Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?

Joona Rantala on KrP:n tähtipelaaja. Kuva: Esa Takalo

Joona Rantala on KrP:n tähtipelaaja. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP oli keväällä suuntaamassa kesälomalle jo muutamaa päivää ennen kuin koronaviruspandemia laittoi kaikki joukkueet pitkälle tauolle. TPS johti sarjaa tuolloin jo 3-0.

Lähtökohdat:
Viime kaudella joukkueen valopilkuksi nousi Suomen Cupin finaalipaikka. Nimenomaan finaalipaikka, sillä itse finaalissa KrP:lla ei ollut mitään saumoja Classicia vastaan. Vuoden 2018 pronssin jälkeen seuraava kausi meni mitalikrapulassa, ja viime kaudella joukkueen pelillinen lähestyminen järkiperäistyi jonkin verran kovimmasta rokkivaihteesta.

KrP:n pelillinen vahvuus on ollut viime vuosina erittäin nopeat tilanteenvaihdot hyökkäyssuuntaan ja kääntöpeli. Pelaajamateriaali on myös tukenut tätä. Kollektiivista puolustuspeliä ei voi liiaksi kehua, vaikka se on parantunut pahimmista ajoista.

Pallovastuu ja huolimattomuusvirheet ovat olleet ongelmakohtia pallollisessa pelissä. Maaleja on räpsynyt herkästi juuri vastaiskuista, kun kenttätasapaino ei ole parhaimmillaan.

Pääluotsi Jarmo Härmän lanseeraama Näätärock on sellaisenaan tullut tiensä päähän. Joukkue tarvitsee aikuisemman lähestymistavan, jota kohti ryhmä meni jo jonkin verran viime kaudella. AC/DC:sta on aika siirtyä totomaisempaan maailmaan.

Pienenä kysymysmerkkinä ja ongelmana voi nostaa sen, että vaikka hyökkäyksen kärkipelaajien pallollinen osaaminen on ollut huippuluokkaa niin puolustusosasto ei ole ollut pallollisesti tarpeeksi kyvykäs. Täten pitkissä hyökkäyksissä on piillyt omat riskinsä.

Pallottomassa pelissä joukkue pyrkii jatkossa olemaan entistä proaktiivisempi ja välttämään liian staattisia tilanteita omalla hyökkäysalueella ja keskialueella. Tätä kautta se voisi estää varsinkin nopeiden vastaiskutilanteiden synnyn.

Harjoituskaudella viuhka heilui tiuhaan molemmissa kenttäpäädyissä, mutta KrP otti viisi voittoa kuudesta pelistä. Ainoa tappio tuli SPV:tä vastaan rankkareilla KrP:n harjoituskauden kruunaa uusi Super Cup Mikkelissä, jossa se haastaa Classicin.

Kokoonpano:
KrP teki kaksi hyvää hankintaa kesän aikana, eikä lähtenyt liiaksi hamstraamaan. Hyökkääjä Nico Jonaeson oli yksi ikkunan kuumimmista nimistä ja Jalo Kouvonen tasapainottaa KrP:n takalinjoja. Tino Lindstedt (Classic) ja Aatu Naskali (LASB) ovat mielenkiintoisia nimiä, mutta eivät kumpikaan äkkiseltään profiilipelaajia.

Lähtijöistä Mikko Immonen, Samuli Salomaa, Niko Kaerla ja Atte Lahti veivät mennessään lähinnä kokoonpanon syvyyttä. Pitkäaikainen kapteeni Matti Koskela oli sen sijaan kiistaton menetys kentällä sekä sen ulkopuolella.

Maalivahteihin KrP:ssa liittyy kysymysmerkkejä. Miro Tuomala voisi olla liigan kärkivahteja, jos paikat vain kestäisivät pelaamista ja harjoittelemista täysipainoisesti. Jesse Kanerva on toistaiseksi osoittanut olevansa kelpo korvaaja tarvittaessa.

Puolustuksen tärkeimpiä nimiä ovat Joni Henttonen, Kouvonen, Morics Krumins sekä Jere Mattila. Kruminsin viime kausi ei ollut hyvä ja Mattilalta voi odottaa isompaa läpimurtoa parrasvaloihin. Kyseessä on edelleen hyvin nuori liigapelaaja.

Hyökkääjistä huippunimiä ovat Joona Rantala, Henri Johansson sekä Jonaeson. Rantala ottaa tulevalla kaudella yhä suuremman roolin hyökkäyksessä ja on vakaasti ehdolla vuoden 2021 kotikisoihin. Mikko Laakso on yksi sarjan aliarvostetuimmista pelaajista ja jää monesti kärkipelaajien varjoon. Laakso esiintyy kuitenkin hyvin tasapainoisesti pelistä toiseen.

Vili Liposen viime kauden sentteripelaamista tulee myös kehaista. Liposen suoritustaso yllätti varmasti monet. Harjoituspeleissä hirmuvireessä painellut Simo Paulaharju on ehdolla läpimurtopelaajaksi liigassa. Kaiken kaikkiaan hyökkäyksestä löytyy paljon taitoa kärkipelaajien ulkopuoleltakin, eikä KrP:n ongelmakohtiin voida lukea hyökkäyspelaajien laatua.

Kiinnostava pelaaja: Nico Jonaeson
Jonaeson on jossain määrin taiteilijapelaajan maineessa, ja osin täysin syystä. Pelitaidot ovat kuitenkin kiistattomat. Jonaeson on erittäin taitava pelaaja, jolla myös pelisilmä on kohdillaan. Kuitenkin otteita on paikoin vaivannut esimerkiksi liian riskialttiit keskialueen ratkaisut puolustuspään kustannuksella. Jonaeson on parantanut pallovastuun saralla ja nostanut osakkeitaan maajoukkuevalmennuksen silmissä. Nähtäväksi jää miten Jonaeson pärjää uudessa ympäristössä, kun rooli ei ole yhtä iso kuin Steelersissä. Odotukset ovat silti lähestulkoon samaa kaliberia.

Tähtipelaaja: Joona Rantala
Nouseva tähti: Simo Paulaharju
Päävalmentaja: Jarmo Härmä

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?
9.9 LASB Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?
10.9. Nokian KrP
11.9. Oilers
12.9. OLS
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot