Liigat

ErVi:n kärkipakki Ahon kesäkuu kului sohvan pohjalla koronan kourissa: ”Kroppaan on jäänyt kova jälki”

18.07.
2020
Liigat

Tuomas Aho oli viime kaudella ErVi:n avainpelaajia. Kuva: Esa Takalo

Koronapandemian vaikutuksista seuroihin on puhuttu paljon. Kuinka tauti vaikuttaa sen sairastaneeseen liigapelaajaan? EräViikinkien Tuomas Aho kertoo siitä Pääkallon haastattelussa.

Aho sanoo saaneensa koronavirustartunnan pakkipariltaan ja nykyiseltä kämppäkaveriltaan Perttu Järviseltä. Järvisen perhepiirissä oli todettu tartunta, jonka jälkeen puolustaja suuntasi koronatestiin. Tulos oli positiivinen. Järvinen määrättiin kahden viikon, kämppäkaveri Aho kolmen viikon karanteeniin.

Pakkiparin kanssa samassa pienryhmässä harjoitelleet Jani Kukkola ja Lauri Kapanen taas jäivät pois maajoukkueleiriltä. Heille tauti ei kuitenkaan altistumisesta huolimatta tarttunut.

Järvinen sairasti taudin vähäisemmillä oireilla, mutta Aholla toukokuun lopulla tulleet oireet iskivät rajummin.

– Alkuun oli pientä flunssaa. Kun karanteenia oli kulunut noin viikko nousi kuume, kova kurkkukipu ja hengenahdistus. Lopulta kun oltiin oltu kaksi viikkoa kotona, niin positiivinen testitulos löytyi ja piti pysyä karanteenissa niin kauan kuin sairastaa, Aho sanoo ja jatkaa.

– Tiivistäen koko kesäkuu meni kuumeessa. Paljon oli muitakin oireita, mutta en edes muista niitä kaikkia.

Vahvan kauden ErVi:n takalinjoilla luutinut Aho kertoo pitkän sairastelun vaikuttaneen myös unen laatuun.

– Törkeä väsymys oli kokoajan. Kuukausi meni aika lailla sohvalla.

Ahon mukaan pahin oireilu on onneksi ohi. Kuumeilu on loppunut ja hän on päässyt harjoittelemaan kevyesti. Pienempiä oireita on kuitenkin edelleen.

– Kroppaan on jäänyt kova jälki. Väsymystä on edelleen ja unen laatu on huono. Nyt pystyy kuitenkin jo harjoittelemaan, eikä ole tullut takapakkeja. Elämä vaikuttaa taas aika paljon positiivisemmalta.

Heinäkuussa Aho aloitti omatoimisen harjoitellun. Ensin kerran viikossa, sitten useammin. Kunto on edelleen melko heikko, mutta menossa parempaan päin.

– Viime vuoden heinäkuussa tuntui, että on paremmassa kondiksessa kuin koskaan ja nyt ei olla lähelläkään. Mutta kun on päässyt treenaamaan niin huomaa, että seuraava kerta on aina edellistä helpompi.

26-vuotiaan puolustajan uran näkökulmasta maapallon väestöä ravistellut tauti tuli ikävään saumaan. Viime kaudeksi Kooveesta EräViikinkeihin vaihtanut Aho nousi sarjan kärkipuolustajien joukkoon. Helsinkiläisten ykköskentän alla luutinut pallollinen puolustaja summasi 9+14=23 pistettä ja kellotti mainion +28 teholukeman.

Aho sanoo, että kuukaudeksi sohvan pohjalle vieneen taudin sairastaminen harmittaa, mutta lisää, ettei tilanne jossittelemalla parane. Hänen mielestään tilanne olisi ollut huomattavasti tukalampi, jos tauti olisi iskenyt vuosi sitten.

– Nyt olen ympäristössä, jossa olen osoittanut pärjääväni ja, jossa muhun luotetaan. Selvää oli, että se nälkä kehittyä ja ottaa askeleita eteenpäin oli viime kauden jälkeen kova.

– Olen kuitenkin pyrkinyt kääntämään ajatuksia pidemmälle. Ei tämä ura voi yhteen ”kesäkuumeeseen” kaatua.

Lienee selvää, että kunnon romahduttanut tauti näkyy Ahon fyysisessä kunnossa myös syksyllä. Kun muut rakensivat kuntopohjaa kesäkuussa, makasi puolustaja voimattomana sohvan pohjalla. Aho tiedostaa haasteet, mutta sanoo, ettei koe mielekkääksi arvioida, kuinka merkittävästi sairastelu näkyy kauden alussa.

– Taudille on tuntunut olevan aika tyypillistä, että jokainen oireilee yksilöllisesti. Moni sairastaa oireettomana, osa makaa pitkään kuumeessa ja joiltakin se vie hengen.

– Onneksi on apuna valmentajia, joiden kanssa voi ottaa harjoittelun huomioon. Syksyllä tuskin olen niin herkässä kunnossa kuin ne jotka ovat terveenä treenanneet, mutta kova luotto on että ensi kaudesta tulee hyvä.

Tulevaa kautta Aho odottaa positiivisin mielin. Etenkin hän odottaa joukkueen pariin palaamista. Puolustaja ei ole nähnyt suurinta osaa joukkuekavereistaan maaliskuun jälkeen.

– Uskon ja toivon, että pystytään jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäätiin.

EräViikinkien runkosarja sujui vahvasti ja joukkue sijoittui kolmanneksi. Pudotuspeleissä joukkue oli kuitenkin ongelmissa SPV:n aggressiivisen karvauksen alla. Joukkueen akilleen kantapääksi tiedetty alakerran heikko pallollinen taito tuli karusti esiin, kun SPV siirtyi sarjassa kuskin paikalle kolmannessa ottelussa ennen kauden keskeyttämistä.

– Ei se ollut ainoa asia, jonka kanssa playoffeissa tuskailtiin. Muutenkaan ei saa jäädä liikaa kiinni runkosarjasijoituksiin. Tietyn pelin tietylle jengille häviämällä oltaisiin voitu olla alempana. Sijoilla 2.-8. olleet jengit oli kuitenkin tiivis nippu.

– Ei ole mikään automaatio, että ollaan nyt kotietujengi. Sen saavuttaminen vaatii pirusti hommia.

EDIT: Juttua korjattu Ahon harjoittelumäärien osalta. 18.7.2020, klo 14.25

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira