Divarit

BeeCee on aloittanut kautensa vahvasti – ”Turku ansaitsisi myös miesten puolelle kaksi liigaseuraa”

25.09.
2020
Divarit

Miikka Sokka (oik.) johdatti 2+3 tehoillaan FBC Turun kolmanteen perättäiseen voittoon. Kuva: Anssi Koskinen

FBC Turku on avannut kautensa vakuuttavasti, kun kolmesta ottelusta on yhtä monta voittoa. BeeCeen päävalmentaja Santeri Raatarila ja hyökkääjä Miikka Sokka kertovat Turun kakkosseuran meiningeistä.

Turkulaisten kausi alkoi kolmella ottelulla viiteen päivään. Sarjanousija Hawks kaatui lauantaina Kupittaalla 6-4 ja Karhut seuraavana päivänä porissa 3-5. Keskiviikon ottelu Turussa SB Vantaata vastaan repsahti turkulaisille selvästi numeroin 13-7.

Jatkuvuuden turvin hyvin jalostettu organisoitu pallollinen pelitapa herätti päävalmentaja Raatarilassa tyytyväisyyttä.

– Tuloksellisesti pitää olla tosi tyytyväinen, kolme voittoa kolmesta pelistä on hieno suoritus. Ennen kaikkea lämmittää se, että olemme pystyneet pelaamaan todella tasapainosia pelejä, poislukien SB Vantaata vastaan pelattu viimeinen erä. Ehkä se meni väsymyksen piikkiin, mutta en itse haluaisi sanoa niin. Yhdeksästä erästä kahdeksan pelattiin todella hyvin ja se on kova suoritus viiteen päivään.

– Se mistä tämä kumpuaa, niin on se, että meillä on jatkuvuus ollut todella hyvää. Aina ennen kauden alkua hirveästi mietitään, että keitä kukin hankkii ja minkänimisiä pelaajia. Oleellinen kysymys tässä lajissa ei ole yleensä se, että ketkä hankitaan vaan se, että ketkä jäävät.

– Meille tuli pari todella hyvää vahvistusta, mutta alleviivaan sitä, että meidän jatkuvuus on ollut todella hyvää ja siksi ollaan pystytty esittämään heti kypsiä otteita. Pre season oli kaikille joukkueille tänä vuonna erilainen, kuin mitä yleensä ja me käytettiin se aika hyvin hyödyksi. Pelataan tosi tasapainosesti ja yhtenäisesti ja se tarkoittaa sitä, ettei vastustaja saa liikaa ylivoimahyökkäyksiä, Raatarila ruotii.

Pikku hiljaa eteenpäin

BeeCee nousi vuonna 2013 takaisin Divariin, mutta ei pystynyt säilyttämään sarjapaikkaansa. Kakkosdivariaikoina Suomen Cupissa pääsarjaseuroja kiusannut ryhmä palasi viimeksi Divariin keväällä 2016 ja nyt on siis alkamassa viides perättäinen kausi pääsarjoissa. Seura teki jo kakkosdivariaikoina hyvää työtä taustoilla ja se onkin ollut Turun kakkosseuran ylpeydenaihe. Seuraava luonnollinen jatkumo on tietysti menestyminen pelikentillä entistä paremmin.

– Ei olla mitään tiettyä tavoitetta lyöty, mutta kaikki toiminta tähtää siihen, että voitettaisiin jokaikinen peli. Viime kausi oli seurahistorian paras nykymuotoisessa Divarissa, tuli runkosarjan paras sijoitus ja ensimmäinen pudotuspelisarjan voitto. Tuloskäyrä näyttää ylöspäin ja sitähän se käytännössä meinaa, että jos jokainen peli lähdetään voittamaan niin se liiganousu siellä lopussa häämöttäisi.

– Yleisesti BeeCee on todella hyvin hoidettu seura. Taustoilla on hyviä ihmisiä, jotka ovat tehneet jo pitkään hyvää työtä. Kaikki merkit olisivat kohdillaan siihen, että pystyisimme rakentamaan kestävälle pohjalle myös tätä kilpaurheilupuolta, Raatarila pohtii.

Pääluotsi näkee juuri taustojen vahvuuden myös urheilullisen menestyksen takeena.

– Jos mietitään pitkällä aikavälillä, niin BeeCee on ollut todella hyvin hoidettu kakkosdivari- ja divariseura. Urheilullinen menestys on tullut aika nopeastikin, mutta poikkeuksena moneen muuhun seuraan, taustat ovat olleet todella hyvällä pohjalla, ja nyt keihäänkärkenä myös urheilullinen menestys on noussut tässä parin kauden aikana. Tässä on hyvin terve pohja lähteä rakentamaan ja siitä iso kiitos kuuluu ihmisille seuran taustoilla, jotka ovat tehneet pitkään ja fiksusti töitä seuran eteen.

Raatarila antaa hieman kritiikkiä nykyiselle sarjasysteemille, jossa Divarin finaalit voittanut joukkue nousee suoraan liigaan, eikä siis joudu voittamaan liigajoukkuetta. BeeCeen ideologiaan kuuluu vahva pallokontrollipeli ja rivien välistä onkin luettavissa, ettei liiganousua tavoitella vain nousujuhlien takia, vaan BeeCee haluaa tehdä pitkäjänteisesti töitä pärjätäkseen joskus korkeimmallakin sarjatasolla.

Moni Divarin voittanut joukkue tippuu hyvinkin nopeasti takaisiin Divariin.

– Niin kuin kaikki laji-ihmiset tietävät, niin nouseminen tällä Divarin pudotuspelisysteemillä ei ole ehkä se kaikista urheilullisin vaihtoehto ja siksi näenkin, että se pohjatyö pitää olla tehtynä jo Divarissa, jos aikoo liigassa pystyä tuottamaan jotain. Pelkkä puolustaminen ei enää liigatasolla riitä, vaan myös pallolla pitää osata pelata.

– Divari on todella hieno sarja, mutta kyllä se oikein nouseminen on todella vaikeaa, koska silloin pitäisi pystyä saamaan aikaan organisoitua hyökkäyspeliä liigajoukkuetta vastaan ja sitä on todella vaikea yhdessä kesässä lähteä opettelemaan. Siksi nousevan seuran pitää olla jo käytännössä Divarissa liigaseura, ja sitten vaan pompsahtaa luonnollisesti liigatasolle, Raatarila linjaa.

Naisten F-Liigaa NLA-lohkossa pelaava FBC Loisto yhdistyi vuonna 2014 FBC Turun kanssa ja vääntää derbypelejä TPS:n kanssa. Miesten puolella TPS on noussut viime vuosina liigan finaalijoukkueeksi ja FBC Turun toimistolla haaveillaan derbyistä myös miesten puolella.

– Ehdottomasti koen niin, että Turku ansaitsisi myös miesten puolelle kaksi liigaseuraa. Tietysti pyritään tekemään asiat niin, että se jossain kohtaa realisoituisi. Molemmat seurat, TPS ja BeeCee tietyllä tapaa varmasti toivoisi sitä, että näitä elämyksiä ja derbyjä saataisiin myös miesten puolelle. Ennen kauden alkua meillä oli todella hieno derbypeli ja olisihan se kiva pelata myös vastakkain pisteistä sarjassa. Alueena tänne kyllä mahtuisi ja kaikki saumat siihen olisi. Se toisi varmasti sellaista hyvää kipinää ja puskettaisiin molempia eteenpäin. Se on haave ja nyt tehdään hommia sen eteen, että se jossain kohtaa realisoituisi, Raatarila tuumii.

Sokka on jälleen kovassa iskussa

Joukkueen tähtihyökkääjä Miikka Sokka on aloittanut joukkueen tavoin kautensa loistavasti. Kolmeen ensimmäiseen peliin on syntynyt tehot 4+4, joilla irtoaa koko sarjan pistepörssin kärkipaikka.

– Aivan erinomainen startti kauteen. Voitettiin kaikki kolme ottelua tyylikkäästi, joten ei ole varaa valittaa. Joukkueen tavoite on runkosarjassa top-4 sijoitus, kotietu playoffeihin ja sen myötä sitten toivottavasti päätyyn saakka, Sokka kommentoi.

Sokka on pelannut myös menestyksekkäästi liigakaukaloissa (121 ottelua, 62+51=113). Kaukalon ulkopuoliset asiat määrittelevät ainakin tässä vaiheessa peliuraa.

– Henkilökohtaisesti en ole asettanut mitään tiettyjä tavoitteita itselleni. Aikalailla rutiinilla mennään ja peli kerrallaan yritän auttaa parhaani mukaan joukkuetta. Oma peliura on jo useamman vuoden ajan edennyt pitkälti yhden vuoden sykleissä, joten tulevaisuutta en lähde kauheasti spekuloimaan näin aikaisessa vaiheessa.

– Siviilipuolen asiat sanelee auttamatta vuosi vuodelta enemmän sitä, miten paljon pelihommiin on mahdollista satsata. Ensi kausi on senkin takia vielä täysin mysteeri, koska saan todennäköisesti opintoni valmiiksi ensi keväänä, Sokka sanoittaa oman peliuran jatkoa, ja mahdollista paluuta liigaan.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46