Liigat

Pääkalloennakko: Uudet veljet, vanhat kujeet

13.09.
2020
Liigat

SPV tekee sukupolvenvaihdosta pikku hiljaa. Kuva: Juha Käenmäki

Seinäjoen Peliveljet pelasi viime kaudella heikon runkosarjan, mutta johti puolivälierissä EräViikinkejä lukemin 2-1 ennen kuin koronaviruspandemia katkaisi kauden.

Lähtökohdat:
Isossa kuvassa kausi jätti paljon kysymysmerkkejä ilmoille. SPV:n draivi oli nimittäin harvinaisen vaisua runkosarjassa. Puolivälierissä nähtiin jonkin sortin kasvojenpesu, mutta eihän SPV:n viime kautta voi kovin kummoiseksi luonnehtia.

Tommy Koposen pelaajisto on muuttunut paljon pitkästä aikaa. Meneillään onkin sukupolvenvaihdos, joka ei kuitenkaan todennäköisesti näy millään tasolla joukkueen pelaamisessa. Varsinkin omat juniorit on jo totutettu tietynlaiseen prässipeliin.

Pallollisena SPV on yleensä luottanut simppeleihin ratkaisuihin. Yleensä pallo pelataan syvään jo muutaman syötön jälkeen ja maaleja haetaan ylipäänsä hyvinkin suoraviivaisesti. Hyökkäyspäässä SPV on ollut hyvä jos maaleista puhutaan, mutta pitkiä hyökkäyksiä se ei juuri pysty tuottamaan.

Kun pallollinen puolustaminen ei oikein kuulu SPV:n pirtaan niin se joutuu monesti ryynämään, peittämään ja vääntämään puolustuspäässä. Sellaiseen peliin sen eväät kieltämättä riittävät oikein hyvin. Pallottomassa pelissä korkea prässi on ollut ajoittain myrkkyä vastustajan puolustukselle, mutta toisaalta se on näkynyt myös lukuisina maaleina ja maalipaikkoina omassa päässä. SPV tuleekin varmasti varioimaan prässiä vastustajien mukaan, eikä lähde hulluttelemaan joka pelissä kuten pari vuotta sitten.

Harjoituspeleissä SPV hävisi TPS:lle, mutta voitti kolme muuta peliä. Viimeinen peli Happeeta vastaan olisi pelattu 12.9, mutta se peruttiin Happeen pelaajan korona-altistumisen vuoksi.

Kokoonpanot:
Tulijapuolella SPV:llä on käytännössä vain omia junioreita. Nuorten pelaajien esiinmarssi onkin toivottavaa, sillä SPV on viime vuosina menestynyt erinomaisesti juniorisarjoissa. Omien junioreiden pärjäämisestä on toistaiseksi paha sanoa varmaksi, mutta ainakin Juuso Keskinen on pelaaja, jolta uskaltaa odottaa jonkin sortin läpimurtoa ensi kaudella.

Salibandyliigan kaikkien aikojen pelaajiin kuuluva Mikko Kohonen lopetti uransa, Jyrki Holopainen lähti Sveitsiin ja Eero Kosonen Steelersiin, ja tässä voi puhua melko kovasta kolmikosta. Kohosen rooli oli tosin alati pienempi vuosien vieriessä. Tommi Hakala, Hannes Hannula ja Petro Rautio ovat Jymyn miehiä, mutta eivät ole joukkueelle pahoja menetyksiä.

Maalivahtiosastolla Rasmus Hasu on nyt kovan paikan edessä ykkösvahtina. Hasu on hyvä liigavahti, mutta ei tietenkään lähteneen Kososen tasoinen. Kososen lähtö ei ollut kuitenkaan SPV:lle niin suuri katastrofi kuin voisi herkästi luulla.

Puolustuksessa on mielenkiintoista nähdä minkälaisen roolin jo parikin vuotta mukana olleet Jeri Heikkilä ja Miika Latvala voivat nyt saada. Kärkiosaamista puolustuksessa edustavat Petri Hakonen ja Tuomas Mustonen, jos puhutaan pallollisesta pelistä.

Hyökkäyksessä on edelleen kovia liiganimiä kuten Sami Koski, Jari Hankkio, Joni-Arttu Sieppi, Ville Kuusela sekä Jukka-Pekka Pelto-Arvo. Riku Hakaselta voi viimeistään nyt odottaa vahvaa murtautumista liigatasolla. Keskisen ja Juho Revon kohdalle ei varmasti vielä lyödä liikaa paineita niskaan, mutta molemmilla on kyllä mahdollisuudet lyödä läpi liigassa.

Kaikkiaan SPV on aika hyvä miksaus nuoria sekä kokeneita pelaajia. Ensi kaudella ei kannata kuitenkaan välttämättä vielä odottaa mitään suurtekoja.

Kiinnostava pelaaja: Jukka-Pekka Pelto-Arvo
Laituri on kehittynyt vaivihkaa SPV:n ykköskentän mieheksi ja vieläpä hyväksi maalisepoksi. Viime kauden runkosarjan 34+7 oli kova noteeraus miehelle, joka oli vuosia alempien kentällisten raastajapelaaja. Pelto-Arvo ei ole sarjan kärkipelaajien mittareilla erityisen taitava, mutta laukaus on kohtuullinen. Sen sijaan liike ja urheilullisuus on huippuluokkaa. Vaikka tässä voisi lätistä siitä, että kausi on tärkeä henkilökohtaisen uran kannalta niin Pelto-Arvon onnistumisesta on tullut myös yhä tärkeämpi asia SPV:n menestyksen kannalta, kun vastuu on kasvanut.

Tähtipelaaja: Sami Koski
Nouseva tähti: Juuso Keskinen
Päävalmentaja: Tommy Koponen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?
9.9 LASB Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?
10.9. Nokian KrP Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?
11.9. Oilers Pääkalloennakko: Tie menestykseen on öljyinen ja liukas
12.9. OLS Pääkalloennakko: Oulussa halutaan hallita pelivälinettä, mutta riittääkö laatu siihen?
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi