Liigat

Pääkalloennakko: Juhlitaanko keväällä Auroralla vai Arkadiassa? – naisten A-liigassa on monen kerroksen väkeä

18.09.
2020
Liigat

PSS ja SB-Pro ovat kohdanneet viime vuosien pokaaliotteluissa. Kärkikaksikon ero haastajiin on vain kasvanut naisten F-liigassa. Kuva: Ville Vuorinen

Naisten F-liiga alkaa lauantaina. Pääkallo.fi arvioi tässä ylemmän tasolohkon eli A-lohkon voimasuhteet.

F-liigan alemmasta tasolohkosta eli B-lohkosta tulee erillinen ennakko.

Naisten F-liigan ylemmän tasolohkossa eli A-lohkossa pelaa kahdeksan joukkuetta. Runkosarja on kolminkertainen eli jokainen joukkue pelaa 21 ottelua.

Runkosarjan jälkeen A-lohkon sijoille 1.-3. sijoittuneet joukkueet pelaavat sijoitussarja A:ssa kaksinkertaisen sarjan keskenään, samoin runkosarjan sijoille 4.-6. sijoittuneet pelaavat sijoitussarja B:ssä. Sijoitussarjoissa pelataan kaksinkertainen sarja eli 4 ottelua/joukkue ja näissä ratkaistaan joukkueiden sijoitus ryhmän sisällä pudotuspeleihin lähdettäessä. Runkosarjassa saavutetut pisteet jäävät voimaan.

Playoffs -karsinnassa A-lohkon 7. ja 8. sijoittuneet joukkueet karsivat B-lohkon 1. ja 2. sijoittuneiden joukkueiden kanssa kahdesta viimeisestä paikasta playoffseihin sekä paikasta A-lohkoon kaudeksi 2021-22.

Puolivälierissä sijoitussarja A:n voittaja saa valita vastustajansa sijoitussarja B:n 2.-3. sijoittuneista sekä pudotuspelikarsintojen voittajista. Sijoitussarja A:n 2. sijoittunut saa valita vastustajansa valitsematta jääneistä, seuraavaksi sijoitussarja A:n 3. sijoittunut ja sijoitussarja B:n voittajalle jää vastustajaksi valitsematta jäänyt joukkue.

Lue lisää sarjajärjestelmästä F-liigan sivuilta.

Avausviikonlopun ohjelma:
19.09.2020 17:00 Tampere Areena Classic – EräViikingit Ruutu
19.09.2020 17:00 Leaf-Areena TPS – Koovee
19.09.2020 17:00 Kastelli SSRA – SB-Pro
19.09.2020 17:00 Sport Garden FBC Loisto – PSS

1. PSS, Porvoo

PSS on noussut viime vuosina suomalaisen naissalibandyn terävimpään kärkeen SB-Pron rinnalle, mutta kirkkaimmat mitalit ovat kiertäneet vielä toistaiseksi Porvoon Aurorahallia. Joukkue on kuitenkin tehnyt pitkäjänteisesti nousujohteista työtä. Pysyvyydestä kielii sekin, että Jukka Kouvalainen aloittaa jo kuudennen kautensa joukkueen päävalmentajana.

Kesällä PSS vahvistui. Paluumuuttaja Julia Turunen ja Milja-Maria Saarikoski tuovat lisää leveyttä jo entisestään erittäin vahvaan hyökkäykseen. On myös mielenkiintoista nähdä, millainen on sveitsiläisen Celine Stettlerin panos porvoolaisille pitkässä juoksussa. Ainakin Super Cupin esitys antoi vahvaa osviittaa osaamisesta.

Maajoukkuepuolustaja Inka Lampisen lähtö on puolestaan ehdottomasti menetys.

PSS:n ja SB-Pron kohtaamiset ovat ehdottomasti naisten F-liigan valopilkkuja jo runkosarjassa. PSS on joutunut taipumaan SB-Prolle finaaleissa 2019, Suomen cupin loppuottelussa viime kaudella ja nyt syyskuun Super cupin ottelussa. Nyt porvoolaisilla on kausi aikaa oppia voittamaan ratkaisuhetkillä.

Paperilla PSS on F-liigakauden ykkössuosikki.

Tähtipelaaja: Ella Sundström
Päävalmentaja: Jukka Kouvalainen

2. SB-Pro, Nurmijärvi

Viime kausina naissalibandyn pokaalit omaan kaappiinsa napanneen nurmijärveläisjoukkueen kesän siirtomarkkinoiden lopputulemaksi voidaan kirjata plusmiinus nolla.

Maajoukkuevahti Tiltu Siltanen jätti joukkueen, mutta jo aiemmin vastuuta tolppien välissä kantanut Ira Moilanen sai rinnalleen Juulia Katajan EräViikingeistä.

Puolustaja Silja Eskelisen lähtö kirpaisee, mutta vastaavasti Emma Itänen ja Aino Tuokkola ovat hyviä tulijoita.

SB-Prossa jatkaa vahva, kokenut runko, joka on tottunut voittamaan. Klaukkalan Arkadia-hallissa saadaan jalkeille kolme ratkaisukykyistä kentällistä, joka on isolle osalle F-liigan vastustajista täyttä myrkkyä.

SB-Pro erottautuu PSS:n kanssa selväksi kärkikaksikoksi, joka ratkaisee mestaruuden keväällä. Huippujoukkueet ovat keskenään erittäin tasaisia. Pro on saanut toistaiseksi itsensä ratkaisuotteluissa roihuun ja kyennyt kääntämään tiukat ottelut porvoolaisista voitoksi. Viekö sama liekki päätyyn asti vielä ensi keväänäkin?

Tähtipelaaja: Karoliina Kujala
Päävalmentaja: Aki Vilander

EräViikingit ja Koovee kärkkyvät kotietua pudotuspeleihin. Kuva: Juhani Järvenpää

3. Koovee, Tampere

Ero kärkikaksikkoon kasvoi kesän aikana entisestään, mutta kun myös muut joukkueet ympärillä ovat heikentyneet, Koovee on edelleen mukana mitalitaistelussa. Päävalmentaja Kari Lehtisalo on luotua joukkueelle toimivan ja hiotun pelitavan, joka auttaa, jos vain uudet pelaajat omaksuvat opit. On kuitenkin selvää, että tehokkuus kärsii, kun joukkueen kärkipään osaamista lähti niin paljon.

Koovee menetti paljon osaamista Ruotsiin, kun Sirius nappasi kerralla kolme tähteä. Mia Vallenius, Johanna Homi ja Tuulia Aho jättivät aukon, jonka paikkaamisessa nykyjoukkueella riittää työtä. Kapteeni Henna Tapanin mukana lähti johtajuutta.

Toisaalta aktiivisuus siirtomarkkinoilla myös palkittiin. Viime joulukuun MM-kisoissa nähty Suvi Hämäläinen on erittäin potentiaalinen maalintekijä, kunhan toipuu alkukaudella polvivammasta. Myös muun muassa Mila Mannisessa ja Kiia-Mari Avikaisessa piilee potentiaalia hyökkäyspäässä.

Liigan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Noora Laakso on tuki ja turva omassa päässä.

Tähtipelaaja: Noora Laakso
Päävalmentaja: Kari Lehtisalo

4. EräViikingit, Helsinki

Mosahallissa ovet kävivät EräViikinkien vinkkelistä väärään suuntaan. Daniela Westerlund, Trine Sällström, Milja Saarikoski, Tuuli Rannala, Aino Tuokkola ja maalivahti Juulia Kataja veivät mukanaan paljon pisteitä, taitoa ja osaamista – ja he ovat vain osa lähtijöiden listasta. EräViikinkien alkukautta varjostavat myös loukkaantumiset.

Yksi loukkaantumisista kärsinyt on viime kaudella A-liigan runkosarjan pistepörssin voittanut Taru Nordman, jonka tehoja EräViikingit kaipaa. Myös Maura Paajanen ja Inka Lippojoki ovat muun muassa nimiä, joihin katseet kääntyvät.

Joukkue on monen F-liigan ryhmän tavoin nuori, ja tyttöjen maajoukkuepelaajissa piilee potentiaalia. Kauden kynnyksellä joukkueeseen liittyi vielä nuori tshekkipelaaja Vlad’ka Maděrová.

EräViikinkien kautta leimaavat todennäköisesti ailahtelevat otteet. Helsinkiläisten sesongista voi tulla vaikeakin, jos alkukausi lähtee yskien käyntiin.

Tähtipelaaja: Taru Nordman
Päävalmentaja: Markus Huhtimo

FBC Loisto on kiinnostava nousijajoukkue. Kuva: Anssi Koskinen

5. FBC Loisto, Turku

Sarjanousija on alkavan kauden kiinnostavimpia joukkueita naisten F-liigassa. Sillä on potentiaalia taistella parhaimmillaan jopa pronssimitalista.

Viime kaudella B-tasolla Loisto pyyhki vastustajilla pöytää ja teki päälle saman vielä Pelicansille nousukarsinnassa. Viime kauden Suomen cupissakin Loisto esitti jo potentiaalia kaatamalla EräViikingit ja haastamalla PSS:n.

Tyttöjen maajoukkuepelaajia vilisevä Loisto on todella nuori joukkue, joka on tottunut voittamaan sekä juniorisarjoissa että aikuisissakin. Taitava joukkue on pelannut pitkään yhdessä Matti Pienihäkkisen valmennuksessä, ja peliä on leimannut pallollinen rohkeus.

Nyt edessä on entistä kovempi sarjataso, jossa vastustajien parantuessa myös joukkueen pelitapaa täytyy kehittää. Tämän sisäänajovaiheen pituudesta riippuu, miten kova luu FBC Loisto on jo nyt ensimmäisellä kaudellaan A-tasolla. Yksi asia lienee ainakin todennäköistä: Turun ykkösjoukkueen viitta siirtyy talven aikana Sport Gardeniin.

Tähtipelaaja: Ulla Valtola
Päävalmentaja: Matti Pienihäkkinen

Mitaleista pelaaminen on Classicille toistaiseksi muisto vain. Kuva: Anssi Koskinen

6. Classic, Tampere

Vuosikymmenen kestänyt naissalibandyn dynastia päättyi pari vuotta sitten joukkueen nuorennusleikkaukseen, ja viime kaudet Classic on pelannut naisten liigan keskikastissa.

Sveitsiin lähteneen Jami Herralan tilalle päävalmentajaksi pestattiin maalivahtilegenda Pekka Niemisen. Myös Katri Luomaniemi tuo valmennukseen entisen huippupelaajan kokemusta.

Classicissa oli kesällä jonkin verran vaihtuvuutta. Suomen kentät jättäneet slovakialaiset Michaela Sponiarova ja Alzbeta Durikova ovat ilman muuta menetys.

Maalin suulla Elsi Kangasharju nousi ykkösvastuuseen jo viime kaudella, joten kokeneen Anna-Maria Linnoisen lähtö ei kirpaise niin paljon.

Annu Selinummi ja Meri Jokinen kantavat vastuuta hyökkäyspäässä.

Joukkue pelasi viime kaudella ajoittain varsin kapealla materiaalilla, eikä nimiä ole nytkään listassa liikaa.

Classicissa on kädet sormia myöten ristissä, että hyökkääjä Alisa Pöllänen pääsisi pelaamaan ehjän kauden. Hänen osaamistaan ja kokemustaan tamperelaiset tarvitsevat.

Tähtipelaaja: Sanni Nieminen
Päävalmentaja: Pekka Nieminen

TPS ja SSRA lähtevät haastajina taisteluun kuudesta kärkisijasta. Kuva: Anssi Koskinen

7. TPS, Turku

TPS kuuluu niihin F-liigajoukkueisiin, joista ei kesällä hirveästi kuulunut. Ainoita uutisia oli päävalmentajan vaihtuminen Antti Hänniseen. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Kooveen ja FBC Turun miesten divarijoukkueiden apuvalmentajana.

TPS:lla on erittäin laadukas ykköskentällinen ja maalivahti Noora Vuorela, mutta kokoonpanon leveys on jo vuosia ollut turkulaisten akilleen kantapää. Joukkueen terävimmän kärjen harteille kasaantuu valtava vastuu. Huippupelaajat ovat jo osoittaneet kykenevänsä ottamaan joukkueen reppuselkään, mutta maajoukkuenaistenkaan kantokyky ei kestä mahdottomia. TPS joutunee luopumaan kaupungin ykkösjoukkueen asemasta ja joutuu taistelemaan myös sarjapaikastaan F-liigan A-lohkossa. Lähivuodet näyttävät, millaisiin uomiin ja asetelmiin naissalibandy Turussa asettuu TPS:n ja FBC Loiston välillä.

Tähtipelaaja: Laura Rantanen
Päävalmentaja: Antti Hänninen

8. SSRA, Oulu

Rankat Ankat oli siirtokesän menettäjiä. Muun muassa Sanna Risteli ja Emmi Niemelä vievät mukanaan paljon kokemusta ja ratkaisuvoimaa.

Nyt on jälleen uusien nimien vuoro astua estradille. Elli Kylmäluoma on nuoresta iästään huolimatta jo johtajatyyppi ja pujottaa kapteenin nauhan hihaansa. Niemelän nuorempi sisko Hanna kantaa tuloksentekovastuuta. Sveitsiläismaalivahti Flavia Rentch osoitti viime kaudella olevansa hyvä torjuja, ja hän jatkaa Oulussa.

Päävalmentajan paikan otti aikanaan pisteitä OLS:n miehille mättänyt Petri Turunen. Häntä tukevat valmennustiimissä Karo Kuussaari ja Annukka Häkli, jotka tuntevat oululaisen nais- ja tyttösalibandyn kuin omat taskunsa.

Ankat on työteliäs joukkue ja laittaa monet vastustajat koville etenkin pitkän vierasmatkan päässä Oulussa, mutta kesän muutosten myötä joukkue lähtee kauteen haastajan asemasta.

Tähtipelaaja: Elli Kylmäluoma
Päävalmentaja: Petri Turunen

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi