Liigat

Pääkalloennakko: Riittävätkö rahkeet keväällä? – naisten B-liigassa tasainen kärkikasti

18.09.
2020
Liigat

Oranssipaitainen O2-Jyväskylä on pysynyt hyvin kasassa. Mustapaitainen Welhot oli viime kauden yllättäjä. Kuva: Esa Jokinen

Naisten F-liigan B-lohkossa pelaavat A-lohkoon noussutta FBC Loistoa lukuun ottamatta samat ryhmän kuin viime kauden NLB:ssä.

Nyt B-lohko pelataan vain seitsemän joukkueen voimin, kun Pelicans luopui sarjapaikasta vain muutama viikko ennen sarjan alkua. Tämän vuoksi F-liigan alkaessa ei ole selvää, miten tilanne vaikuttaa sarjajärjestelmään B-lohkon peräpäässä.

Alun perin lohkon 5.-8. sijoittuneiden piti joutua karsimaan – ensin keskenään ja sitten hävinneiden ykkösdivarin parhaimmistoa vastaan – mutta nyt putoaminen ja nouseminen 1. divisioonan ja F-liigan välillä määritellään liittohallituksen kokouksessa tiistaina 29.9.

B-lohkon kärkikaksikko puolestaan pääsee puolestaan keväällä haastamaan A-lohkon 7. ja 8. sijoittuneet paikoista puolivälieriin sekä ensi kauden A-lohkoon.

Lue lisää sarjajärjestelmästä F-liigan sivuilta.

Avausviikonlopun ohjelma:
19.09.2020 14:00 Palokan koulukeskus O2-Jyväskylä – Pelicans SB
19.09.2020 15:00 Loimua Areena Steelers – ÅIF
19.09.2020 17:00 Pirkkalan vapaa-aikakeskus Pirkat – Welhot
20.09.2020 14:00 Lappeenrannan UT SaiPa – LoSB

1. O2-Jyväskylä

Ampparien surina jatkuu tuttuun tapaan, sillä muutokset jäivät hyvin pieniksi. Kiia-Mari Avikaisen lähtö Kooveeseen oli menetys, mutta Mariia Hietikon paluu Lapista vahvistaa O2:n alakertaa. Hietikon käteen pujotetaan myös kapteenin nauha.

O2-Jyväskylä sijoittui viime kaudella B-lohkossa toiseksi ylivoimaisen ykkösen FBC Loiston jälkeen, mutta karsinnassa SSRA:ta vastaan keskisuomalaisilla ei ollut jakoa. Tasoero A-liigan seiskaan osoittautui isoksi.

O2-Jyväskylän joukkue on toisilleen tuttu ja kuviot ovat selvät, kun valmennuksessakin jatkaa taitava kehäkettu Seppo Pulkkinen. Kokoonpanon perustaso on B-liigaan hyvä.

Joukkueelle voi heittää niukan suosikin viitan, mutta tasaisessa kärkikastissa mikään ei ole itsestäänselvyys. Nälkäiset haastajat hengittävät niskaan.

Tähtipelaaja: Johanna Väliaho
Päävalmentaja: Seppo Pulkkinen

2. Welhot, Kuopio

Welhot oli viime kaudella B-liigan positiivinen yllättäjä. Sarjanousija tuli liigaan ennakkoluulottomasti ja paransi peliään kauden edetessä. Kuultiinpa kevätkaudella hallin käytävillä jopa arvioita, että kuopiolaisjoukkue olisi esittänyt siinä vaiheessa koko B-liigan parasta peliä, kun se paahtoi seitsemän ottelun voittoputkessa.

Welhojen viime kautta sävyttivät tiukat ottelut: peräti kymmenen ottelua 21:stä päättyi ainoastaan maalin erolla suuntaan tai toiseen. Kauden edetessä Welhot oppi kääntämään ne matsit edukseen.

17-vuotias Ella Jolkkonen ja 18-vuotias Olivia Honkonen löivät läpi.

Urheilullinen kuopiolaisryhmä sai pidettyä avainpelaajansa ja vahvisti perusrunkoaan tulokkailla Rovaniemen Santa’s Unitedista ja Kajaanin Papaksesta.

Tällä kaudella Welhojen hartioille ei asetella enää yllättäjän viittaa, vaan moneen otteluun savolaiset lähtevät ennakkosuosikkeina. Jos joukkue pystyy käsittelemään tilanteen, kausi voi olla hyvinkin auvoisa.

Tähtipelaaja: Miia Murtorinne
Päävalmentaja: Panu Lappi

Sipoossa on tuuletettu ryhmää viime kauden pettymyksen jälkeen. Kuva: Esa Takalo

3. ÅIF, Sipoo

Viime kausi oli Sipoossa pettymys. Ådalens IF jäi vasta kuudenneksi ja joutui putoamiskarsintoihin, joissa se voitti Steelersin 2–0.

Rosterissa oli paljon pelaajia, mutta kaikki ei mennyt toivotusti. Ailahtelevuudesta kertoo, että syksyn kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen ÅIF ei voittanut kertaakaan kahta ottelua putkeen.

Viime kautta leimasi vähämaalisuus. Joukkue teki sarjassa neljänneksi vähiten ja päästi toiseksi vähiten maaleja.

Kesän aikana Sipoon areenan ovi on käynyt kumpaankin suuntaan. Tiedot kertovat, että toiminta on muuttunut kokonaisuutena napsun jämäkämmäksi. ÅIF:lla on kasvojenpesun paikka.

Ykkösmaalivahdin vastuun kantanut Sanna Viitanen lähti EräViikinkeihin, ja nyt vastuuta saavat nuoremmat torjujat.

Tulijoista Jenni Rautanen ja Katri Ojala tuovat kokemusta, Porvoosta siirtyneet nuoret lahjakkuutta. Rautasen, Emma Hartwallin ja Bianca Bomanin ketju on toiminut harjoitusotteluissa, ja voi aiheuttaa alkavalla kaudella paljon harmaita hiuksia vastustajille.

Tähtipelaaja: Emma Hartwall
Päävalmentaja: Sami Vidgren

4. SaiPa SB, Lappeenranta

NST pyyhkiytyi kartalta, kun lappeenrantalaiset salibandyseurat löivät hynttyyt yhteen maakuntansa tunnetuimman urheilubrändin siipien alle.

Tilannetta voidaan ajatella myös uutena, freesinä starttina. NST saavutti historiassaan naisissa kaksi Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja peräti kuusi pronssia, mutta viime vuosina ne ovat olleet muisto vain. Kokenut kaarti lopetti kevään 2016 mestaruuteen, minkä jälkeen NST:n sijoitus on valunut tasaisesti. Viime kaudella se oli B-lohkossa viides.

Viime kauden valopilkku oli ehdottomasti Miisa Turunen, joka vain 14 vuoden iässä nettosi 45 pisteen saldon.

Kesällä lappeenrantalaisjoukkue sai SaiPan logon lisäksi toimintaansa muutakin toivottua uutta, kun kokenut tehohyökkääjä Juuli Hakkarainen palasi Sveitsistä. Kolmekymppinen Hakkarainen on takonut pitkällä urallaan Salibandyliigan runkosarjassa reilut 300 pistettä yli piste per peli -tahdilla. Hän on F-liigan B-lohkoon niin kova tekijä kehittyvien nuorten rinnalla, että se nostaa SaiPan osakkeita merkittävästi.

Päävalmentajan rooliin astuu Toni Soikkeli, joka on aiemmin naisten liigatasolla valmentanut Joutsenon Katajaa.

Tähtipelaaja: Juuli Hakkarainen
Päävalmentaja: Toni Soikkeli

Pirkkalan Pirkat tarvitsee uusia vastuunkantajia. Kuva: Esa Takalo

5. Pirkat, Pirkkala

Pirkat on rynnistänyt naisten sarjoihin muutaman vahvan juniori-ikäluokan sekä Tampereen seudulta koottujen muutaman kokeneemman pelaajan turvin. Se on väijynyt viime kaudet hyvillä sijoituksilla terävimmän kärjen takana, ensin ykkösdivarissa ja viime kaudella B-liigassa. Pirkat on pelannut usein melko kapealla kokoonpanolla, mutta pariin kentälliseen on löytynyt laatua.

