Viikon top 5: Salibandyliigan parhaat rightit

Eemeli Salin on varsin kelpo rightin puolen hyökkääjä. Kuva: Esa Jokinen

Eemeli Salin on varsin kelpo rightin puolen hyökkääjä. Kuva: Esa Jokinen

Viikon top 5:ssa arvotetaan tämän hetken Salibandyliigan viisi parasta rightin puolelta laukovaa pelaajaa.

5. Valtteri Kainulainen, Indians
Liukasliikkeinen Kainulainen, 27, on tärkeä palanen Indiansin ykköskentässä. Laukaus ei ole ihan sarjan eliittiä, mutta hyvällä tasolla kuitenkin. Suoraviivainen ja isolla sydämellä pelaava laituri on iskenyt vajaaseen 300 liigapeliin yli 450 tehopistettä. On kaudesta toiseen espoolaisten avainpelaajia yhdessä Aaro Astalan kanssa. Noussut viime vuosina mukaan maajoukkueympyröihin.

4. Henri Johansson, Nokian KrP
Jos Mikael Järvi on kaikkien aikojen kapteeni niin Johansson on kaikkien aikojen yksilö liigatasolla. On käsittämätön tilasto, että 34-vuotias ja yli 1100 liigapistettä tykitellyt Johansson on pelannut urallaan jo 13 kautta, joilla pisteitä on kertynyt vähintään 50. Edelleen taitavaa, sähäkkää ja hyvälaukauksista Johanssonia pidetään paikoin nimenomaan maalintekijänä, mutta menneellä kaudella laituri oli runkosarjan syöttöpörssin kakkosnimi. Ei sillä, maalintekopelote on edelleen vahvana olemassa. Kaikkien aikojen pörssikärki ehtii kartuttaa pörssipussiaan vielä muutaman kauden.

3. Peter Kotilainen, Happee
Kiistatta yksi sarjan lahjakkaimmista pelaajista. Jää kärkikaksikolle selkeästi eniten kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ja varsinkin puolustuspään pelaamisessa. 25-vuotias Kotilainen on nopea, taitava ja laukauskin on parhaimmillaan todella vaarallinen. Kaksinkertainen maailmanmestari on iskenyt liigassa yli 500 tehopistettä hiukan yli 250 otteluun. Salibandyliigan värikkäin persoona, joka pitää paikoin Happeeta yksin pystyssä. Parhaimmillaan maaginen, heikoimmillaan lähestulkoon traaginen kuvastanee Kotilaista kokonaispakettina (jos kärjistää hiukan reippaammin).

2. Eemeli Salin, Classic
Salin, 29, on varmastikin koko liigan paras kahden suunnan pelaaja ja fyysisiltä avuiltaan sarjan ykköspelaaja. Ei taitavin, eikä näyttävin, mutta paikkaa tietynlaisia puutteitaan vahvalla fysiikalla. Hyvä laukaus, jos pääsee virittämään sen täyteen voimaansa. Pallollinen pelaaminen kehittynyt pikku hiljaa, ja olipa Salin hiukan yllättäen runkosarjan syöttöpörssin kolmonen viime kaudella. Nykyisin jo moninkertainen Suomen mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari. Tehtaillut lähes 600 tehopistettä liigassa ja on useana keväänä ollut erittäin tehokas juuri pudotuspeleissä.

1. Janne Lamminen, Classic
Listan ykkösnimi saattaa tulla monille yllätyksinä, mutta Lamminen, 34, on Classicin miehistölle jopa tärkeämpi kuin Salin. Salinin kanssa suunnilleen samat pränikät saavuttanut puolustaja on kultivoitunut kuin viini vanhetessaan. Menneellä kaudella Lamminen oli tammi-helmikuussa pois mestareiden kokoonpanosta ja juuri siihen väliin osui joukkueen heikoimmat hetket. 19 ottelua pelannut Lamminen oli runkosarjassa kentällä vain 13 kertaa, kun vastustaja maalasi ja teholukemat oli komea +72. Lähes 450 ottelua pelannut puolustaja on naulannut pakin paikalta lähes 350 tehopistettä. Puolustajan vahvuutena erityisesti intensiivinen pelitapa, jossa tila ja aika otetaan pois. Taitaa myös hyökkäyspelaamisen, vaikkei ole sarjan taitavimpia tai kovalaukauksisimpia puolustajia. Pelityyli on muuttunut vuosien varrella yhä varmemmaksi, mikä toisaalta kuvastaa pallollisen taitotason kehitystä. Edes maailman parhaan pakin lähtö viereltä ei heikentänyt Lammisen suoritustasoa.