Mielipide: Pelaajakehityksen portaista jää puuttumaan askelmia, kirjoittaa oululainen liigapelaaja

Oulun ylpeys naissalibandyssa on SSRA, mutta sen jälkeen seuraavaksi korkeimmalla pelaava joukkue löytyy kakkosesta. Kuva: Esa Jokinen

Oulun ylpeys naissalibandyn puolella on SSRA, mutta sen jälkeen seuraavaksi korkeimmalla pelaava joukkue löytyy kakkosesta. Kuva: Esa Jokinen

Pääkallo.fi avaa uuden palstan, jonka avauskirjoituksesta vastaa SSRA:ssa liigaa pelannut Maria Klaavo. Mielipidepalstalle voit saada kirjoituksesi julkaistuksi, jos toimit artikkelin lopussa olevien ohjeiden mukaisesti.

Hyvät salibandyn ystävät. Kuvitellaan hetki oululaisten nuorten tyttöpelaajien tulevaisuudennäkymiä junioripelien jälkeen: kaikille ei riitä suoraan paikkaa alueen ainoasta liigajoukkueesta, mutta pelaaja haluaisi jatkaa säilyttäen tavoitteellisuuden ja tasokkuuden. Millaisia vaihtoehtoja Oulusta löytyy?

Vastaus: ei minkäänlaisia. Jos kuvitellaan, että pelaajakehitys on portaat, Oulussa näistä portaista puuttuu muutama tärkeä askelma. B-liigajoukkueita ei ole ja tulevasta “Koko Suomen 1. divisioonasta” Pohjois-Suomi onkin kokonaan suljettu pois. Kakkosdivisioonassa tehdään hyvää seuratyötä ja pelaajilla on hauskaa, mutta tulevan ykkösen tasoa se ei kuitenkaan takuulla vastaa.

Reissupelaaminen Oulusta lähimpiin NLB-joukkueisiin ei ole käytännössä vaihtoehto. Kun työt ja muu siviilielämä on Oulussa, reissaaminen 286 kilometrin päähän lähimmän joukkueen treeneihin kävisi todella raskaaksi. Maantiede ei ole pohjoisen pelaajien puolella, mikä tarkoittaa sitä, että salibandya pitäisi kehittää ”paikan päällä”.

Ykkösestä sulkeminen on mielestäni perin omituista, sillä itse käymieni keskustelujen pohjalta Pohjois-Suomessa löytyisi paljon pelaajia, jotka haluavat osallistua sarjaan. Ja jos välimatkoihin mennään, esimerkiksi Kokkolasta on lyhyempi matka Ouluun kuin Kajaaniin. Olisi myös ykkösdivisioonan etu, että sinne osallistuisi parhaat joukkueet ja parhaat pelaajat. Tämänhetkinen tilanne sen sijaan ajaa nuoria pelaajia lopettamaan tai jäähdyttelemään uraansa pahimmillaan jo 19 vuoden iässä.

Lisäksi 1. divisioonan sulkemisesta seuraa se, että Pohjois-Suomen 2. divisioonasta karsitaan suoraan B-liigaan. Nousu 2. divisioonasta B-liigaan kuulostaa ainakin omiin korviini ylivoimaiselta harppaukselta, suorastaan mahdottomalta.

Oli vika sitten liitossa, pohjoisen seuroissa, molemmissa tai jossain muualla, yksi asia on varmaa: pelaajat ansaitsevat parempaa. Pelaajat ansaitsevat vaihtoehtoja.

Kirjoittaja: Maria Klaavo, Oulu

Mielipide- ja palautepalstalla julkaistaan lukijoiden tai laji-ihmisten vapaamuotoisia kirjoituksia. Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen vihjeet@paakallo.fi tai muulla tavoin. Vaikkapa tekstiviestitse jos siltä tuntuu. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä. Muokkaamme sekä kuratoimme kirjoitusasuja ja -muotoja tarpeen mukaan.

Toimituksen yhteystiedot