F-liigan toimitusjohtaja kommentoi Super Cupin siirtoa ja syksyn haasteita: ”Urheilijat malttaisivat olla käymättä iltapaikoissa ja huolehtisivat siitä, ettei turhia altistumisia tulisi”

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen ojensa Classicin Sami Johanssonille kuukauden pelaajan palkinnon viime syksynä Ideaparkissa. Kuva. Esa Takalo

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen ojensa Classicin Sami Johanssonille kuukauden pelaajan palkinnon viime syksynä Ideaparkissa. Kuva. Esa Takalo

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sanoo Super Cupia järjestäneen Saimaa Stadiumin saaneen terveysviranomaisilta tapahtuman siirtoon johtaneen ohjeistuksen vasta keskiviikkoiltana.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä (Essote) antoi jo tiistaina suosituksen, jossa ohjeistettiin järjestämään kaikki kokoukset etänä viikon ajan.

Nurmisen mukaan Super Cupia ei olisi järjestetty suositusten vastaisesti. Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Antti Kalliomaa kävi aiemmin keskustelua Mikkelin kaupungin ja Essoten kanssa.

– Aikaisemmat viestit olivat olleet sen suuntaisia, että ne eivät aiheuttaneet paineita tapahtuman järjestämiseen. Eilen ilmaantui lisää altistumisketjuja ja järjestäjäosapuoli sai alkuillasta Essotelta kirjallisen ilmoituksen, jossa suositeltiin rajoittamaan urheilutapahtumien järjestämistä Mikkelin koronapandemian aiheuttaman tilanteen johdosta, Nurminen kommentoi Pääkallolle.

Lempäälän Ideapark valikoitui uudeksi pelipaikaksi kahdesta syystä.

– Jos mietitään julkisia tiloja, missä salibandya yleensä pelataan, niin monessa paikassa oli liiton toimesta allokoituja sarjaotteluita. Tilojen saaminen näin lyhyellä tähtäimellä oli ongelmallista.

– Ideaparkissa on iso salibandytapahtuma sunnuntaina, joten Super Cup sopii tietysti oikein hyvin viikonlopun ohjelmaan.

F-liigan tiedotteessa kerrottiin Super Cupin otteluiden näkyvän Ruutu+ -palvelussa. Lähetys lähtee myös kansainväliseen levitykseen. Novasport näyttää ottelun Tsekissä ja Slovakiassa, IFF Youtubessa.

Lähetysmielessä Ideapark ei ole järin hyvä areena. Pelit täytyy kuvata kentän tasolta. Nurminen kuitenkin sanoo, että tässä vaiheessa tärkeämpää on saada itse pelit pelattua.

– Seuroja kun on kuunneltu, niin pelaajat haluavat pelata ja valmentajat valmentaa. Lähtökohta on se että pyritään järjestämään pelille otolliset olosuhteet ja sen jälkeen mietitään muita kysymyksiä.

Tulevat ottelut tehdään monikameratuotantoina. Muun muassa maalien takaa on tulossa kuvaa. Nurminen kuitenkin tiedostaa, ettei lähetysmahdollisuudet ole ahtaassa Ideaparkissa niin hyvät, mitä ne olisivat olleet Mikkelissä.

Nurminen penää vastuullisuutta pelaajilta

F-liigakausien alkuun on enää runsas viikko. Tänään torstaina tuli tieto, että SPV:n ja Happeen sekä LASB:n ja Steelersin väliset harjoitusottelut on peruttu.

– Jokaisen F-liigassa pelaavan seuraorganisaation täytyy olla varuillaan jos sattuu osumaan tämmöinen tilanne omaan kaupunkiin, Nurminen tuumaa kysyttäessä, miten kauden aikana toimittaisiin, jos Mikkelin tapainen epidemiatilanne osuisi johonkin F-liigakaupunkiin.

– Toivotaan pelaajilta vastuullista toimintaa. Liigassa pelaavat urheilijat malttaisivat olla käymättä iltapaikoissa ja huolehtisivat siitä, ettei turhia altistumisia tulisi.

Kautta on kuitenkin Nurmisen mukaan mahdollista jatkaa pidemmälle kevääseen, jos se jouduttaisiin epidemiatilanteen takia hetkellisesti keskeyttämään.

Haastattelun aikana F-liigan toimitusjohtaja kertoo liigan johtoryhmän kokoustavan perjantaina etäyhteyksien välityksellä. Yhtenä keskustelunaiheena on otteluohjelman mahdollinen viilaaminen MM-kisatauon poistuttua.

– Ei me voida määrätä joukkueita muuttamaan kertaalleen vahvistettua otteluohjemaa. Toivotaan kuitenkin, että seurat harkitsisivat siirtoja, esimerkiksi joulun ympärillä olevien pelien ja joidenkin tuplaviikonloppujen osalta.

Haasteena on kuitenkin se, että seurat ovat saattaneet jo tehdä suunnitelmia kisatauolle. Ei esimerkiksi ole mitenkään tavatonta, että pelaajille annetaan mahdollisuus pidempiin huilijaksoihin. Vallitsevan tautitilanteen puitteissa lomamatkat lienevät kuitenkin vielä buukkaamatta.

– F-liigan vinkkelistä ei tietenkään olisi toivottavaa, että peleistä tulisi viiden viikon tauko, Nurminen pohtii.