Liigat

Pääkalloennakko: Taekooko huippukaksikko Welhot taas kuiville?

17.09.
2020
Liigat

Welhot lähtevät kauteen samalla miehistöllä, mutta uudella valmennuksella. Kuva: Ari Arola

Welhoilla on kaksi syömähammasta, joiden takana materiaali käy ohueksi. Etenkin puolustuspelaamista pitäisi terävöittää.

Lähtökohdat:
Kuopiolaiset olivat viime kaudella odotetusti häntäpään kahinoissa. Eroa suoran putoajan paikalle jäi kuitenkin turvalliset yhdeksän pistettä. Welhot myös pelasivat materiaaliinsa nähdän pirteää hyökkäyspeliä. 125 tehtyä maalia oli enemmän, mitä esimerkiksi LASB (104) tai Tiikerit (119) summasivat.

Welhoissa ovi on perinteisesti käynyt ja joukkue on heikentynyt kausi kaudelta. Nyt trendiin saatiin muutos, sillä ryhmä pysyi melko hyvin kasassa. Lähestulkoon jokaisen liigajoukkueen tavoitteleman Aleksi Ahokkaan ja pakkien pistepörssin voittaneen Riku Tuonosen jäämiset Kuopioon tekevät Welhojen siirtoikkunasta plus-merkkisen. Siinä mielessä lähtökohdat alkavaan kauteen ovat kelvolliset.

Suurin muutos nähdään penkin takana. Papasista tullut Simo Leppänen korvaa pitkään Welhojen valmennuksessa mukana olleen Pasi Purhosen päävalmentajan paikalla. Purhonen jatkaa kuitenkin valmennustiimissä. Leppäsellä on isot saappaat täytettävänään, sillä kuopiolaiset ovat saaneet viime kausina tiukkoihin häntäpään taistoihin ratkaisevaa kilpailuetua juuri osaavalla valmennuksella. Täsmälliset ottelusuunnitelmat ovat puraisseet etenkin päävastustajia. Viime kaudella Welhojen seitsemästä voitosta kuusi tuli pudotuspelien ulkopuolisia joukkueita vastaan.

Leppästä kuvaillaan moderniksi valmentajaksi, joka tiedostaa kuopiolaisten ohkaisen materiaalin tuomat haasteet. Harjoituspelien perusteella Welhokäskijä ei ole keksimässä pyörää uudestaan. Welhot karvaa melko maltillisesti, pyrkii puolustamaan tiiviisti ja panostaa vastaiskuihin. Pääkallon haastattelussa Leppänen puhui ennemminkin urheilullisuuden lisäämisestä.

Welhojen oto-jakso jäikin lyhyeksi ja joukkue on tahkonut peräti yhdeksän harjoitusottelua. Taikurit siis tuskin ovat kauden alussa sarjan raikkaimpia joukkueita.

Harjoituspeleistä on vaikea vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä, sillä tulokset heittelivät rajusti. Welhot esimerkiksi hävisi kahdesti Divarin Josballe ja kerran O2:lle. Liigajoukkueista taas Nurmo kaatui selvin lukemin elokuun alussa. Kauden kenraalissa joukkue voitti OLS:n Kajaanissa.

Kokoonpano:
Sanotaan se suoraan: Welhot on Aleksi Ahokkaan ja Riku Tuonosen joukkue. Ahokas takoi 20 maalia ja 42 pistettä, Tuononen 21 häkkiä ja 33 paunaa. Kyseessä on häntäpään joukkueeseen poikkeuksellisen laadukas kaksikko, jolta ei pelkästään odoteta kovaa tuloksentekoa, vaan myös vaaditaan sitä, mikäli Welhot mielii säilyä sarjassa neljättä kertaa peräjälkeen.

Tehojen valossa tulitukea tarjoavat Temptation Islandilta vauhtia hakenut Jesper Kauhanen (13+15=28) ja hyvällä laukauksella varustettu Mika Rissanen (20+4). Myös ykkösentteri Erno Sivula on Welhoille tärkeä pelaaja. Näiden herrojen takana taso tippuu reippaasti.

Siviilikiireiden takia toistaiseksi sivuun jääneet Eero Vepsäläinen ja Janne Pitkänen ovat kuopiolaisille ikäviä menetyksiä. Kaksikko saatetaan kuitenkin vielä nähdä liigakentillä tällä kaudella. Vepsäläisen tehoille ja Pitkäsen monipuolisuudelle olisi käyttöä kapealla materiaalilla operoivalle ryhmälle, kaksikon kokemuksesta puhumattakaan.

Welhojen akilleen kantapää on ennen muuta heikko alakerta. Laadun puute näkyi viime kaudella karusti etenkin pudotuspelijoukkueita vastaan. Kuopiolaisten verkkoon ladottiin kaksinumeroiset maalimäärät peräti kymmenen kertaa.

Ykkösvahti Roni Tuononen on kelpo torjuja liigatasolle, mutta hän kaipaisi apuja edessä pelaavilta viisikoilta. Welhojen maalia kohti ammuttiin viime kaudella yli 28 kertaa pelissä, Tuonosen kopatessa palloa 74,59 prosenttisesti.

Kiinnostava pelaaja: Topias Simonen
18-vuotias puolustajalupaus nousi Welhojen pelaavaan kokoonpanoon viime kaudella. Täksi kaudeksi Simosen rooli kasvaa, sillä häntä on soviteltu tehopakki Tuonosen vierelle ykköspakkipariin. Junioreissa sentterinä pelannut Welhot-kasvatti edustaa kuopiolaispuolustuksen pallollista osaamista, jota joukkueessa ei ole liikaa. Simonen on vahvasti tyrkyllä keväällä pelattaviin nuorten MM-kisoihin.

Tähtipelaaja: Riku Tuononen
Nouseva tähti: Topias Simonen
Päävalmentaja: Simo Leppänen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?
9.9 LASB Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?
10.9. Nokian KrP Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?
11.9. Oilers Pääkalloennakko: Tie menestykseen on öljyinen ja liukas
12.9. OLS Pääkalloennakko: Oulussa halutaan hallita pelivälinettä, mutta riittääkö laatu siihen?
13.9. SPV Pääkalloennakko: Uudet veljet, vanhat kujeet
14.9. Steelers Pääkalloennakko: Älä anna Kososen hämätä, teräs taipuu jälleen
15.9. Tiikerit Pääkalloennakko: Tiikerikuninkaalla riittää taas mietittävää heikon alakerran kanssa
16.9. TPS Pääkalloennakko: Aina vain parempi palloseura, mutta mihin se riittää?
17.9. Welhot

EDIT: Purhonen toimii Welhojen apuvalmentajana, eikä ole jäänyt kokonaan pois, kuten jutusta saattoi aiemmin ymmärtää. 17.9.2020 klo 12.57.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi