Pääkirjoitus: MM-kotikisojen perumisella spekulointi on turhaa – vai onko sittenkään?

MM-kotikisojen tilanne on auki tällä hetkellä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

MM-kotikisojen tilanne on auki tällä hetkellä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Joulukuulle 2020 suunnitellut salibandyn Helsingin MM-kisat kärsivät tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttamista epävarmoista ajoista. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä varmaksi päästäänkö kisoja pelaamaan loppuvuodesta vai ei.

Todettakoon alkuun, että toimituksessa on seurattu tilannetta ja samalla tiedostettu, että suoria tai selkeitä vastauksia ei ole tällä hetkellä kenelläkään. Kisojen finaaliin on tästä päivästä suunnilleen seitsemän kuukautta, ja epävarmassa tilanteessa niin pitkän aikavälin eksakti ennustaminen on mahdotonta.

Osin tämän vuoksi kommentteja ei ole vielä kysytty IFF:stä tai järjestävältä taholta. Saksalainen Floorballmag kuitenkin kysyi asiasta IFF:n pääsihteeriltä John Liljelundilta ja Yle taas MM-kisojen tapahtumajohtajalta Hanne Pirkolalta. Molempien vastauksissa selkeänä punaisena lankana on, että tämän hetken tietojen valossa kisat ollaan järjestämässä joulukuussa 2020, mikä on täysin luonnollinen lähestymistapa heidän viroissaan.

Liljelundin haastattelussa väläyteltiin mahdollisuutta pelata kisat myös pienemmällä joukkuemäärällä jos matkustusrajoitukset estävät joitain maita osallistumasta. Kuinka pienellä ja miten, se on täysin spekulatiivinen asia tällä hetkellä. Euroopan sisäiset kisat voisivat olla ainakin normaalia kovatasoisemmat.

Jos ajatellaan vielä, että kisat järjestettäisiin joulukuussa ja joukkueet saisivatkin pelata, niin tyhjille katsomoille ei MM-kisoja kannata tai voi pelata. Lipputulot ovat kisoissa olennainen tulonlähde.

On aika epätodennäköistä, että seitsemän kuukauden päästä saisi ahtaa yli 13 000 ihmistä samaan halliin, mutta eihän sitä ikinä tiedä. Pienille yleisömäärille pelaaminen tarkoittaisi taloudellisia tappioita, mutta tappioita on tulossa joka tapauksessa, jos aivan ihmeitä ei tapahdu.

Jos kisoja ei voida järjestää 2020 niin ensimmäinen vaihtoehto on kisojen siirtäminen seuraavalle vuodelle. Tämmöistä päätöstä saa todennäköisesti odotella vielä syksyyn asti, koska siirtäminen ei ole ihan simppeliä.

Pirkola tai Liljelund ei voi töidensä puolesta sanoa, että kisat siirretään tai perutaan. Pitää muistaa, että siirtämisistä ja perumisista tulevat tappiot ovat merkittävät. Sitä rahasummaa ei halua ottaa maksettavakseen lähtökohtaisesti mikään taho ja mahdollisten perumispäätösten jälkeen keskustelu taloudellisista vastuista tulisi ajankohtaiseksi. Tässä tapauksessa esimerkiksi valtiohallinnon selkeät päätökset voivat säästää taloudellisesti raskaalta taakalta. Valtiohallinnon linjauksia ei kuitenkaan tehdä näin pitkällä tähtäimellä tällä hetkellä.

Jokainen maailmaa viime aikoina seurannut on varmasti epäileväinen kisojen järjestymisen suhteen. Tällaisessa kirjoituksessa olisi varmasti hyvä lyödä tiskiin omakin mielipide: kisoja tuskin pelataan vuonna 2020, vaikka todella toivoisin, että niin tapahtuu.

Kesäkuun alussa urheilutapahtumiin saa ottaa 500 katsojaa ja osa odottelee kauhunsekaisesti syksyn uutta korona-aaltoa. Viruksen käyttäytymisestä ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa, mutta useiden asiantuntijoiden mukaan helpotusta ei ole tulossa ihan heti. Toisaalta rokote tai jokin mullistus voi toki muuttaa tilanteen päälaelleen. Aikataulu vaikuttaa kuitenkin liian kireältä sen suhteen.

Kisojen varsinainen lipunmyynti alkaa tällä viikolla ja Salibandyliitto tietysti vakuuttaa, että kisojen järjestäminen tapahtuu normaalissa aikataulussa. Pirkolan kommentti ”Kaikille tilanne on yhtä epäselvä, spekulaatiot eivät tässä vaiheessa johda mihinkään” on toisaalta totta, mutta toisaalta hutikuti.

Nyt kun ihmisten taloudellinen tilanne on haastava ja menossa haastavampaan suuntaan, tällaisia asioita punnitaan varmasti tarkkaan. Vaikka vastausta ei kukaan tiedäkään niin spekulaatio perustuu nimenomaan erilaisten vaihtoehtojen pohtimiseen, ja siihen on luonnollisesti kaikilla oikeus, vaikkei varmaa tietoa olisikaan.