Liigat

Turkuun palannut Tino Salminen nauttii kolmoskentän isähahmon roolista: ”Ei mene kauaa, että maistetaan sitä kirkkainta”

26.07.
2020
Liigat

Tino Salminen palasi TPS-paitaan viime kaudeksi. Kuva: Anssi Koskinen

TPS:n viime vuosien siirtoikkunoita on leimannut etenkin paluumuutto. Yksi Turkuun palanneista on viime kaudella TPS-paidan jälleen päälleen pukenut Tino Salminen.

Puolustaja lähti aikanaan Classiciin hakemaan uusia haasteita ja menestystä. Hän palasi viiden vuoden Tampereen keikalta neljä kultamitalia muuttolaatikossa. Myös pelaajaprofiili muovautui oman pään luotettavaksi luudaksi.

Salminen sanoo Pääkallon haastattelussa paluun TPS:n maistuneen.

– Kiva oli palata tänne. Paljon oli tuttuja joukkueessa, kotikaupunki ja Turussa on muutenkin hyvä sählypöhinä päällä. Homma on mennyt Turussa paljon eteenpäin siitä, kun aikanaan lähdin. Hyvä täällä on sählynpelaajan olla, Salminen tuumaa.

Salmisen oma kausi sujui vaihtelevissa merkeissä. Kausi alkoi kakkospakkiparissa ja välillä hänet nähtiin ykkösketjun alla. Kauden keskeytyessä rooli oli kuitenkin vakiintunut kolmosvitjassa.

Turkulaispuolustaja sanoo omasta kaudesta löytyneen hyviäkin asioita, mutta myös paljon parannettavaa. Oman veronsa otti vaimon kanssa ostetun asunnon kattava remontointiurakka, jota puolustaja ahersi myyntitöiden ja pelihommien ohessa. Aika oli kortilla ja mies omien sanojensa mukaan ”luilla”.

– Ei se ihan nappikausi ollut, mutta kaikki huomioon ottaen meni ihan ok. Kun olen itse sellainen pukukoppipelaaja, joka panostaa enemmän joukkueen menestykseen kuin pisteisiin, niin harmittaa, että ei päästy sitä menestystä sitten jahtaamaan.

Salminen sanoo oman roolin muotoutuneen lopulta varsin samanlaiseksi, mitä se oli aiemmilla kausilla Tampereella.

– Samanlaiseen rooliin kolmoskentän isähahmoksi (Janne) Kainulainen on iskenyt TPS:ssä. Classicissa kaitsin monta vuotta nuoria poikia ja sammuttelin tulipaloja. Nyt on Turussa sama isukki-Salminen, joviaalina persoonana tunnettu turkulaispuolustaja heittää.

Oman lisämausteensa Salmisen kauteen toi pakkipari. 27-vuotias puolustaja luuti valtaosan kaudesta neljä vuotta nuoremman pikkuveljensä Tonin kanssa. Veljen kanssa pelaaminen oli Salmisen mieleen.

– Pikkuveli on kehittynyt paljon, hän oli erittäin hyvä pakkipari. Olin positiivisesti yllättänyt, vaikka osasin aavistella, että meidät laitetaan pariksi. Olihan se mukavaa, kun vieressä ei ollut pelkkä pakkipari vaan oma veli.

Kysyttäessä vanhemmalta Salmiselta, kumpi veljeksistä on parempi, hän vastaa naurahtaen isoveljen olevan vielä edellä.

– Toivottavasti pikkuveljestä tulee vielä joskus parempi.

Monipuolisempi TPS

Salmisen tapaan myös TPS:n viime kausi sujui vaihtelevissa merkeissä. Edelliskauden finaalijoukkue avasi kauden kolmen ottelun tappioputkella, mutta sai korjattua kurssia kauden edetessä. Keväällä TPS oli jo vahvassa vireessä ja johti puolivälieräsarjaa Nokian KrP:tä vastaan puhtaasti 3–0.

Osittain syksyn notkahdusta selittää pyrkimys uudistaa pelitapaa. TPS nousi liigan pohjamudista aina finaalin asti kulmakivenään tiivis viisikkopuolustaminen. Pallollinen peli jäi kuitenkin varsin kaavamaiseksi ja kulmikkaaksi. TPS:n peleissä verkko heilui kummassakin päässä varsin maltillisesti.

Salminen kehuu päävalmentaja Janne Kainulaista, jonka kanssa hän ehti myös pelata yhden kauden samassa joukkueessa liigauransa debyyttikaudella 2010-11. Pelaajaurallaan Kainulainen tuli tunnetuksi letkeänä huumoriveikkona, mutta nykyisen TPS-luotsin valmennusotteesta huokuu Salmisen mukaan ammattimaisuus. Muun muassa videoklipit ja yksilöpalautteet ovat huolella valmisteltuja ja laadukkaita.

– Kyllähän Tepsi on koko ajan monipuolistanut pelaamista ja Kainulainen toi paljon uusia hyviä juttuja. Niitä koitettiin ajaa sisään ja ajetaan jatkossakin.

– Pääpaino on kuitenkin se, että ollaan vahva ja hyvin puolustava joukkue. Mutta ollaan pyritty monipuolistumaan ja saamaan sitä kautta hyökkäävämpää Tepsiä.

Tulevaan kauteen lähes 300 liigapelin konkari lähtee hyvillä fiiliksillä. Salmisen mukaan joukkue on kovassa kunnossa.

– Pieni oto-jakso oli, mutta muuten ollaan vedetty koko kesä pienryhmissä. Testit ainakin osoitti, että tulokset ovat kehittyneet ja ukot on iskussa.

TPS:n vähäisen vaihtuvuuden Salminen näkee hyvänä asiana.

– Viime kaudella, kun tulin uuteen jengiin ja pelityyli oli vähän eri kuin Classicissa, niin kausi meni osittain siihen, että sopeutui tähän paikalliseen kulttuuriin. Nyt kun on tutut pelikaverit, on koko joukkueelle hyvä, että vaihtuvuus on ollut pientä.

TPS:n kuten muunkin haastajajoukon horisontissa näkyy kuitenkin yksi selkä: Classic. Neljä mestaruutta tamperelaisten riveissä voittanut Salminen näkee nykyisessä TPS:ssä paljon samaa, mitä aikanaan Classicissa.

– Toimintakulttuuri on siellä urheilullinen. Sähly on ihan ykkösjuttu ja muut tulee sen jälkeen. Classicissa on hyviä pelaajia ja he ovat erittäin motivoituneita, mutta kun on nähnyt TPS:n toimintaa, niin täällä on paljon samaa. Kun jatketaan samaan malliin, niin ei mene kauaa, että maistetaan sitä kirkkainta.

Entä mitä suvereenisti Salibandyliigaa hallinneen Classicin kaataminen sitten Salmisen mielestä vaatisi?

– Classic on totta kai ennakkosuosikki, mutta pleijarisarjassa voi tapahtua mitä vaan. En näe mitään ongelmaa siinä, etteikö pystyttäisi heitä voittamaan.

– Se vaatisi vähän parempaa viimeistelyä, mitä TPS:ltä on yleensä totuttu näkemään, monipuolisempaa pallollista peliä ja tietysti loistavaa maalivahti- ja puolustuspeliä.

Haastattelun lopuksi Salmiselta on vielä kysyttävä turkulaisten poikkeuksellisen suuresta rakkaudesta kotiseutua kohtaan. Yleisesti ottaen kaikkien turkulaisten mielestä Turku on maailman paras paikka.

– Kaikki, ketkä ovat Turussa käyneet, pystyy sen varmasti myöntämään. Mutta onhan tämä hienoin kaupunki ja ihmiset mukavia. Käydään vähän kattelees muualla ja lopuksi sitten palataan tänne kauneimpaan, Salminen päättää.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira