VSS:n Oskari Saari joukkueen epäselvästä tilanteesta: ”Ratkaiseva tieto tulee vasta toukokuussa”

Oskari Saari kertoi Suomisarjan toistaiseksi avoimesta tilanteesta VSS:n kantilta. Kuvassa miesten maajoukkueen joukkeenjohtaja viime kesän maajoukkueleirillä erotuomarin roolissa. Kuva: Mika Hilska

Oskari Saari kertoi Suomisarjan toistaiseksi avoimesta tilanteesta VSS:n kantilta. Kuvassa miesten maajoukkueen joukkeenjohtaja viime kesän maajoukkueleirillä erotuomarin roolissa. Kuva: Mika Hilska

Salibandyn Suomisarja on mietityttänyt monia kauden päättymisen jälkeen. Tilanne on edelleen auki, kuten sarjapäällikkö Mikko Kaksonen kommentoi prosessia aiemmin julkaistussa jutussa. Kartoitimme sarjapaikan saaneiden joukkueiden kiinnostusta tässä artikkelissa.

Kaksosen mukaan päätökset mahdollisista vapautuvista paikoista ovat nyt kilpailuvaliokunnan käsissä. Konklaavi kokoontuu käsittelemään asiaa huhtikuun lopussa ja varmoja päätöksiä saadaan vasta toukokuussa.

Tilanne on melkoisen erikoinen niille joukkueille, jotka vielä toivovat pääsevänsä mukaan Suomisarjaan. Kaikkia paikkoja kun ei olla ottamassa vastaan tällä tietoa, ja ainakin kaksi paikkaa on vapautumassa. Etelä-Suomen kakkosdivarin B-tasolohkon voittaja VSS on yksi näistä ryhmistä, joille ensi kauden sarjapaikka on epäselvä mahdollisesti vielä seuraavan kuukauden ajan.

VSS on muutenkin poikkeus kaikista joukkueista, sillä tasolohkoja ei ole muualla kuin Etelä-Suomessa. Etelän A-lohkosta Suomisarjaan pääsi jopa runkosarjan sijalta kahdeksan.

Vihdin Salisusien päävalmentaja ja pitkän linjan salibandy- sekä mediapersoona Oskari Saari harmitteli päätöksen pitkittymistä Pääkallo.fi:lle.

– Vaikea käsittää tätä prosessia, vaikka toki ymmärrän täysin, että koronan vuoksi tilanne on poikkeuksellinen ja hankala. Kausi on loppunut kuukausi sitten ja nyt vasta seuroilta kysytään ja annetaan kaksi viikkoa vastausaikaa. Siitä sitten varsinainen ratkaisu tulee viikon parin sisään. Eli ensi kauden osalta ratkaiseva tieto tulee vasta toukokuussa.

– Tässä ei nyt ole kyse 3.- 4. divisioonan joukkueista, vaan hyppy kakkosesta Suomisarjaan on ihan erilainen. Meillä on halua nousta Suomisarjaan ja sillä pieteetillä vedimme kauden läpi. Vaikka joukkueen rakennus on hyvällä mallilla niin tilanne on muuten auki, Saari kommentoi.

VSS:n nousu ei kaatuisi olosuhteisiin

Epätietoisille seuroille ei ole aivan helppoa lähteä rakentamaan ensi kauden kokoonpanoa, jos ja kun päätökset julkistetaan vasta toukokuussa.

– Joukkueen ensi kauden runko on jo hyvin kasassa, mutta meistä kiinnostuneiden potentiaalisten uusien vahvistusten kannalta tilanne on erikoinen kun sarjatasosta ei ole varmuutta. Tämä on erikoinen tilanne myös siksi, että kyseessä on ylialueellinen eli lähes valtakunnallinen sarja. Pelaajille sarjatasolla on varmasti merkitystä. Jos miettii ihan yleisesti kaikkien joukkueiden pelaajia niin osa halunnee jatkaa kakkosessa, ja osalle Suomisarja on parempi vaihtoehto. Budjetin ja ajankäytön suhteen on kyse eri sarjoista.

– Toinen juttu on tietysti yhteistyökumppaneiden haaliminen jo muutenkin vaikeassa tilanteessa. Itse en tee tuota hommaa, mutta voisin kuvitella, että mahdollisten sponsoreiden vaakakupissa painaa sarjataso. Sen lisäksi joillekin voi olla sillekin vaikutusta, että keitä pelaajia meillä pelaa, Saari avaa.

Suomisarjan olosuhdevaateet ovat sellaiset, että alustan pitää olla matto tai massa ja kentän mittojen vähintään 38 x 19 metriä.

– VSS:n osalta olosuhdevaateet eivät tuota ongelmia. Meillä on Vihdissä harvinaisen hyvä tilanne, kun on kaksi Divarin tason vaatimukset täyttävää hallia. Jos nousisimme liigaan niin vasta sitten pitäisi tehdä laajennuksia. Valtakunnallisesti katsoen tilanteemme on kuitenkin erittäin hyvä kotipaikkakunnalla, Saari kertoo.

Saari haluaa vielä korostaa sitä, että ymmärtää hankalan tilanteen, mutta kokee, että VSS:n kauden suoritustason pitäisi riittää Suomisarjaan.

– Ymmärrän sen, että kakkosessa on Etelä-Suomessa tasolohkot. Olimme B-lohkon kärkijoukkue ja pistekeskiarvolta valtakunnan parhaimmistoa kakkosessa. Hävisimme neljä peliä maalin erotuksella ja olimme lohkon kärjessä. Suomen Cupissa kohtasimme A-lohkon joukkueista LoSB:n, Stormin ja Blackbirdsin. Viimeksi mainittu oli meitä selkeästi edellä, mutta kaksi muuta kaadoimme. Siitä voisi jotenkin spekuloida, että taso riittäisi silläkin puolella. A-lohkon kahdeksanneksi jäänyt PSS nostettiin Suomisarjaan.

– Seurana ehdotimme, että nyt voitaisiin nostaa kaikki halukkaat ja pelaamalla karsintapaikan lunastaneet joukkueet mukaan Suomisarjaan, ja pelata yli 30 joukkueen voimin tuleva kausi. Seuraavan kauden suhteen voitaisiin tehdä tarkempaa hienosäätöä, Saari linjaa.

Suomisarja on ylialueellisena jo erilainen taloudellinen ponnistus, kuin alueellinen kakkosdivisioona. Budjetin kasvuun Saari ei osaa tarkemmin sanoa sarjatasojen suhteen, mutta se on myös yksi seikka minkä vuoksi ensi kauden sarjatason pitäisi olla joukkueiden tiedossa hyvissä ajoin.