Juniorit

Salibandytoiminta palaa lähes uomiinsa kesäkuun alussa: ”Intoa ja motivaatiota riittää kaikilla varmasti”

29.05.
2020
Juniorit

Salibandyn sisäharjoitukset käynnistyvät pikku hiljaa. Kuvituskuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Salibandy palaa pikku hiljaa sisäharjoittelun pariin. Aiemmin viikolla julkaisimme liigajoukkueiden päävalmentajien kommentteja, mutta tässä artikkelissa seuratyöntekijät kommentoivat pääosin isojen seurojen kokonaistilannetta tulevaa ajatellen.

1.6. alkaen joukkueet saavat siis palata sisäharjoitteluun ohjeistusten mukaisesti. Suurseura EräViikinkien urheilujohtaja Joonas Naava sekä OLS:n salibandyn lajivastaava Jani Lipsanen kommentoivat tilanteita seurojensa perspektiivistä.

Miten koronaviruspandemia on vaikuttanut seuranne yleiseen toimintaan?

Joonas Naava:

– Ongelmia on totta kai ollut, kuten kaikilla urheiluseuroilla ja aloilla. Meillä on pyritty kääntämään asioita mahdollisuuksien mukaan myös positiiviseksi, käytetty aikaa mm. erilaisten sähköisten järjestelmien opetteluun ja dokumentointiin sekä hieman boksin ulkopuolelta ajatteluun. Varmaankin digitalisaatio nopeutuu tämän takia myös urheiluseuroissa. Uusia toimintoja on myös kehitetty niissä raameissa missä se on ollut mahdollista. Kaikki kokoukset on pidetty etänä (valmentajakoulutukset, vanhempainillat, joukkuepalaverit, pelaajapalaverit jne.).

– Harjoittelua ei ole juuri tehty pienryhmissä vaan omatoimisesti, mutta fyysiset testit teimme seuran puolesta valvotusti toukokuussa reilusti alle suositusten olevissa pienryhmissä pääsarjajoukkueille ja FBA-joukkueille, jotta pystymme johtamaan toimintaa tiedolla ja tekemään parempia ohjelmia pelaajille harjoitteluun, eli pitämään korkeista laatustandardeistamme kiinni.

– Henkilökunnasta valtaosa on pitänyt yhteisymmärryksessä huhti-toukokuussa vuosilomia ja ylityötunnit pois. Seuran talouden osalta vaikutus näkynee varmaankin tulevaisuudessa, ei niinkään tässä hetkessä. Helppoa ei taloudellisesti varmasti kenelläkään ole näinä päivinä.

– Yleisesti iso asia seuratyöntekijänä on ollut huomata se, kuinka paljon ihmiset välittävät seurastaan ja yhteisöstään. Seuramme ihmiset ovat olleet ymmärtäväisiä tilanteen edessä ja on ilmennyt paljon yhteen hiileen puhaltamista ja joustamista. Uskon, että isossa kuvassa tämä yhdistää ihmisiä: ymmärtämään että seura on seuran ihmiset. Seurajohdon osalta sisäinen tiedottaminen on tässä korostunut, olemme pyrkineet pitämään jäsenet mahdollisimman hyvin ajan tasalla rajoituksista ja tapahtumista, mikä on myös helpottanut asioiden ymmärtämistä isommalla joukolla.

Jani Lipsanen:

– Juniorijoukkueiden perinteisiä try out -tapahtumia ei järjestetty vaan joukkueet kasattiin ns. vanhojen näyttöjen perusteella (A-C2-juniorit). Rahastonhoitajia, joukkueenjohtajia ja valmentajia on jouduttu paljon perehdyttämään etäpalaverein. Samoin uusien jengien aloituspalaverit ja muut yhteiset tapahtumat on pidetty etäyhteyksin.

– Osa joukkueista aloitti pienryhmäharjoittelun toukokuussa ja nyt tarkoitus sitten pyöräyttää harjoitustoimintaa käyntiin lähemmäs normaalitilaa kesäkuun alusta eteenpäin. Tietyt reunaehdot tietysti mielessä pitäen. Meille korona keskeytti myös Leijonaliiga-toiminnan ja siellä kausi jäi harmittavasti monelta joukkueelta kesken.

Lajiharjoitukset voivat alkaa tulevalla viikolla. Minkälaisella innolla seurassanne palataan kaukaloihin?

Joonas Naava:

– 1.6. eteenpäin seurassa palataan normaaleihin joukkueharjoituksiin, leireille ja yleisesti lajin pariin, mutta tarkoilla turvallisuusohjeilla sävytettynä. Intoa ja motivaatiota riittää kaikilla varmasti, koska taukoa lajista on tullut paljon.

– Taustalla on varmasti edelleen paljon epävarmuutta tulevista ajoista, ei vain kesä-ajasta, mutta suunnittelemme asioita siten, että vuosikello hiukan normalisoituisi kesäkuusta eteenpäin. Korona ei ole tällä tietoa häviämässä mihinkään, joten sen kanssa on opittava toimimaan. Paljon on mietitty myös reagointia siihen, jos muutoksia tulee ja pyritty varautumaan erilaisiin muuttuviin tilanteisiin niin hyvin kuin osaamme, kuten toimenpiteet vastikään miesten joukkueessa ilmi tulleen koronatapauksen osalta.

Jani Lipsanen:

– Into on kova ja tätä on odotettu varmasti monessa perheessä, varsinkin lasten toimesta, paljon. Palataan siis innokkaina, mutta vastuullisesti. Seuran jäsenistölle on lähtenyt ohjeistukset, että mitä käytännön toimia on otettava harjoittelussa nyt jatkuvana poikkeusaikana huomioon.

– Tietysti tässä vähän sitä intoa hillitsee takaraivossa pelko siitä, että kuinka kauan tätä ”herkkua” jatkuu ja joudutaanko taas jossain vaiheessa lisäämään rajoituksia. Samalla tavalla myös huoli tulevasta. Mutta eletään nyt hetkessä valmiina reagoimaan ja tehdään jatkuvasti työtä sillä ajatuksella, että kaudet käynnistyvät syksyllä. Siitä sitten reagoidaan muuttuviin tilanteisiin sitä mukaan, kun tarvetta tulee.

Koronaohjeistukset on annettu liittotasolla. Minkälaisia erikoisjärjestelyitä harjoituskentille palaaminen vaatii seurassanne?

Joonas Naava:

– Korona on sikäli vaikea asia, että mikään taho ei tunnu tietävän riittävällä varmuudella faktoja ottaakseen perimmäistä vastuuta asioista. Siksi on paljon asiantuntijoiden suosituksia ja ohjeita, joita mekin seuraamme – emme ole terveydenhuollon, vaan urheilun ammattilaisia. Protokolla menee karkeasti siten, että Suomen hallitus antaa raamit, joiden mukaan Olympiakomitea antaa raamit, joiden mukaan Salibandyliitto antaa raamit ja sitten seura toimii ja ohjeistaa jäseniään näiden raamien mukaan: kaikki ohjeet on tiedotettu jäsenille sisäisesti ja myös ulkoisesti. Tässä, kuten kaikessa muussakin on varmasti fiksua toimia mahdollisimman läpinäkyvästi ja selkeästi.

– Epävarmuuksia on silti varmasti kaikilla ihmisillä tällä hetkellä ilmassa tilanteiden eläessä lyhyellä syklillä ja varmasti jatkossakin tulee eteen tilanteita, johon pitää reagoida – niitä on tullut tähänkin saakka tiheästi, kuten juuri mainittu miesten joukkueen koronatapaus. Seurataan siis koko ajan tilannetta ja toimitaan ohjeiden mukaan.

Jani Lipsanen:

– Me noudatetaan aikalailla lajiliiton ohjeistuksia. Pyritään pitämään harjoitusryhmät samoina ja esimerkiksi kaavailtua talentti-toimintaa, jossa eri ikäluokkajoukkueiden pelaajia kasataan kerran viikossa omaksi ryhmäkseen, ei tällä hetkellä käynnistetä. Pyritään pitämään kontaktit oman joukkueen sisällä, siihen kuuluu osana ihan harjoitusvuorojen vaihtoihin ja pukukoppien käyttöön tulleet ohjeistukset.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen