonut Lankinen ei noussut Happeessa odotetulle tasolle. Etenkin alkukausi oli hankala. Tehot kiersivät juonikasta puolustajaa pitkään ja tehotilasto oli reippaasti miinuksella. Lankinen paransi kauden mittaan, summasi 17 pistettä ja kiri 10 maalia plussalle. Kokonaisuutena epätasainen kausi jätti kuitenkin toivomisen varaan, minkä Lankinen totesi itsekin ensi kauden kattavan jatkosopimuksen julkistuksen yhteydessä.

4. Ville Kuusela, SPV

SPV-ikoni iski tehopisteet 7+7=14. Se on vähän toiseksi eniten runkosarjamaaleja tehneen joukkueen ylivoimassa pelanneelta kakkosketjun sentteriltä. Pudotusta viime kauden runkosarjaan tuli 17 pistettä. Pistemäärä oli Kuuselan 16 kautta kestäneen liigauran toiseksi heikoin. Laadukkaana kahden suunnan sentterinä tunnetun SPV-kipparin arvoa ei tietenkään mitata pelkillä tehopisteillä. Tehotilasto jäi kuitenkin vain kaksi maalia plussalle. Viime kaudella vastaava lukema oli +28. SPV:n ykkösketju pelasi vahvan kauden, mutta sen takana oli huomattavasti vaisumpaa, mikä osittain selittää heikkoa runkosarjaa. Kapteeni-Kuusela ilmensi tätä osuvasti.

3. Morics Krumins, Nokian KrP

Latvialaispakki oli Näätien pronssijuhliin päättyneellä suonenvetokaudella, 2017-18 sarjan parhaita puolustajia. Tuolloin Krumins takoi 32 pinnaa. Vielä viime kaudella vahvasti hyökkäysten tueksi nouseva pakki summasi 19 tehopistettä. Tällä kaudella lukema vajosi yhdeksään. Vielä heikompi noteeraus oli Kruminsin tehotilasto, joka jäi runkosarjassa lukemaan -5. Esimerkiksi Lauri Alkki ja Matti Koskela kellottivat +17. Tilastot ovat varsin heikkoja siinäkin mielessä, että Krumins sai mukavasti roolia hyökkäysorientoituneen joukkueen alakerrassa.

2. Samuli Salomaa, Nokian KrP

Itä-Tampereelta ja Kooveesta kaupungin länsipuolelle vaihtanut Salomaa pelasi selvästi heikoimman liigakauden moneen vuoteen. Salomaa murtautui Kooveen pelaavaan kokoonpanoon kaudella 2013-14 ja on siitä asti naulannut vähintään 20 pisteen kausia. Tällä kaudella tehoja syntyi vain vaivaiset viisi pistettä (2+3), mikä on surkea noteeraus kolmella edelliskaudella 99 pistettä iskeneeltä laiturilta. Loppukaudesta Salomaa ei mahtunut enää Näätien pelaavaan kokoonpanoon. Syy tamperelaisen heikkoon kauteen oli inhimillinen. Siviilityön ja salibandyn yhdistäminen kävi liian raskaaksi, jonka vuoksi hyökkääjä piti pari viikkoa taukoa joulukuussa.

1. Johannes Jokinen, Happee

Jokinen lähti ulkomaankierrokselle maajoukkueen portteja kolkutelleena huippuhyökkääjänä kauden 2015-16 päätteeksi. Sveitsissä ja Ruotsissa oli vaikeaa, mutta juonikkaan hyökkääjän odotettiin nostavan tasoaan tutuissa kotimaisemissa. Kausi oli kuitenkin Jokisen liigauran heikoin. Ylivoimallakin vastuuta saanut hyökkääjä aloitti kärkiketjuissa, mutta putosi nopeasti kolmoseen ja jopa penkille. Pisteitä syntyi vain 7+6=13. Teholukema painui viisi maalia pakkaselle. Jokinen ei tuntunut missään vaiheessa löytävän paikkaansa hirviryhmästä ja näytti lähinnä haamulta aiemmilla kausilla dominoineeseen taituriin verrattuna.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira