Liigat

Pääkallogallup: Liigajoukkueet palaavat salibandykentille – kauden aloituksen suhteen varovaista optimismia

27.05.
2020
Liigat

Miesten F-liigajoukkueiden päävalmentajat vastasivat gallupiin. Kuvassa tämän kevään pudotuspelijoukkueiden pääkäskijät. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Koronaviruspandemia katkaisi salibandykauden vaivihkaa maaliskuun puolivälissä. Kesäkuun alussa erinäisiä sääntöjä höllennetään ja sen ansiosta on mahdollista aloittaa salibandyn lajiharjoittelu salibandyhalleissa.

Valtioneuvosto antoi toukokuun alussa periaatepäätöksen, jonka mukaan 50 ihmistä saa nykyoloissa kokoontua samaan paikkaan ja viime kuukausia laajempaa urheilutoimintaa voidaan käynnistää erityisjärjestelyin. Salibandyliitto julkaisi aiheen tiimoilta ohjeet viime viikolla.

Pääkallo.fi kysyi tällä viikolla miesten F-liigajoukkueiden päävalmentajilta joukkueiden tilanteista Whatsappin välityksellä. Osa vastasi kysymyksiin vaihtoehdon mukaisesti sähköpostin välityksellä. Gallupista selviää muun muassa, että liigajoukkueet ovat pääosin palaamassa kaukaloihin tulevalla viikolla.

Kysymykset:

1. Aloittaako joukkueenne lajinomaiset sisäharjoitukset kesäkuun alussa?

2. Miten koronavirus on vaikuttanut ensi kauteen valmistautumiseen?

3. Onko joukkueessanne pelaajia, jotka eivät suostu tai pysty osallistumaan yhteisharjoituksiin nykytilanteessa?

4. Uskotko, että kausi alkaa suunnitellusti syyskuussa?

Samu Kuitunen, Classic

1. Kyllä aloittaa.

2. Ohjelmassa on ollut pelkkää etäharjoittelua.

3. Kaikki mukana treenaamassa.

4. Uskon ja toivon kauden alkavan normisti.

Harri Naumanen, OLS

1. Aloitetaan kesäkuun alussa lajiharjoitukset joukkueella.

2. Hieman tavallista pidempi omatoiminen harjoittelujakso, hieman suunniteltua myöhemmin pelillisiin asioihin keskittyminen ja joukkuepalaverit etänä. Siinäpä ne isoimmat vaikutukset.

3. Ainakaan vielä ei ole kukaan tällaisestä ilmoittanut.

4. Tähän uskotaan, luotetaan ja valmistaudutaan, mutta mahdollisiin muutoksiin myös varaudutaan.

Tommy Koponen, SPV

1. Aloittaa.

2. Normaalisti olisi jo toukokuussa menty ainakin jonkun matkaa yhteisharjoituksilla, nyt vedetty etänä ja omatoimisesti.

3. Ei ole.

4. Uskon, että alkaa, mutta onko esimerkiksi yleisörajoitus vielä 500, se onkin jo vaikeampi kysymys.

Janne Kainulainen, TPS

1. Ei

2. Positiivisesti. Poislukien lajiharjoittelun ja joukkueen ryhmädynamiikan kehittäminen. Toisaalta vaihtuvuus on meillä todella pientä, joten edellä mainituilla osa-alueilla emme ole kovin pahasti takamatkalla. Meillä on todella sitoutunut joukkue, joten omatoiminen harjoittelu on sujunut loistavasti. Fysiikkaharjoittelussa olemme pystyneet keskittymään entistä paremmin yksilöiden suorituskyvyn parantamiseen ja fyysisesti joukkue tulee olemaan salibandykentällä erittäin kovassa iskussa, kun kausi alkaa.

3. Emme ole vielä aloittaneet yhteisharjoituksia, joten vielä on vaikea kommentoida tätä. Tähän mennessä kukaan ei ole ilmoittanut, että jättäisi harjoituksia väliin, mutta kenenkään ei ole pakko osallistua tuleviin yhteisharjoituksiin. Oma ja muiden terveys edellä mennään, eikä ryhmäpaine saa olla kenellekään syy osallistua harjoituksiin.

