Liigat

Alaluusua hakee läpimurtoa kirkkaissa valoissa: ”Onhan sitä liigaan lähtemistä tullut tuossa jokunen vuosi mietittyä”

16.09.
2020
Liigat

Samuli Alaluusua kertoi mietteitään Pääkallolle liigadebyytin alla. Kuva: Joni Winsten/Safelight Oy

Joskus maan alta ulos pääseminen avaa ihan uusia mahdollisuuksia. Kirkkonummi Rangersin maan alaisessa kotiluolassa, niin sanotussa ”Pommarissa”, hyvin tutkan ulkopuolella pysynyt palloilulajien monilahjakkuus Samuli Alaluusua, 24, hakee nyt läpimurtoa liigakentille Indiansin riveissä. Takana on kaksi pääsarjakautta Divarissa kovin tehoin (52 ottelua, 37+64=101).

Viime kausi katkesi kesken pudotuspelien. Dynaamisuudellaan pelejä välillä jopa omin käsin Rangersille voittanut Alaluusua harmittelee oman kylän joukkueen puolesta.

– Jäi kyllä katkera fiilis. Olisi ollut joukkueella vielä paljon annettavaa, mutta tietysti terveys edellä mennään näissä. Henkilökohtaisesti kausi oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka vähän enemmän itseltä olisin odottanut, Divarin pistepörssin kolmonen sanoo Pääkallon haastattelussa.

Ottajia liigasta olisi varmasti ollut jo ensimmäisen divarikauden jälkeen, jos ei aikaisemmin. A-junioreissa ja kakkosdivarissa jälki oli erittäin tuhoisaa. Kakkosdivarin Etelä-Suomen 1. lohkossa Alaluusua nakutteli 90 pistettä kaudella 2017-2018. Rangers nousi tuolloin Divariin.

– Onhan sitä liigaan lähtemistä on tullut tuossa jokunen vuosi mietittyä, mutta Kirkkonummelle on ollut helppo jäädä. Täällä on ihmisen hyvä olla ja onhan Kirkkonummi vetävä paikka. Asun edelleen täällä, Alaluusua vastaa kysytteässä, miksi hän siirtyi vasta nyt liigakaukaloihin.

Sähkömiehenä työskentelevä Alaluusua sai viime kaudella tarjouksen, johon hyökkääjä päätti tarttua.

– Viime kaudella ennen runkosarjan loppua saatiin keskustelut loppuun Indiansin kanssa ja tehtiin sopimus. Teppo Salo lähti sinne vuotta aiemmin ja olin kuullut häneltä pelkkää positiivista. Halusin myös joukkueeseen, jolla on mahdollisuus taistella siitä ihan kirkkaimmasta.

Kirkkonummelta naapurikaupunki Espooseen matkaava Alaluusua on huomannut pääsarjojen välisen eron jo ennen ensimmäistäkään liigaottelua.

– Yllättävän iso ero on pelillisesti etenkin liigan kärjen ja divarin välillä. Pitää opetella enemmän puolustuspeliä ja ottaa muutamia mansikoitakin, siihen pitää keskittyä. Laukausta pyrin käyttämään paljon, se on vahvuuteni. Haluan myös pystyä pelaamaan samanlaista pallollista peliä kuin Divarissakin.

Tulevalle kaudelle Alaluusuan tavoite on selkeä. Pidemmän tähtäimen suunnitelmia kirkkonummelainen ei ole niinkään pohtinut.

– Ensi kaudesta olen ajatellut siten, että haluan päästä mahdollisimman paljon pelaamaan ja onnistua niin, että olisin ihan siinä ykkösnyrkissä tiukoissa paikoissa.

– Ei tässä sen kummempia uratavoitteita ole, kunhan pääsisi pelaamaan mahdollisimman kauan terveenä. Ehkä se Suomen mestaruus on sellainen mitä tavoittelee.

Sähkötöiden ja salibandyn lisäksi palloilullisesti lahjakas Alaluusua käyttää kesäisin paljon aikaa tennikseen, joka on myös salibandyn pelaajalle erinomainen treenimuoto. Salibandy on kuitenkin vienyt sydämen.

– Ehkä tietyllä tapaa olen monilahjakkuus palloilulajeissa. Isä on kaikessa hyvä, tai niin se ainakin sanoo, eli sieltä se tulee. Tennistä pelaan kesäisin tosi paljon ja vähän talvellakin. Pyrin aina pääsemään Hangossa järjestettävään turnaukseen. Tänä kesänä pääsin B-sarjan finaaliin, joka on periaatteessa kakkostaso tenniksessä, mutta siellä ei enää riittänyt.

– Jokin siinä salibandyssä vie miestä, siitä on tullut jo tietynlainen rutiini arkeen. Se vie ajatukset pois töistä. Samalla pääsee tekemään kavereiden kanssa mielekästä puuhaa ja laittamaan aivot narikkaan.

Entä, missä menee Samuli Alaluusuan potentiaali?

– Tosi vaikea kysymys, en osaa sanoa yhtään. Olisi siistiä joku päivä kokeilla sitä potentiaalia ja tehdä tätä täysipäiväisesti, Alaluusua vastaa.

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46