Juniorit

ErVi menetti 20 tuntia kaupungin salivuoroja – suurimpia häviäjiä ovat lapset, joilta menee harrastus, sanoo toiminnanjohtaja Oksanen

17.08.
2020
Juniorit

Menetetyt salivuorot osuvat kipeimmin ErVi:n harrastetoimintaan. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen kertoo Pääkallolle, minkälaisia haasteita Helsingin kaupungin päätös perua salivuorot usealta koululta aiheuttaa helsinkiläisseuralle.

Helsingin kaupunki heitti märän rätin urheiluseurojen kasvoille perjantai-iltana. Kaupunki lähetti sähköpostin kello 20.30, jossa se kertoi peruvansa salivuorot tulevan syksyn ja ensi kevään ajalta kaikkiaan 39 koulun tiloista. Koulutuksen ja kasvatuksen toimiala tarvitsee tiloja opetuskäyttöön koronaepidemian takia. Asiasta uutisoi muun muassa Yle.

Oksanen kertoo ErVi:n menettäneen vuoroja 20 tunnin edestä viikkotasolla. Määrä on iso ja osuu ennen kaikkea harrastetoimintaan.

– Harrastetoiminnan ryhmät aloittavat syyskuun alussa. Ilmoittautuminen on ollut käynnissä pitkin kesää, joten kyllä tämä isona pommina tuli. Monille perheille on tärkeää, että harrastetoiminta on lähellä kotia. Siksi vuorojen korvaaminen on haastavaa. Ei näitä vuoroja voi viedä esimerkiksi Mosahalliin tai Campoon jos ne ovat eri alueilla, Oksanen sanoo.

– Jos ei saada korvaavia, niin yksittäiset jäsenet hakeutuvat muille alueille. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että moni jää kokonaan pois.

Oksasen arvioi vuorojen perumisen koskevan noin 150-200 ErVi:n jäsentä. Jos korvaavia ratkaisuja ei löydetä, tulee tilanne näkymään jäsenmäärässä. Oksanen painottaa, että enemmän häntä kuitenkin harmittaa lasten puolesta.

– Ne, ketkä tässä eniten häviää, ovat lapset ja perheet, jotka menettävät harrastuksen. Tässä eletään koronan takia muutenkin epävarmaa aikaa, jos vanhemmat toteaa, että lapsi jää kotiin, niin hän menettää harrastuksen. Kaikilla alueilla ei välttämättä ole muutakaan lajia tarjolla tai ryhmät ovat täynnä.

EräViikinkien toimistolla on kääritty hihat ja ryhdytty miettimään tapoja pehmentää menetettyjen tuntien aiheuttamaa iskua. Vajaata viikkoa aiemmin vuoroja meni kahdelta koululta, kun kaupunki perui kaikkiaan neljän koulun salivuorot. Kaikki koulut olivat ruotsinkielisiä.

– Jotenkin ajattelin – ehkä liian hyväuskoisesti – että näissä kouluissa olisi eri tilanne. Muutamiin tunteihin meillä oli suunnitelma, mutta en osannut ajatella, että tämmöinen pommi tulee. Meilläkin se moninkertaisti haasteen.

Oksasen mukaan seura on laatinut suunnitelman. Uudelleenjärjestelyillä pystyy paikkaamaan jonkin verran menetettyjä vuoroja. Käytännössä tämä tarkoittaa vuorojen lyhentämistä ja ryhmien yhdistelemistä. Uusia vuoroja on myös anottu, mutta niiden saaminen on hämärän peitossa.

– Kävin kaupungin julkisesta järjestelmästä läpi ne koulut, joissa vuoroja ei ole peruttu ja tein anomukset sopivilta alueilta. Jos esimerkiksi Käpylästä lähti vuoroja, niin katsoin läpi lähialueen koulut. Sehän on täysin kaupungista kiinni, saadaanko vuoroja. Siellä on kuitenkin kymmeniä seuroja ja lajeja apajilla. Vaikeaa voi olla.

Teknisesti ottaen Helsingin kaupunki menetteli ehtojensa mukaan. Kouluilla on mahdollisuus perua vuorot ja ottaa ne omaan käyttöön. Seuroja tämä ei kuitenkaan lohduta. Oksanen sanoo olleensa pettynyt kaupungin menettelytapaan ja etenkin siihen, ettei massiivisista perumisista annettu minkäänlaista ennakkovaroitusta.

– Tapa, jolla ilmoitus tulee perjantai-iltana myöhään kaksi viikkoa ennen vuorojen alkua, oli olosuhteet huomioon ottaen tyrmistyttävä. Noin iso määrä kouluja, satoja tunteja eri seuroilta ja siellä on seuroja, joilla on paljon kouluvuoroja. Muun muassa koripallon puolella.

– Ei siinä aiemmassakaan perumisessa varoitettu, että näitä on tulossa lisää. Olisi pitänyt tulla varoitusviesti. Oltaisiin voitu ruveta tekemään seuran sisäisiä toimia. Jossain kohtaanhan se on kuitenkin tiedetty, että tämmöinen linjaus tulee, että koulut tarvitsevat tiloja omaan käyttöön.

Kaupungin lähettämässä sähköpostiviestissä Oksanen kiinnitti huomiota myös epämääräisiin sanamuotoihin.

– Jäi pelko, että oliko tässä kaikki vai tuleeko vielä lisää ensi viikolla. Ylenkin jutussa seuraihminen sanoi, että seurat joille jäi vuoroja, joutuvat vielä pelkäämään, lähteekö niitä lisää. Se olisi kova isku toiminnalle.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira