Divarit

Syöpä keskeytti Ari-Pekka Harjun salibandykauden: ”Yhteisöstä on ollut todella iso apu”

06.08.
2020
Divarit

Ari-Pekka Harju kertoo Facebook-sivullaan Elämä ja syöpä kamppailustaan syövän kanssa. Kuva: Ari-Pekka Harju

Seinäjokelainen Ari-Pekka Harju, 56, on ehtinyt vaikuttaa salibandyn pohjalaisessa tuomaritoiminnassa jo kymmenen vuotta. Paikallisesti voidaan puhua pitkän linjan tekijästä, jos mukaan lasketaan muut lajin parissa tehdyt toimet.

Alasarjoissa (kolmosdivari korkein taso) ja junioreissa tuomioita jakava Harju kertoo, että hänen taustansa on vahvasti jalkapallossa ja jääkiekossa, joita molempia lajeja hän on myös pelannut sekä tuomaroinut.

Salibandya Harju ei ole koskaan itse pelannut ja on omien sanojensa mukaan myöhäisherännyt salibandyintoilija. Harju on toiminut aikoinaan SPV:n taustoilla otteluiden videokuvaajana ja muutakin kokemusta löytyy salibandyn parista.

Harjun elämä mullistui viime vuoden marraskuussa, kun hän sai tietää sairastavansa nielusyöpää. Se tarkoitti samalla, että kausi 2019-2020 keskeytyi alkuvuodesta 2020 syöpähoitojen vuoksi.

– Toivoisin, että pääsisi taas täysillä mukaan tuomarointiin. Se on älyttömän hyvä harrastus, Harju kertoo puhelimen välityksellä.

Harju kertoo yrittäneensä tuomita otteluita alkuvuodesta, mutta hänen mukaansa ”siitä ei tullut mitään”. Toisaalta kausi päättyi aivan kaikkien osalta jo viimeistään maaliskuussa koronaviruspandemian vuoksi.

Harju on liikuttunut on siitä miten pohjalainen salibandy-yhteisö ja muut ihmiset ovat suhtautuneet hänen syöpädiagnoosiinsa.

– Yhteisöstä on ollut todella iso apu. Tsemppiä olen saanut monelta suunnalta ja positiivista tukeakin. Muistan erityisesti ystävänpäivän, jolloin sain paljon hienoja viestejä ja jopa kortteja joukkueilta. Se kertoo siitä, että vaikka kentällä voidaan olla eri mieltä niin kentän ulkopuolella ollaan kavereita.

Aktiivisia auttajia kaivataan syöpäyhdistystoimintaan

Harju kertoo, että hän tuntee useita ihmisiä, jotka ovat sairastuneet syöpään ja siitä selvinneet. Sen vuoksi hän haluaa painottaa, että syöpää ei itsessään tarvitse säikähtää.

Tällä hetkellä Harjun oma tila on hyvä, sillä alkuvuoden hoitojen vuoksi aktiivisia syöpäsoluja ei ole. Sairastumisen myötä syöpäyhdistyksen toiminta on tullut Harjulle tutuksi.

– Aktiivisia kaivattaisiin mukaan toimintaan, sillä suuri osa syöpäyhdistykseen kuuluvista on 80-90-vuotiaita esimerkiksi Seinäjoen alueella. Syöpä kuitenkin koskettaa ihmisiä vauvasta vaariin, Harju muistuttaa.

Aiheeseen liittyen Harjun avulla paikallinen syöpäyhdistys on järjestämässä hyväntekeväisyysottelun elokuun lopussa. Ottelun avulla pyritään lisäämään tietoisuutta sekä keskustelua syövästä, ja keräämään varoja yhdistystoimintaan.

– Tämä on melko tuore idea. Vastakkain pelaavat Seinäjoen joukkue sekä muun Suomen joukkue. Paikallisjoukkueen kokoavat SPV:n Tommy Koponen sekä Nurmon Jymyn Jarmo Eteläaho. Muun Suomen joukkueen kokoavat salibandypersoona Arto Vehkapuru sekä valmentaja Harry Virtanen, Harju kertoo ja lupaa että kentällä nähdään kovat joukkueet.

”Toivottavasti MM-kisat pelattaisiin”

Siinä missä koko maapallo elää hyvin epävarmoja aikoja koronaviruksen ikeessä, on Harjun tilanne syövän kanssa sitäkin epävarmempi. Syövästä voi toki parantua lopullisestikin, mutta monesti hyvissäkin tilanteissa taudin uhka leijuu pitkään, jollei koko loppuiän ajan.

Harjun oma motto kertoo miehen elämänaseenteesta paljon.

– Syövän takia ei kannata harrastuksiaan lopettaa, Harju vakuuttaa.

Hänelle tuomarointi on ollut eräänlainen henkireikä. Harju kertoo tuominneensa jo joitain junioriotteluita kesällä. Syksyn pelien suhteen oman tuomariuran jatko on arvoitus, vaikka kiinnostusta piisaisikin. Joka tapauksessa koko kauden yllä leijuu edelleen kysymysmerkkejä.

Viimeisen vuoden aikana kovia kokeneella miehellä on ainakin yksi toive loppuvuoden suhteen.

– Toivottavasti MM-kotikisat pelattaisiin niin pääsisin paikan päälle katsomaan niitä, elämässään eteenpäin katsova Harju linjaa.

Ari-Pekka Harjun elämää syövän kanssa voi seurata Elämä ja syöpä -Facebook-sivun kautta.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen