Divarit

Myrskyjen jälkeen Porissa on poutasää – ”Tajuttiin, että ollaan aika paljon perässä fysiikkapuolella”

18.09.
2020
Divarit

Pekka Nylund sai pidettyä viime kauden rungon lähes muuttumattomana. Kuva: Juhani Järvenpää

Hissi vei Porin Karhut kaudeksi 2018-19 Salibandyliigaan, mutta toi heti seuraavaksi kaudeksi takaisin Divariin. Viime kauteen lähdettäessä porilaisjoukkue oli todella tukalassa tilanteessa. Pääsarjatason pelaajista oli pulaa ja tilanne näytti oganisaation jatkuvuuden kannalta pahalta.

Viime kauden ensimmäiseen vieraspeliin Jyväskylään Karhut sai kasaan 12 kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin kokoonpanon.

Kauden mittaan Karhut sai kuitenkin raavittua vanhoja runkopelaajia takaisin ja vältti toisen perättäisen putoamisen napattuaan 11. sijan.

– Liigakausi oli aika sekava. Lähdin vielä mukaan sillä ajatuksella, että sarjapaikka säilytettäisiin. Tiputtiin karsintojen kautta ja hävittiin divarijoukkueelle. Se oli monille Divarissa jo pitkään pelanneille kova isku ja moni oli sitä mieltä sen kauden jälkeen, että tämä oli tässä, Karhujen päävalmentaja Pekka Nylund sanoo Pääkallon haastattelussa.

– Pitkin viime kesää ja syksyä oltiin yhteydessä näihin vanhoihin pelaajiin ja jotenkin yritettiin myydä tätä juttua. Moni tuli takaisin, kun ei hävittykään ihan pystyyn jokaista peliä. Salosen Ville tuli neljän pelin jälkeen ja seitsemän muuta myöhemmin, Nylund kertaa viime kautta.

Nylundin historia porilaisjoukkueen peräsimessä on varsin vaiherikas. Nylund hyppäsi päävalmentajaksi kesken kauden 2017-18 ja nosti porilaiset Divarin peräpäästä aina liigaan asti. Liigakautensa Karhut avasi Mikko Lehden komennossa, mutta Nylund palasi penkin päähän Lehden jäätyä sivuun kesken kauden. Putoamisesta huolimatta Nylund jatkoi joukkueen peräsimessä viime kaudella.

Runkosarjaan päättyneen kauden jälkeen pajatso ei tyhjentynyt, vaan Karhut lähtee viikonloppuna alkavaan sesonkiin lähes samalla ryhmällä. Kokenut Matti Vapaniemi jäi sivuun, mutta Tomi Jerkku palasi LASBista.

Organisaatiotasolla on Nylundin mukaan käyty läpi realiteetteja ja esimerkiksi fysiikkavalmennukseen on panostettu. Porissa haetaan jatkuvuutta parantamalla urheilullista iskukykyä.

– Meillä on kaksi isoa ajatusta, jotka pitää laittaa kuntoon.

– Tajuttiin liigakauden jälkeen, että ollaan aika paljon perässä fysiikkapuolella ja meidän pitää harjoitella eri tavalla. Honkavuon Juha, joka touhuaa myös NHL-ammattilaisten kanssa, on tullut mukaan laittamaan pelaajia kuntoon.

– Toinen ajatus on se, että 10 000 euron pelaajabudjetilla ei pärjää. Ensiksi urheilullinen kilpailukyky pitää saada kovalle tasolle ja sitten parantaa esimerkiksi varainkeruuta. Pori ei ole mikään opiskelijakaupunki, joka houkuttelisi pelaajia. Meidän pitää pystyä tarjoamaan hyvä urheilullinen paketti.

Tulevaisuudessa Poriin halutaan taas liigajoukkue, mutta ei väkipakolla.

– Pystyttiin aikaisemmin olemaan se viisi tai kuusi vuotta Divarin kärkijoukkueita, joten liiganousun täytyy olla tavoitteena. Mitään pakottavaa tarvetta siihen ei ole. Liigassa pärjääminen vaatii kuitenkin isoja asioita organisaatiolta, sanoo Nylund.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46