Liigat

Nurminen kommentoi otteluohjelmaa, liigalisenssejä ja NHL-tuote-ehdotusta: ”Miesten sarja käynnistyy täydellä pelikierroksella”

25.06.
2020
Liigat

Kimmo Nurminen kommentoi ajankohtaisia liiga-aiheita. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

F-liigojen otteluohjelmat julkaistiin keskiviikkona. Tulevan kauden alkua varjostaa tietysti koronaviruksen aihettama varjo, mutta lähtökohtaisesti pallo tiputetaan keskelle syyskuun 19.-20.9.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoi muutamista maininnan arvoisista seikoista tulevan kauden ohjelman suhteen.

– Miesten sarja käynnistyy täydellä pelikierroksella sunnuntaina 20.9. klo 17, ja se ei ole ihan tavanomaista. Päätöskierros tullaan tietysti pelaamaan samalla tavalla kuten kuuluukin, Nurminen aloitti.

– Aiempiin vuosiin nähden erikoisuutena voidaan pitää sitä, että alkukierrokselle ei ole nyt laitettu edellisen kauden menestyksen perusteella valikoituja huippuotteluita. Ohjelmaa on siis rakennettu eri tavoin.

– Pääsääntöinen ajatus on se, että jokaisella F-liigan joukkueella on yksi teemoitettu kotiottelu. Näihin ei joka kausi ole jokainen joukkue päässyt ihan sillä volyymilla, mitä on alunperin ajateltu, mutta teemoitukseen ainakin pyritään. Koronaviruksen vuoksi on paljon epävarmuustekijöitä, joten kaikkia suunniteltuja teemapelejä ei olla vielä laitettu ohjelmaan. Niiden suhteen varmistuksia on tulossa myöhemmin tilanteiden selkeytyessä, Nurminen avasi.

Muutama viikko sitten kerrottiin, että F-liigassa on kolme joukkuetta, jotka eivät ole täyttäneet liigalisenssin antamia ehtoja. Normaalista poiketen asiaa ei avattu sen tarkemmin. Otteluohjelmasta voidaan päätellä, että kaikki joukkueet täyttivät lopulta liigalisenssin ehdot.

– Kaikki joukkueet tosiaan saivat liigalisenssin. Kaikilla joukkueilla piti olla dokumentoidusti hoidettuna kaikki mahdolliset laskut ja rästit, eikä mitään saanut uupua. Mitään vakavaa tässä ei ollut millään joukkueella taustalla, mutta säännöt ovat asiassa hyvin selkeät, Nurminen vakuutti.

NHL-tuote

Viimeinen kysymys koski vielä allekirjoittaneen keskustelunavausta viime viikolta. Kirjoituksen punaisena lankana oli se, että Suomen ja Ruotsin pääsarjat yhdistyisivät yhdeksi supersarjaksi, salibandyn ”NHL-tuotteeksi”.

Kustannuskysymysten vuoksi ajatelma oli, että joukkueet jaettaisiin konferensseihin, ja runkosarjat pelattaisiin omissa maissaan. Maiden väliset yhteispelit alkaisivat vasta pudotuspeleissä, joissa risteytys alkaisi logiikalla 1 vs.8, 2 vs.7 jne. Mestaruuden veisi lopulta pudotuspelien voittaja, eikä kansallisten sarjojen menestys olisi enää merkityksellisintä. Pääpointtina olisi luoda lajille kansainvälinen lippulaivatuote.

Nurminen pohti asiaa alkuun hiukan eri näkökulman kautta, vaikka sanoi idean olevan mielenkiintoinen. Hänen ajatuksissaan kyseessä olisi ollut Champions Cupin tyyppinen viritelmä, jossa pelejä olisi yritetty sovitella normaalien sarjojen aikatauluihin. Samalla Nurminen nosti myös ajatuksen esimerkiksi erilaisten tapahtumaotteluiden lisäämisestä maiden välillä kansainvälisillä kentillä.

Nurmisen mukaan suomalaisen ja ruotsalaisen joukkueen kohdatessa tarvittaisiin kunnolliset panokset, että niitä kannattaa järjestää. Esimerkiksi runkosarjan peleissä tällaista panosta ei ole riittämiin. Nurminen ei vaikuttanut pohtineen yhteistä suomalais-ruotsalaista huippusarjaa kovin realistisena vaihtoehtona, vaikka tulevaisuuden suhteen on hänen mukaansa hyvä pohtia erinäisiä vaihtoehtoja.

Itse asiasta toimitusjohtaja sanoi lopulta seuraavaa.

– Totta kai voitaisiin käydä vuoropuhelua mahdollisesta yhteistyöstä. Ruotsissa seurat hankkivat itselleen juuri myynti- ja markkinointioikeuden viideksi vuodeksi, joten siellä tilanne on erilainen kuin meillä. Tietysti pitäisi keskustella asiasta heidän ja myös liiton kanssa, Nurminen sanoitti.

Vaikka keskustelua käytäisiinkin näiden tahojen kanssa niin todennäköisesti ylikansallinen sarja olisi hiukan vähemmän liittovetoinen sarja kuin nykyiset. Taustalle tarvittaisiin vahva taloudellinen selkäranka myös seuroilta. Nurmisen kommenttien perusteella kansainvälistä jalansijaa haetaan Suomessa tällä hetkellä nimenomaan F-liigan kaupallisen kehittämisen kautta.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen