Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?

Nurmon Jymy lähtee liigaan pohjalaisittain hyvällä joukkuehengellä ja kovalla itseluottamuksella. Kuva: Juha Käenmäki

Nurmon Jymy lähtee liigaan pohjalaisittain hyvällä joukkuehengellä ja kovalla itseluottamuksella. Kuva: Juha Käenmäki

Jos ottaa pelkän tulosurheilunäkökulman, Nurmon Jymy hyötyi kiistatta viime kauden katkaisseesta koronaviruspandemiasta. Se saavutti liiganousun runkosarjan voittajana, vaikka Divarin aina yhtä yllätykselliset pudotuspelit olivat edelleen kesken.

Lähtökohdat:
Oli nousutapa mikä tahansa, Pohjanmaalla ei ole lähdetty nöyristelemään liigakentille. Ensimmäinen niskalenkin Jymy otti suomen kielestä lanseeraamalla ”Me ei pelkää” -sloganin. Kenkien tuijotteluun ei ole varsinaisesti aihettakaan, vaikka joukkue tulee olemaan suurimmassa osassa otteluista altavastaajana.

Päävalmentaja Jarmo Eteläaho ei ole mikään henkseleiden paukuttelija, vaan erittäin nöyrä pääluotsi, joka tuntee joukkonsa hyvin. Jymyllä on jopa liigatasolle vankka taustajoukko, sillä toimihenkilöitä listoilta löytyy peräti 16. Taustoista Jymyn liigataipaleen ei pitäisi jäädä kiinni.

Jymyn pelitavassa on jokseenkin samoja piirteitä kuin isoveljenä toimivan SPV:n pelissä. Pallollista peliä voisi kuvailla suoraviivaiseksi ja koruttomaksi. Turhia ei hierota, vaan pallo löytää yleensä nopeasti vastustajan päätyyn. Materiaalin huomioiden se on oletettavasti järkiratkaisu varsinkin kärkipään joukkueita vastaan.

Viime kauden Divarissa Jymyn vahvuus oli kauden 2018-19 SPV:ltä tuttu vastustajia nurkkaan ahdistava tiukka prässipeli. Prässiä on kuitenkin nyt varioitu ja melko varmasti voikin todeta, että kovalla koohotuksella Jymyllä ei ole mahdollisuuksia ylimmän kahdeksikon joukkueita vastaan.

Varsinkin pallollisen pelaamisen suhteen on hyvä huomioida, että se perustuu pitkälti myös käytettävissä olevaan materiaaliin. Pallollista osaamista ja luovia pelaajia joukkueessa ei ole liiaksi, mikä rajaa pois vaihtoehtoja. Eteläaho tiedostaa tilanteen, mikä on hyvä lähtökohta. Valmennuksellisiin hyveisiin luettakoon vielä Eteläahon kyky virittää joukkue tärkeisiin otteluihin. Se tulee olemaan tärkeä apu varsinkin tyvipään vastustajien kanssa.

Jymy on pelannut kaikkiaan kuusi harjoituspeliä. Se kaatoi O2:n rankkareissa ja Happeen yllättäen jatkoajalla. Kauden alla pelattujen otteluiden perusteella Jymy sai varmasti itseluottamusta tulevaa kautta kohden ainakin Happeen kaatamisesta.

Kokoonpano:
Jymyn siirtoikkuna eteni perinteisissä merkeissä nousijajoukkueelle. Se hankki muutamia junioripelaajia naapuriseura SPV:stä, yhden pistehain kakkosdivarista sekä muutamia vähäiselle vastuulle jääneitä pelaajia Peliveljistä. Menetyspuolella mainittakoon pallollisesti vahvat puolustajat Eetu Sariola ja Eemeli Peltonen.

Voisi kuvata trendiksi, että nousija saa useimmiten naarattua riveihinsä muutamia nuoria, lahjakkaitakin, muttei liigavalmiita pelaajia. Sen päällä liigatason kahden parhaan kentän ulkopuolisia pelaajia sekä alasarjavahvikkeita. Jymykin on ollut viime vuosina Divarin kärkipäätä (pl. kausi 18-19), mutta sen toiminnasta ei ole huokunut pitkäjänteinen tavoite pelata liigaa kaudella x. Sen vuoksi oma juniorituotanto ja materiaali on sitä mitä vain saadaan kasaan. Pohjanmaa sijaintina aiheuttaa omat ongelmansa.

Uusista pelaajista suurin kohina on kohdistunut laituri Tommi Hakalaan. Vaikka Hakala on iskenyt kahdella viime kaudella yhteensä yli 50 liigapistettä runkosarjassa, on rooli tulosvastuukentissä erilainen ja suoritustaso jää nähtäväksi, kun paineita onnistumisiin on enemmän. Neljä vuotta sitten isompi rooli Kooveessa jäi piippuun.

Puolustaja Viljami Järvikangas on ikäluokkamaajoukkuetason pelaaja ja ehdottomasti erinomainen hankinta Jymyltä. Järvikangas on ennakkoon ajatellen eniten kehityspotentiaalia huokuva Jymy-pelaaja.

Muista uusvanhoista pelaajista maalivahti Hannes Hannula ja hyökkääjä Petro Rautio ovat numeraalisesti jo kokeneita pääsarjapelaajia, mutta rooli liigassa on ollut enemmänkin kakkos- tai kolmosviulun soittaja. Välillä on lähinnä siemailtu virvokkeita lämpiössä.

Kuka on Jymyn ykköstorjuja ensi kaudella? Jossain määrin voisi ajatella, että Roope Mutka, Ossi Lallukka ja Hannula ovat melko samalla viivalla taidollisesti. Mutkan ja Lallukan suhteen vastuu meni viime kaudella pitkälti tasan, eikä selvää ykköstä ole nytkään tiedossa. Hannulalla on toki kokemusta ykkösvahdin viitan nappaamisesta, liigan pudotuspeleistä ja ehkäpä ”Raudoottaja” ottaa ykkösvahdin paikan tälläkin kaudella.

Puolustuksen johtohahmoksi luettakoon Miko Saarela, joka on ottanut isoja askeleita urheilijana. Viime kaudella runkosarjassa 29 pistettä iskenyt Saarela on tärkeä alakerran pallollinen osaaja. Arttu Kukko ja Ville Rynnäs ovat kokeneita ja urheilullisia, mutta eivät pallotaikureita.

Hakala mainittiin, ja hyökkäyspäässä odotukset keskitetään ensisijaisesti liigavauhtiin jo tottuneisiin pelaajiin. Erik Härkönen on joukkueen ainoa pelaaja, joka on iskenyt liigan runkosarjassa yli 20 maalia (2009-10) ja sellaista temppua kaivattaisiin tälläkin kaudella ainakin joltain pelaajalta. Joona Kukko ja Hannu Palomaki ovat kiistatta kovia pelimiehiä Divarissa, mutta miten käy liigassa? On aivan selvää, että useamman pelaajan tason tulee nousta, mutta varsinkin kokeneilta Jymy-pelaajilta uskaltaa odottaa vastuunkantoa.

Kiinnostava pelaaja: Erik Härkönen
Härkönen pisti silmään paikoin urheilullisessa ja koruttomassa SPV-ryhmässä kymmenisen vuotta sitten. Rohkeita kikkoja ja huimaakin henkilökohtaista pallollista osaamista esittänyt laituri ei oikein äkkiseltään sointunut kurinalaiseen pohjalaisryhmään, vaikka pelaamiseen sopeutuikin. SPV:ssä Härkösen rooli oli monesti maksimissaan 2-3 -ketjuissa, ja ihan syystäkin, sillä ryhmä oli mestaruusvuosien aikoina kovatasoinen materiaaliltaan. Nyt 32-vuotias Härkönen on joukkueensa ehdottomasti tärkeimpiä pelaajia. Viime kaudella Divarissa Härkönen teki jo pienoisen paluun huipulle iskien tehot 33+14 runkosarjassa. Kolminkertainen Suomen mestari ja lähes 200 tehopisteen pallollisia yllätyksiä tarjoileva liigapelaaja on kiistatta jotain sellaista, mitä liigakokematon Jymy tarvitsee riveihinsä.

Tähtipelaaja: Miko Saarela
Nouseva tähti: Viljami Järvikangas
Päävalmentaja: Jarmo Eteläaho

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy
9.9 LASB
10.9. Nokian KrP
11.9. Oilers
12.9. OLS
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot