Miten Suomisarjan paikat täytetään? ”Se on kilpailuvaliokunnan päätösvallassa”

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Pääkallo.fi selvitti Suomisarjaan oikeutettujen seurojen tilannetta ja julkaisi jutun, jonka perusteella Suomisarjaan on vapautumassa paikkoja myös alkuperäisen listan ulkopuolisille joukkueille. Miten vapautuvat paikat täytetään?

Suomisarjaan otetaan lähtökohtaisesti 30 joukkuetta, jotka on tarkoitus jakaa kolmeen 10 joukkueen lohkoon.

Suomen Salibandyliiton sarjavastaava Mikko Kaksosen mukaan liitto ei lähestynyt seuroja, joille on alustavassa jaossa tarjolla paikka Suomisarjaan.

– Emme ole lähteneet kyselemään nousuhalukkuutta, koska oletus on, että sarjapaikat otetaan vastaan, ellei sitten joku seura erikseen ilmoita, ettei ota sitä, Kaksonen sanoo.

Joukkueet jaettu kategorioihin

Jos – ja kuten Pääkallon kyselystä jo tiedetään, kun – kaikki seurat eivät ota tarjottua Suomisarjan paikkaa vastaan, vapautuvien paikkojen jako pohjaa vapaiden sarjojen täyttöjärjestykseen.

Kaksonen kertoo, että kysely täyttöjärjestyksessä ensimmäisinä oleville 12 seuralle lähetettiin kiirastorstaina 9.4.

Käytännössä kyse on joukkueista, joilla oli paikka Suomisarjan nousukarsintoihin, jotka jäivät nyt koronaviruksen vuoksi pelaamatta.

Joukkueet on jaettu menneen kauden urheilullisen menestyksen perusteella kahteen kategoriaan, joissa kummassakin on kuusi joukkuetta. Rautalangasta vääntäen jako menee niin, että ensimmäisessä kategoriassa ovat ne, joilla olisi ollut karsinnoissa kotietu.

Sarjapaikkoja täyttäessä käydään ensin läpi ensimmäinen kuuden joukkueen ryhmä, ja jos sieltä ei löydy riittävästi halukkaita, sitten edetään jälkimmäiseen kuusikkoon.

Kategorioissa on yksi joukkue jokaiselta kuudelta Salibandyliiton alueelta (pois lukien Pohjois-Suomi).

Kategoria 1 (aakkosjärjestyksessä):

KrP Akatemia, Nokia
Pisaba, Pieksämäki
PoNoVo, Lappeenranta
SalBa, Rauma
SPV II, Seinäjoki
VSS, Vihti

Kategoria 2 (aakkosjärjestyksessä):

Hatsina, Mikkeli
HIFK, Helsinki
Josba Akatemia, Joensuu
KyPo, Hämeenkyrö
Ruoska, Paimio
SB Paapat, Vaasa

Salibandyliitto odottaa näiltä seuroilta vastausta 23.4. mennessä, ovatko ne kiinnostuneita ottamaan mahdollisesti vapautuvan Suomisarjan paikan vastaan.

Kyselyssä tiedustellaan halukkuutta ottaa Suomisarja-paikka vastaan, olosuhdevaatimusten täyttymisestä ja jos ne eivät täyty, suunnitelma siitä kuinka ne saadaan sarjamääräysten mukaiseksi. Lisäksi seuroille tarjotaan kyselyssä myös mahdollisuus lausua vapaa sana.

Suomisarjan olosuhteiksi on määritelty vähintään 38 x 19 metrin kenttä ja matto- tai massa-alusta. Mikko Kaksonen ei ole ollut valmistelemassa olosuhdevaatimusta, joten hän ei osaa tarkalleen sanoa, mitkä ovat aikanaan olleet sen päätöksen perusteet.

– Tietyllä tavalla se on pieni tiukennus kakkoseen, ja siitä porrastetusti taas Divarissa on tiukemmat vaatimukset.

Kun kyselyaika päättyy 23.4., sitä seuraavalla viikolla Salibandyliiton kilpailuvaliokunta käsittelee asiaa ja rankkaa seurat järjestykseen.

Millä kriteereillä kilpailuvaliokunta tekee rankingin eli sen, missä järjestyksessä joukkueet saavat paikan Suomisarjaan?

– Se on kilpailuvaliokunnan päätösvallassa. Siihen en osaa sanoa muuta kuin että pohjana on joukkueille lähetetty halukkuuskysely Suomisarjaan, Kaksonen vastaa.

Eli käytännössä tällä hetkellä ei ole mitään selkeää julki lausuttua kriteeristöä, johon kilpailuvaliokunta päätöksenteossaan nojaa?

– Ei muuta kuin aiemmin mainittu vapaiden sarjapaikkojen täyttöjärjestys.

Virallisesti sarjapaikkoja päästään täyttämään vasta 10.5. jälkeen, kun ilmoittautumisaika Suomisarjaan päättyy.

Seurojen epävarmuus tulevan kauden sarjatasosta venyy näin ollen jopa toukokuun puoliväliin. Kakkosdivisioonasta Suomisarjaan nousu voi tietää osalle seuroista ainakin budjetin kolminkertaistumista.

Olisiko päätöksentekoa ollut syytä nopeuttaa, kun tilanne on monella tapaa näin poikkeuksellinen?

– Äkkiseltään en keksi, olisiko meillä perusteita vaatia ilmoittautumisia nopeammin, koska oletettavasti näissäkin seuroissa (joille Suomisarja-paikka on tarjolla) mietitään ja lasketaan tulevan kauden kuvioita, Kaksonen sanoo.

Hän arvioi, että Suomisarjan alustava lohkojako voisi olla julkaisuvalmis 18.5. alkavalla viikolla.