Nyt Tampereen naapurikunnasta ponnistava Pirkat on luonut nahkaa hieman uudestaan. Viime kauden sisäisen pistepörssin top 6:sta lähti viisi pelaajaa, tärkeimpänä MM-kisoissa ainoana B-liigan pelaajana mukana ollut Suvi Hämäläinen, joka vaihtoi A-liigan Kooveeseen.

Pelicansista tulleilla Jenna Kankaalla ja Roosa Jokisella on ruutua täytettäväksi. Jokisesta tehtiin joukkueen uusi kapteeni.

Kokemuksen puute näkyi Suomen cupissa, kun Oulun seudun konkareita riveihinsä saanut Haukiputaan Heitto pesi Pirkat kahdesti ja pudotti jatkosta. Nyt Pirkat voi keskittää kaiken tarmonsa F-liigaan.

Tähtipelaaja: Pinja Myllymäki
Päävalmentaja: Jukka Myllymäki

Steelers viettänee enemmän hetkiä omassa kuin vastustajan päädyssä. Kuva: Esa Jokinen

6. Steelers, Hämeenlinna

Viime kaudella Steelers hävisi kaksi kolmannesta otteluistaan ja oli selvästi B-liigan toiseksi viimeinen eli seitsemäs.

Vaikeudet kasvoivat kauden edetessä: tämän kalenterivuoden puolella joukkue hävisi kymmenestä ottelustaan yhdeksän. Putoamiskarsinnassa se hävisi ÅIF:lle ja sarjapaikkaa uhannut seuraava vaihe olisi kutsunut, mutta koronavirusepidemia keskeytti kauden.

Steelersin kokoonpanoa leimaa tietty tasapaksuus. Siirtoja oli kesällä jonkin verran, mutta ne eivät muuta ”Teräsnaisten” kurssia merkittävästi. Nea Vähäkosken kokemus tulee kyllä tarpeeseen. Sisäisen pistepörssin viime kauden kärki Katariina Niemi jäi pois, mutta seuraavaksi ahneimmat pistenaiset Anika Holopainen ja Mari Seppänen jatkavat.

Ilmassa ei ole merkkejä siitä, että Steelersin sijoitus F-liigassa olisi paranemassa aiemmasta – muuten kuin siksi, että lohkossa on nyt yksi joukkue vähemmän Pelicansin luovuttua.

Pitkään Steelersin naisissa eri rooleissa vaikuttaneen Jari Salon suojateilla on kausi aikaa osoittaa väite vääräksi.

Tähtipelaaja: Anika Holopainen
Päävalmentaja: Jari Salo

7. LoSB, Lohja

Viime kausi oli Lohjalla sysimusta. Joukkue voitti 21 ottelustaan yhden ja maaliero painui 106 maalia pakkaselle. LoSB teki ainoastaan 45 maalia. Joukkue kuitenkin vältti putoamiskarsinnat, kun koronavirusepidemia keskeytti kauden.

”Olihan se aika karmeaa. Hauskaa oli pelata, mutta kyllä se jossain välissä alkoi jo syödä, kun pelit olivat yhtä tappiota toisensa jälkeen”, maalivahti Kia Nevander kuvaili F-liigan kesähaastattelussa, joka oli seurasta kesän ainoita julkisia ulostuloja.

Tiedotusrintamalla on ollut hiljaiseloa, eikä LoSB ole siirtomarkkinoista huudellut.

10 maalia tehnyt Linnea Nevalainen lähti Loistoon, nuori Ella Sundqvist ja kokenut Katri Ojala Sipooseen. Tilalle on tullut peräti kahdeksan nimeä Vihdin Salisusista ja pari pelaajaa espoolaisesta Northern Starsista.

Myönteistä LoSB:lle on, että naisten edustusjoukkueen kokoonpanoon on joukkueen verkkosivuilla merkitty 22 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Ainakin paperilla rosterissa on leveyttä viedä kausi läpi. Kaudesta tullee kuitenkin yhtä tuskainen kuin edellisestäkin, sillä taso ei riitä.

Tähtipelaaja: Elina Laaksonen
Päävalmentaja: Mikko Honkanen

 

Juttua päivitetty 18.9. klo 15: Päivitetty Steelersiä koskevaa osuutta.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi