Viikon top 5: Ikimuistoiset lehdistötilaisuudet

Juha Mäkilän sanansäilä heilui, kun hän valmensi SalBaa Salibandyliigassa. Arkistokuva: Topi Naskali

Juha Mäkilän sanansäilä heilui, kun hän valmensi SalBaa Salibandyliigassa. Arkistokuva: Topi Naskali

Viikon top 5 -listalla kelataan hieman arkistojen aarteita ja otetaan kurkistus salibandyotteluiden lehdistötilaisuuksiin, jotka ovat painuneet mieleen syystä tai toisesta.

Listalta unohtuneet tai pois jääneet omat suosikkipressinsä voi kernaasti linkata jutun foorumikeskusteluihin.

5. SalBa–OLS 29.11.2015, lopputulos 7-12

Rauman SalBaa valmentanut Juha ”Haiski” Mäkilä oli väriläiskä koko Salibandyliigan mittapuulla. Hän ei sortunut juurikaan jargoniin vaan paukutti mielipiteensä tulemaan leveällä Rauman murteella (vai pitäisikö sanoa giälellä?).

Marraskuussa 2015 kotipelin jälkeen Mäkilä oli turhautunut. Jos joskus valmentajien sanotaan heittävän pelaajat bussin alle, niin nyt heitä lensi iso liuta Rauman kanaaliin asti. Mäkilän avautuminen alkaa videolla ajassa 9.05.

– Jos meillä 20 pelaajasta yhdeksän on vapaamatkustajia, niin tulos on tämä. Tulosvastuukenttä otti tänään pakkasta ihan h*vetisti ja jäähyjä toisessa erässä, he saavat katsoa peiliin – valmennuksen lisäksi, kun peluutettiin kavereita liian kauan, Mäkilä paalutti.

Muutama pelaaja saa vastineeksi kehutkin ja kuulemma jos heidän kaltaisiaan löytyisi täydet parikymmentä, olisi taas ihan kiva valmentaa.

– Tällä hetkellä joukkueurheilu tuntuu ihan p*rseeltä. Jos sitoutuneita kavereita ei oo tarpeeksi, se on kuin löisi omia kavereita pesäpallomailalla päähän, Mäkilä kuvaili.

Mainittakoon tässä myös kyseisen kauden toinen SalBan ja OLS:n välinen ottelu, jonka lehdistötilaisuudessa Mäkilän suusta kuultiin niin ikään varsin värikästä kieltä.

4. M-Team-EräViikingit 25.2.2017, lopputulos 2-11

EräViikingit pelasi ensimmäistä kauttaan yhdistymisen jälkeen ja fuusion toinen osapuoli Viikingit oli jättänyt taakseen Pasilan urheiluhallin, jossa puolestaan joutui pelaamaan liigaotteluitaan M-Team, kun varsinainen kotihalli Ruskeasuolla ei riittänyt liitolle.

M-Teamin peli ei kulkenut eikä yleisökään oikein löytänyt Pasilaan. Tämä poiki sanailua pannukakuksi lässähtäneen paikallisottelun jälkeen.

Ottelutapahtumaa ja pelin tasoa ehti jo kritisoimaan EräViikinkien pelaajista Roni Laasonen, mutta lopullisesti pajatson tyhjentää ErVin valmentaja Markus Huhtimo, joka pääsee ääneen ajassa 1.55.

– Surulliseksi vetää, kun miettii tätä kokonaistilannetta. Ihmisiä ei paljon ollut, mutta toivottavasti hallissa ei ollut ainakaan sellaisia, jotka tulivat ensimmäistä kertaa katsomaan salibandya. Tämä ei palvellut tätä lajia yhtään. Todella häkellyttävää, Huhtimo tuumasi.

– En ole professori vastaamaan, mitä pitäisi tehdä, mutta kyllä jotain pitäisi tapahtua. Jokaisen pitäisi lyödä haalarit päälle. Paljon huudellaan sitä, että Salibandyliigaan pääsee liian köykäisillä eväillä, niin kyllä se ajoittain ikävä kyllä näin on tällä hetkellä, hän jatkoi.

Passiivisesta taktiikasta roppakaupalla risuja saanut ja kommenteissa jo ulos liigasta toivotettu M-Team joutui puolustuskannalle myös lehdistötilaisuudessa.

– Jos me ollaan riittävän huonoja, niin me tiputaan ja sitten homma on selvä, tuolloinen päävalmentaja Jarmo Härmä sanoi.

M-Teamin kohtalona oli lopulta jäädä liigajumboksi ja pudota.

3. TPS-Nokian KrP 16.3.2019, lopputulos 5-6

TPS:n ja Nokian KrP:n kevään 2019 puolivälieräsarjassa riitti tapahtumia, tunnetta ja sähköä.

Viidennen välierän jälkeinen lehdistötilaisuus olikin varsin tiukka neliminuuttinen paketti KrP:n kavennettua otteluvoitot 2-3:een. Vaikka perinteistä ”räjähdystä” ei nähdä, tunteet näkyvät ja kuuluvat rivien välissä, mikä tekee lehdistötilaisuuden tunnelmasta omanlaisensa.

Pitkien puukkojen pressissä Turun upouuden palloiluhallin uumenissa TPS:n Olli Laine heitti kommenttia Raholan puitteista, mihin KrP-käskijä Jarmo Härmä komppasi toivottamalla tervetulleeksi ”homeluolaan”.

Härmä intoutui puheenvuorossaan jopa lainaamaan Turun omaa ”Aurinkokuningasta” Juhani Tammista, joka on omassa lajissaan taannut värikkäitä lehdistötilaisuuksia.

– Nyt sattui kaverin veskarille sellainen päivä, että sai muutaman pallon silloin tällöin kiinnikin. Lähdetään sikailemaan Raholaan ja napataan voitto sieltä, TPS:n päävalmentaja Jukka Ruotsalainen päätti puheet.

Mainittakoon, että TPS voitti seuraavan ottelun Raholassa ja vei ottelusarjan 4-2.

2. Josba-Karhut, 24.9.2017, lopputulos 6-5

Karjalaisia pidetään perinteisesti suulaana väkenä, mutta tässä lehdistötilaisuudessa Joensuussa shown varastaa porilainen. Karhujen päävalmentaja Jani Kannosto saa suunvuoron ensimmäisenä 18 sekunnin jälkeen ja haukkuu ottelun erotuomarit melkoisilla sanankäänteillä.

Todellinen performanssi saadaan nähdä ajasta 8.52 eteenpäin, kun Kannosto ottaa kantaa ottelussa tulleeseen 5 minuutin rangaistukseen, ja demonstroi muun muassa pään korkeutta matalassa peliasennossa.

Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä ei syttynyt Kannoston sanataiteelle, vaan lätkäisi miehelle neljän ottelun peli- ja toimitsijakiellon.

1. M-Team – SalBa 17.10.2015, lopputulos 10-3

M-Team oli noussut liigaan kaudeksi 2015-2016 ja sai pelata seuran virallisen 20-vuotisjuhlaottelun omassa hallissaan Ruskeasuolla.

Isännät iskivätkin synttärien kunniaksi taululle selvät voittonumerot SalBaa vastaan, mutta lehdistötilaisuudessa huomion vei vieraiden päävalmentaja Juha Mäkilä.

Voisi sanoa, että hänelle jäi synttärikakusta paha maku. Hän haukkui molemmat joukkueet, ottelutapahtuman ja vähäisen yleisömäärän. Mäkilän vuoro alkaa videolla ajassa 3.37.

– Tänään oli kaksi liigahistorian huonointa joukkueita, jotka oon ikinä nähnyt. Toivottavasti täällä ei ollut yhtään uutta katsojaa, eivät varmasti tuu uudestaan katsomaan. Oli kyllä karmeaa. Taidan ilmoittaa että perutaan loppukauden vieraspelit ja pelataan pelkästään kotona, Mäkilä puhisi.

– Turha näitä reissuja on edes tehdä, v*tun kallista ja en tiedä mikä tuolla on mielessä. Katsomossakaan ei hirveästi mitään tyttöjä ollut, että niitäkään olis kattonut, SalBa-valmentaja paukutti.

M-Teamin pelaaja Mikko Malinen intoutui Mäkilän puheenvuorosta siin määrin, että löi letkautuksella lisää löylyä kiukaalle.

– Odotetaan innolla, että päästään Raumalle karnevaaleihin tuhatpäisen yleisön eteen. Se on ainakin itselleni kauden kohokohta, Malinen kuittaili.

Tallenteen katsojamäärä Youtubessa hipoo 10 000:tta. Se on Salibandyliigan lehdistötilaisuudelle ihan kelvollinen määrä.