Viikon top 5: Miesten liigan kiimaisimmat puolivälieräsarjat 2010-luvulla

Heimon välieriin seiskapelissä laukonutta Toropaista hymyilytti Pastori Siltasen haastattelussa. Kuva: Juhani Järvenpää

Pääkaupunkiseudun klassikko oli maineensa veroinen keväällä 2013. Kuva: Salibandy.fi

Uuden vuosikymmenen ensimmäisten pudotuspelien alkamisen kunniaksi listasimme edellisen vuosikymmenen ikimuistoisimmat puolivälieräsarjat. Rajaus asetettiin 2010-lukuun, koska myös toimituksessa on pudotuspelikiireitä, eikä kausikirjoja ehdi plärätä kymmenittäin.

5. Happee–Erä, 3–2 (2014)

Happee (runkosarjan 3.) lähti suurena suosikkina ottelusarjaan Tapanilan Erää (6.) vastaan. Nuori ja vahvan loppukauden pelannut helsinkälisjoukkue heitti kuitenkin kapuloita rattaisiin. Sarjassa nähtiin lopulta pelkkiä kotivoittoja, joskin Happee vei kaikki Monnarin pelit selvällä 4-6 maalin marginaalilla. Eniten porua herättänyt tilanne nähtiin sarjan toisessa pelissä, kun Happeen ykköskentän puolustaja Jalo Kouvonen taklasi Erän Miika Iskaniusta (nyk. Tiikerit) päähän. Erä teki tilanteesta tutkintapyynnön ja Kouvonen sai tilanteesta peräti neljän ottelun pelikiellon.

Lopulta Happee porskutti aina mestaruuteen asti.

4. SPV–Oilers, 1–3 (2014)

Kaksi edellistä mestaruutta vieneellä SPV:llä ja valmentajaa kesken kauden vaihtaneella Oilersilla oli takanaan värikkäät runkosarjat. Seinäjokiset kuitenkin lähtivät pariin selvänä ennakkosuosikkina. Ottelusarjan kolme ensimmäistä peliä tarjoili pelkkiä vierasvoittoja. Sarjan ainoa ja lopulta ratkaiseva kotivoitto nähtiin Tapiolassa. Tuon ottelun Oilers voitti salibandyyn varsin merkillisellä lopputuloksella: 1–0. Casper Pfitzner iski voittomaalin ajassa 23.18.

3. Happee–TPS, 4–3 (2016)

Vuotta aiemmin Happee pokkasi hopeamitalit, kun taas TPS kävi yhden tappion päässä Divarista. Jyväskyläläisten selvästä ennakkosuosikin asemasta huolimatta joukkueet mittelivät lähes eeppiseksi kääntyneen ottelusarjan. TPS voitti 1. ja 5. pelin Hirviteatterissa rankkarikisan jälkeen. Turkulaisilla oli mahdollisuus lähettää Happee kesälomille kotiyleisön edessä Turussa. TPS johti päätöserän viimeisen kympin alkaessa, kunnes joukkueet iskivät 53. peliminuutilla yhteensä kolme maalia 33 sekunnin sisään. Lopulta Peter Kotilainen ratkaisi ottelun jatkoajalla.

Seiskapeli meni lopulta selkein 9–1-numeroin Happeelle. Tätäkin peliä leimasi dramatiikka, sillä TPS:n kauden tehomiehiin kuulunut Waltter Mahlberg näki punaista ajassa 4.22. Happeen hyödynsi vitosen ja iski sen aikana kolme osumaa.

2. EräViikingit–Indians, 3–4 (2018)

Indians voitti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan pudotuspelisarjan keväällä 2018, kun se yllätti EräViikingit puolivälierissä. Joukkueet lähtivät pudotuspeleihin sijoilta 3. ja 6. Ottelusarjasta muodostui lopulta äärimmäisen tasainen. ErVi voitti 3. pelin 11–4, muuten kaikki pelit päättyivät korkeintaan kahden maalin marginaalilla. Indiansilla oli mahdollisuus laittaa sarja pakettiin kotiyleisön edessä, mutta nimekkäämpi ErVi kesti paineet.

ErVi näytti jo menevän menojaan seiskapelissä johdettuaan kahden erän jälkeen 3–0. Indians nousi kuitenkin peliin mukaan ErVin kahden jäähyn myötä. Hetkeä aiemmin Heimolta oli viety kavennusmaali tuomarivirheellä. Kiri näytti kuivuvan, kun Kaarlo Mahlberg passitettiin viiden minuutin istunnolle korkeasta mailasta ajassa 53.30. Indians piti kuitenkin maalinsa puhtaana ja tasoitti pelin Mahlbergin jäähyn puolivälissä. Välieräpaikan sinetöi jatkoajan toisella minuutilla Santeri Toropainen patenttikantilla.

Heimon välieriin seiskapelissä laukonutta Toropaista hymyilytti Pastori Siltasen haastattelussa. Kuva: Juhani Järvenpää

1. SSV–Oilers, 3–2 (2013)

Pääkaupunkiseudun ”El Clasico” oli maineensa veroinen keväällä 2013. SSV voitti ensimmäisen pelin jatkoajalla, Oilers toisen ja kolmannen niin ikään jatkoilla. Veitsi kurkulla pelannut SSV onnistui kuitenkin siirtämään ratkaisun viidenteen peliin. Ottelusarja ratkesi lopulta tavalla, joka kaihertaa varmasti vielä tänäkin päivänä Oilersin silloisia pelaajia.

Pari minuuttia ennen jatkoajan päättymistä konkaripakki Timo Toivonen filmasi kulmaväännössä ja onnistui hankkimaan joukkueelleen ylivoiman. Öljymiesten Patrick Wardi kuvaili ottelun jälkeen Toivosen jalkojen menneen veltoiksi ja tuomareiden halpaan. Kuusi sekuntia ennen jatkoajan päättymistä ottelusarjan ylivoimalla ratkaisi – kukapas muukaan kuin – Mikael Järvi.