HUS antoi mielenkiintoisia lausuntoja harrastamisesta – Salibandyliitto vastaa: ”Nämä kommentit kuulostivat ristiriitaisilta”

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS piti perjantaina tiedotustilaisuuden koskien koronavirustilannetta HUSin alueella. Tilaisuus jätti muutamia kysymyksiä ilmaan harrastustoiminnan näkökulmasta.

Torstaina uutisoitiin, että koronavirustilanne on Uudenmaan alueella kiihtymisvaiheessa, ja sen vuoksi on syytä tehdä erinäisiä toimenpiteitä asian suhteen. Tilaisuus löytyy alla olevalta videolta ja siinä ovat äänessä johtavaylilääkäri Markku Mäkijärvi sekä apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Ruotsalainen esitteli ensin niin sanotusti madonlukuja, ja kertoi tartuntilanteen kehityksestä. Tällä hetkellä tartunnan saaneista 56 prosenttia on 20-39-vuotaita. Taudin kuriinsaamista hankaloittaa se, että tartunnan lähde tiedetään vain 16 % tapauksista.

– Olemme nyt muuttuneessa tilanteessa koronan leviämisen suhteen myös Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että viruksen voi saada tällä hetkellä mistä tahansa. Yksityistilaisuuksissa jopa puolet osallistuneista on saattanut sairastua, Ruotsalainen sanoitti.

Harrastustoiminta ja esimerkiksi baareissa ja yökerhoissa käynti nousi keskustelussa esille Mäkijärven lausunnoissa. Tämä johtuu siitä, että altistumistilanteita on sattunut juuri näissä instanseissa. Eniten altistumisia on tullut kuitenkin kouluissa (37 %). Altistumisesta ei voi vetää ihan täysin suoria yhtäläisyysmerkkejä tartuntamääriin.

– Myös ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa käymisen sekä harrastusten suhteen on syytä miettiä, ”jättäisinkö väliin tällä kertaa”, Mäkijärvi kommentoi.

Tilaisuudessa puhuttiin yksityistilaisuuksista ja todettiin, että tällä hetkellä asiantuntijat eivät suosittele yli 20 hengen yksityistilaisuuksia. Tästä ei kannata vetää johtopäätöksiä siitä, että yleisötilaisuuksien suhteen olisi tehty tai tekemässä minkään sortin linjauksia ainakaan vielä.

Muutenkin on hyvä muistaa, että kyse on HUSin omista kannoista, eikä esimerkiksi THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja tai AVI (Aluehallintovirasto) ole ainakaan toistaiseksi ottanut kantaa näillä linjoilla. HUS tietysti kommentoi lähtökohtaisesti vain oman sairaanhoitopiirinsä asioita. Lausunnot varsinkin harrastustoiminnan ja baarikäyntien välttämisestä nousivat kuitenkin monissa medioissa artikkeleiden kärkiaiheiksi.

Salibandyliitto seuraa tilannetta

Syyskuun alussa Salibandyliiton toiminnanjohtajana aloittanut Pekka Ilmivalta kertoi, että Salibandyliitossa on huomioitu HUSin lausunnot, mutta varsinaisia toimenpiteitä ei olla tekemässä niiden pohjalta.

HUS piti tänään tiedotustilaisuuden, missä se otti löyhästi kantaa harrastetoimintaan toteamalla, että nyt pitäisi harkita harrastuksista pidättäytymisestä. Minkälainen viesti tämä on Salibandyliiton mielestä?

– Tietysti kaikkia viranomaisten lausuntoja seurataan ja virallisia suosituksia noudatetaan. Nämä HUSin kommentit kuulostivat ristiriitaisilta suhteessa aiempiin lausuntoihin. Lähtökohtaisesti näiden asioiden pitäisi olla linjassa keskenään. Meillä lajin sisällä huolehditaan turvallisuudesta ja siihen on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Emme näe näitä kommentteja varsinaisina suosituksina, eikä yrityksenä esimerkiksi kokoontumisen rajoittamiseen. Se, että liikutaan ja harrastetaan on todella tärkeää tällaisena aikana. Tulkitsimme, että kyse on enemmän henkilökohtaisista näkemyksistä, eivätkä ne aiheuta toimenpiteitä meillä juuri nyt.

Mäkijärvi kommentoi tilaisuudessa, että ”Myös ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa käymisen sekä harrastusten suhteen on syytä miettiä, ”jättäisinkö väliin tällä kertaa”.

Mikä on Salibandyliiton kanta siihen, että baareissa käyminen ja harrastustoiminta rinnastetaan tällä tavalla?

– On se kova rinnastus. Muissa urheilulajeilla ja meillä on tehty paljon toimenpiteitä, joilla pyritään huolehtimaan hygienista, turvaväleistä ja yleisestä turvallisuudesta. Ei urheilutoimintaa voi rinnastaa baareissa istumiseen.

– Torstaina annoimme suosituksen käyttää kasvomaskeja salibandyotteluiden katsomoissa ja muissa hallin julkisissa tiloissa, Ilmivalta kertoo.

Miten vahingollisina näette tällaiset hiukan huolimattomat lausunnot lajin kannalta?

– Koronavirustilannehan on hankala ja ikävä, ja totta kai tästä käytiin taas keskustelua meillä liitossakin. On hyvä, että keskustellaankin ja että ihmiset ovat asioiden suhteen hereillä, sillä koronavirustilanne on mennyt huonompaan suuntaan syksyn edetessä.

– Viranomaisten antamat linjaukset pitää olla selkeitä ja linjakkaita. Vaikka maalaisjärjen käyttö on näissäkin asioissa sallittua, niiden pitäisi olla sellaisia missä on mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa, Ilmivalta linjaa.

Pääkallo.fi on tavoitellut HUSin viestintää kommentoimaan lausuntojaan. Haastattelupyyntöön on vastattu, mutta aikataulu on toistaiseksi auki.