4. En halua uskoa tai ennustaa mitään, koska terveys on etusijalla ja en ole tämän alan ammattilainen. Luotan täysin ammattilaisten päätöksiin. Toivon tietysti, että alkaa suunnitellusti.

Bengt Lodenius, EräViikingit

1. Kyllä, kaksi kertaa viikossa lajia.

2. Yhteistä lajiharjoittelua ei ole ollut lainkaan, pelin kehittäminen on siirtynyt myöhempään vaiheeseen kuin olisimme toivoneet.

3. Muutama tapaus. Jatkossakin osallistuminen tapahtuu täysin pelaajien ehdoilla.

4. Olen varovaisen toiveikas. Toki vaatii erikoisjärjestelyjä ja riski keskeytymiselle (toinen virusaalto) lienee aika korkea.

Tero Kotilainen, Happee

1. Kyllä aloittaa.

2. Vaikuttanut ainoastaan siten, että toukokuun harjoittelu ollut omatoimista.

3. Ei ole.

4. Jaa-a, en osaa sanoa tähän mitään. Aika näyttää.

Simo Leppänen, Welhot

1. Kyllä näin on tarkoitus tehdä. Odotellaan vielä kaupungin puolelta Kuopiohallin viimeisiä ohjeistuksia ja samalla lopullista varmistusta asialle.

2. Hivenen on koronatilanne treenaamista ja valmistaumista muokannut. Itselleni siinä mielessä positiivista uutena valmentajana täällä, että saanut huolella valmistautua ja suunnitella tulevaa kautta ilman normaaleja arkikiireitä harjoittelun suhteen. Pelaajiin on myös päässyt tutustumaan hyvin, mutta tietenkin etänä. Kolikon toisena puolena voi tietenkin nähdä sen, että ei ole päässyt näkemään pelaajia livenä ja näin ollen tämän hetken kuva pelaamisesta on arvailua. Meilläkin on nyt kesän läpi yli 30 pelaajan rinki, josta alkusyksystä seulotaan loput sopimuspelaajat (tällä hetkellä 12 sopparia). Pelaajat ovat huhtikuun alusta alkaen treenanneet omatoimisesti ja viimeiset viikot ollaan oltu pienryhmissä.

3. Ei ole vielä tullut minun tietooni tälläistä infoa meidän pelaajiston kohdalta. Kaikki odottavat innolla yhteistreenien alkamista.

4. Olen ollut hiukan skeptinen, että ajallaan alkaisi ja olen ehkä sitä vieläkin. Mutta toivottavasti ns. toisen aallon pelko on turhaa ja elämä palautuu kesäkuussa normaaliksi.

Petri Timonen, Westend Indians

1. Kyllä aloitamme.

2. Suhteellisen vähän toistaiseksi. Pelaajat meillä ovat sen tason urheilijoita, että harjoittelu tapahtuu muutenkin fysiikan puolesta isosti omatoimisesti ja oman ohjelman mukaan.

3. En lähde kommentoimaan kenenkään pelaajien valintoja. Olemme painottaneet, että mikäli joku kokee harjoittelun näissä oloissa vastenmieliseksi tai itselleen/läheisilleen riskaabeliksi hänellä on täysi oikeus jatkaa omatoimista harjoittelua.

4. Todella vaikea lähteä arvailemaan näin epävakaassa tilanteessa mitään. Toivomme tottakai, että alkaa ja siihen tähtäämme.

Kalle Tyrkäs, LASB

1. Kyllä otetaan myös lajitreenejä mukaan ohjelmaan.

2. No semmoista odottavaa aikaahan tämä on ollut, mutta ei sitten kuitenkaan niin paljon, koska ulkona sitä olisi kuitenkin fysiikkaa vedetty ilman koronaakin. Pieniä erikoisjärjestelyjä toki jouduttu tekemään.

3. Eipä juurikaan. Perheenlisäystä tulossa yhdelle niin hän on nyt loppumetrit erillään muista. Niin kuin tietysti on hyväkin.

4. Kyllä me siihen uskotaan että alkaa. Positiivisuuden kautta.

Jarmo Härmä, Nokian KrP

1. Kyllä aloittaa.

2. Tietysti nyt on jäänyt paljon yksilöiden ja pienryhmien vastuulle, mutta uskoisin, että aika vähän vaikuttaa ensi kauden alun iskukykyyn. Tämä tietysti olettaen, että virus ei enää uudestaan aktivoidu voimistumaan.

3. Ei ole.

4. Tällä hetkellä tilanteen osalta ollaan varovaisen optimistisia. Uskon henkilökohtaisesti, että kausi alkaa ajallaan. Kantakaamme vastuumme sääntöjen noudattamisesta osaltaan me laji-ihmiset, eikä maalaisjärjen käyttökään pahaksi ole.

Jarmo Eteläaho, Nurmon Jymy

1. Aloittaa Salibandyliiton ohjeistuksien mukaisesti.

2. Yksilö- ja pienryhmäharjoittelu on lisääntynyt.

3. Ei tämän hetken tiedon mukaan.

4. Uskon ja toivon niin.

Miro Mäkelä, Tiikerit

1. Kyllä, aloitamme lajiharjoittelun normaalisti ohjeistuksia noudattaen.

2. Tässä vaiheessa ei ole vaikuttanut kuin treenaamisen osalta, joka on tapahtunut pääosin omatoimisesti.

3. Tällä hetkellä on yksi pelaaja, mutta näillä näkymin osallistuu toimintaan normaalisti kesäkuusta alkaen.

4. Uskon että pelit alkavat syyskuussa. Voi olla että joitain rajoitteita esim. yleisömäärän suhteen on käytössä.

Tommi Ojala, Steelers

1. Kyllä aloittaa viranomaismääräykset ja liiton ohjeet huomioiden.

2. Toistaiseksi melko vähän. Lajiharjoittelusta olemme joutuneet tietysti tinkimään, mutta fyysisten perusominaisuuksien harjoittelu on pelaajilta tulleiden tietojen mukaan onnistunut hyvin omatoimisesti.

3. Kaikki ovat tämän hetken tiedon mukaan osallistumassa yhteisharjoituksiin.

4. Uskon, että syyskuussa pelataan, mutta yleisörajoituksia voi tosin edelleen olla. Jalkapallosta ja pesäpallosta saadaan varmasti käytännön kokemuksia.

Heikki Luukkonen, Esport Oilers

1. Kyllä.

2. Viime kauden päätyttyä suunniteltua aikaisemmin, siirtymä kausien välillä oli hieman tavanomaista pidempi. Lajiharjoittelun aloittaminen on viivästynyt noin kuukaudella alkuperäisestä hahmotelmasta (noin kymmenen tunnin lajivaje on mahdollista paikata valmistavan kauden aikana). Kauden avaus- ja viikkopalaverit toteutettiin etäyhteyksin. Lähtötason testaus on toteutettu poikkeavin järjestelyin ja kontaktit minimoiden. Lähiharjoittelu on aloitettu neljässä pienryhmässä, jolloin ryhmäkoot ovat olleet ohjeistuksiakin pienemmät. Toiminnassa on kiinnitetty huomiota turvaväleihin ja hygieniaan. Valmistavan kauden suunnitelmat ja sisällöt ovat poikkeavat. Muokkaamme toimintaa tarvittaessa turvallisuusohjeiden ja -suositusten suunnassa. Olemme keskittäneet leiritykset tuttuihin ja turvallisiin Esportin tiloihin, joissa harjoitusarkikin pyörii. Harkitsemme loppukesän ulkomaisia kutsuturnauksia ja kansainvälisiä harjoitusotteluita. Teemme lopulliset päätökset, jahka tilanne ja matkustusohjeet valkenevat. Olemme sopineet harjoitusotteluita vain lähialueen joukkueiden kanssa, jotta matkustaminen ja erilaiset tartuntatilanteet eivät lisää sairastumisriskiä.

3. Ei.

4. Uskon.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen