Divarit

Voidaanko Salibandyliigaa pelata vielä kaudella 2019-20? ”Kyllä se mahdollista on”

13.03.
2020
Divarit

Kimmo Nurminen vastaili Pääkallo.fi:n uteluihin. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Salibandyliiton hallitus päätti, että pääsarjojen ulkopuolisten sarjojen kausi on ohi koronavirusepidemian vuoksi. Pääsarjojen osalta sarjatoiminta on toistaiseksi pysäytettynä 20.3. 2020 asti.

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen kommentoi viikon pysäytyspäätöstä seuraavasti.

– Haluttiin päätökselle lisäaikaa ja punnita onko asiaan joitain ratkaisuja. Itse palaveri oli nopea videopalaveri ja päätös tehtiin käytännössä varautumisryhmän esityksen perusteella. Ryhmän esittämiä kaikkia perusteita en tiedä, Kauppinen avasi.

Varautumisryhmä on hyvin poikkeuksellinen käytäntö, kuten on tilannekin. Ryhmän täyttä kokoonpanoa ei ole tiedossamme, mutta mukana oli johtohahmoista muun muassa SSBL Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sekä Salibandyliiton toiminnanjohtaja Kari Lampinen.

Yksi skenaario on tietysti sekin, että kausi pelattaisiin loppuun esimerkiksi kesällä. Tätä ei ole kuitenkaan liiton suunnalta nostettu esiin.

– Tässä on nyt funtsimisaikaa senkin suhteen. Samalla näkemyksiä kartoitetaan myös seuroilta ja tilanne elää. Suomen hallituksen esittämä kokoontumiskielto on yksi asia ja toinen ohjeistus kontaktien osalta. Näiden suhteen ei vielä tiedetä miten tulee käymään, Kauppinen kertoi.

Asia joka kaikkia tietysti kiinnostaa, on se, että miten kaikille sarjapaikoille ja sijoituksille käy, kun kausi keskeytyy näin. Tilanne on poikkeuksellinen ja Salibandyliiton eilisen tiedotteen mukaan lisätietoja saadaan kuun loppuun mennessä. Kauppinen ei halunnut kommentoida vielä sitä, että voidaanko kauden tulokset mitätöidä, kuten joissain yhteyksissä on spekuloitu.

– Siihen päätöksentekoon ei olla vielä päästy. Tiedotteessa luvattiin, että näihin asioihin tulee selvyys kuun loppuun mennessä.

Viikon harkinta-aika

SSBL Oy:n toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan eilinen päätös antaa aikaa punnita erilaisia näkökulmia ja mahdollisuuden kuulla eri osapuolia kattavasti.

– Harkittiin asiaa ja ajatus oli, että halutaan reagoida jollain tapaa. Terveys on tietysti aina ykkösprioriteetti. Seurojen huomiointi oli kuitenkin myös tärkeää meille. Siksi nyt päädyttiin kauden pysäytykseen.

– Valtiovalta antoi tiukat ohjeet ja teimme nopeasti vastuullisen päätöksen, mutta halusimme, että meidän päätöstä voi tarkentaa kun tietoa on enemmän.

– Eilen meillä oli Teams-palaveri, jossa kuultiin puolivälieräjoukkueita liigoista ja myös karsintoihin valmistautuvia joukkueita, Nurminen linjasi.

Viikko tuntuu tässä vaiheessa pitkältä ajalta, mutta päätös saattaa tulla aiemmin.

– Tiistaille on sovittu seuraava palaveri ja keskiviikkoaamuna tehdään esitys hallitukselle. Eilisen päätöksen perusteella aikaa viralliselle päätökselle on perjantaihin asti. Päätökseen pyritään kuitenkin mahdollisimman pian. Tilanne elää koko ajan ja halutaan huomioida mahdollisimman monta seikkaa.

– Onhan tässä riskejä, että esimerkiksi yksittäiset pelaajat sairastuvat ja se sitten vaikuttaisi voimasuhteisiin ja niin edelleen. Asiaan on monta näkökulmaa joita harkita, Nurminen kommentoi.

Ulkomailla isompienkin sarjojen osalta kausi laitettiin jo pakettiin. Sveitsissä salibandykausi on kokonaan ohi. Jääkiekossa Suomen liigapelaajien kanta oli, että pelejä ei enää pitäisi pelata tällä kaudella.

Yksi seikka on tietysti pelaajat ja joukkueet. Kukaan ei vaikuta uskovan, että kausi jatkuisi ja se on näkynyt turhautumisena sosiaalisessa mediassa.

Kaiken kaikkiaan: Onko mahdollista, että liigakausi vielä pelattaisiin loppuun?

– Kyllä se mahdollista on. Käytännössä se meinaisi sitä, että yleisöä ei olisi peleissä. Tunnelma toki lässähtäisi ilman yleisöä. On tietysti myös aivan mahdollista, että joudumme päättämään liigakauden tuon pysäytyksen jälkeen. Sillä on sitten tietysti seurauksia.

– Molemmat vaihtoehdot ovat nyt avoinna, ja pyritään kuulemaan eri osapuolia sekä ilmapiiriä. Sen kautta on helpompi tehdä päätös, sillä se vaikuttaa niin moneen.

– Yksi mielipide ei saa vaikuttaa liikaa. Kilpailujärjestäjä tekee lopullisen päätöksen, mutta kuulemalla mahdollisimman monia osapuolia. Päätöksen tekee lopulta Salibandyliiton hallitus, Nurminen päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen